Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Fotó-kalendárium – Nan Goldin (1953) 18+

2013. szeptember 12. Mai Manó Ház

1953. szeptember 12-én született Nancy "Nan" Goldin, amerikai fotóművész. Goldin 15 éves korában fordult a képrögzítés felé, eleinte nyolc milliméteres kamerával, később már fényképezőgéppel alkotott. Életének meghatározó pillanata volt, mikor 1965 áprilisában nővére öngyilkos lett. Elmondása szerint ez a sokkoló élmény folyamatos menekülésre késztette családjától és saját sorsának végzetszerű beteljesülése elől. Húsz éves korában, 1973-ban, első kiállításán a bostoni meleg és transzvesztita közösségben készített fekete-fehér képeit mutatta be. 1977-ben iratkozott be a bostoni School of the Museum of Fine Arts, Tufts University fotós kurzusára, ahol diplomáját is szerezte, majd gyötrelmes és viszontagságos életút után 30 évvel később, 2007-ben elnyerte az egyik legfontosabb fotográfiai szakmai díjat, a Hasselblad Alapítvány életműdíját.
2011 áprilisában a Trafóban a Tiger Lillies zenekar adott koncertet Nan Goldin leghíresebb fotósorozatára, a „The Ballad of Sexual Dependency" című képsorozatra, ahol maga a fotográfus is megjelent.

FIGYELEM! A fotók némelyike felkavaró lehet, erőszakot, meztelenséget ábrázolnak.

001.jpgFotó: Nan és Brian az ágyban, NYC, 1983 © Nan Goldin

"A szexuális függőség balladája" rendkívül személyes hangvételű fotó-napló, az intimitásért és a megértésért folyó küzdelem krónikája, melyben Nan Goldin több mint 3 évtizedet átívelve mutatja be saját életét, és azokét, akik annak résztvevői, vagy – az AIDS, a drogok és az erőszak következményeiként – résztvevői voltak. Goldin központi témája a szexualitás. Képei, melyek a fotó novella, a költészet, az irodalom, a pillanatkép és a mozi határterületeit hódítják meg, feltörik a szexuális viselkedési kódokat, melyeket követünk, elutasítunk, vagy éppen átlépünk... Portréi arra késztetik a nézőt, hogy a felszín mögé nézzen, hogy meghaladja szociális és szexuális előítéleteit, ezáltal vetve fényt korunk kultúrájának sarkalatos pontjaira, anélkül, hogy a tömeg-médiától elidegenedne vagy akár leereszkedne hozzá. (forrás: trafo.hu) 
Nan Goldin fotóalbumai megtalálhatók a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtárban, képeit pedig a legnevesebb galériák őrzik. Érdekesség, hogy pár hónappal ezelőtt, 2013 júliusában Nan Goldin a Diornak készített egy portrésorozatot Robert Pattinsonról. 

002.jpgFotó: Gotscho megcsókolja Gillest, Párizs 1993 © Nan Goldin

003.jpgFotó: Nan egy hónappal a bántalmazás után, 1984 © Nan Goldin

004.jpgFotó: Jimmy Paulette, NYC 1991 © Nan Goldin

005.jpgFotó: Christine a tengeren lebeg, St. Barth’s, 1999 © Nan Goldin

006.jpgFotó: Nan Goldin: Pár az ágyban, Chicago, 1977

007_1.jpgFotó: Nan Goldin: Jimmy Paulette + Taboo! In the bathroom, N.Y.C. 1991

008.jpgFotó: Nan Goldin: A Devil's Playground sorozatból

009.jpgFotó: Nan Goldin: Käthe a kádban, Nyugat-Berlin, 1984

010.jpgFotó: Nan Goldin: Kate Moss, 2001

(forrás: everydayishow.livejournal.com)

Felnőtteknek szóló, meztelenséget, erotikus képeket bemutató fotográfiai témájú bejegyzéseinket ITT találjátok.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása