Kodak Girl (1893)

2014. március 08. Mai Manó Ház

Fiatal, szép, független, kalandos, divatos és romantikus nőként jellemezték a fényképező nőket az 1893-ban indult Kodak Girl marketingkampányában. Az elsőként 1888-ban megjelent, majd továbbfejlesztett, egyszerűen kezelhető masinát eleinte kifejezetten a női vásárlók kedvéért gyártották George Eastman, a Kodak alapítója ötletének alapján. A nőknek szánt fényképezőgép használata egyszerű volt és gyors, az ára pedig megfizethető. Míg abban az időszakban a nők többsége leginkább a kamera előtt pózolt, a Kodak Girl zseniális kampánya miatt egyre többen álltak át a gyengébb nem képviselői közül a gép másik oldalára is. Ösztönzésük, hogy a fényképezés egyfajta szabadidős tevékenységgé váljon, sikerrel járt és ebben nagy szerepet játszott az is, hogy reklámjaikban nőkkel hirdették a termékeiket. Fotótörténeti írások alapján az első Kodak Girl Kitty Cramer volt, aki titkárnőként dolgozott a Kodaknál. Magyarországon 1883-ban nem hivatalos adatok szerint összesen 13 - a fotográfia iránt biztosan érdeklődő - nőt tartottak számon, erről bővebben ITT olvashatsz!
Az évek során a Kodak progresszív reklámjainak köszönhetően a fiatal fényképező lányok látványa egybeforrt a Kodakkal, hiszen a bejegyzésben is látható százéves újsághirdetéseknek, képeslapoknak, promóciós posztereknek köszönhetően a Kodak elérte azt, hogy megmutassa a fotózás már nem csak egy szükséges eleme a családi emlékek rögzítésének, hanem a divat és a női szépség területén is szerves része lett a rohamosan fejlődő világnak.

Mai bejegyzésünkben - Nőnap alkalmából - a Kodak Girl több, mint százéves reklámjaiból válogattunk. A hirdetések Martha Cooper amerikai fotóriporter gyűjteményét képezik, melyből 2012 februárjában, a németországi Steidl kiadó gondozásában Kodak Girl: From the Martha Cooper Collection címmel egy könyv is megjelent. 

No._28_-_The_Kodak_Girl.pngKodak Girl, 1909. február 17. Library of Congress

001.jpgKodak reklám a Collier's magazinban, 1911

003.jpg1800-as évek vége

004.jpgKodak katalógus, 1915 és 1918-ban

005.jpgKodak reklám a Cosmopolitan magzinban

006.jpgKépeslap 1906-ból

007.jpgKodak katalógus, 1914

kitty_cramer.jpg
Kitty Cramer, az első Kodak Girl, c.1893

(forrás: kodakcollector.comtheguardian.com)

Nőnapi alkalmából tavaly az egyetemes fotótörténet elmúlt 170 évének jeles nemzetközi női fényképészek munkái közül válogattunk, így bejegyzésünkben többek között helyet kapott Margaret Bourke-White az első női haditudósító és Annie Leibovitz, napjaink sztárfotósa is. A válogatást ITT találod!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása