Jevgenyij Haldej: A halálra rémült rénszarvas, Murmanszk (1941)

2014. március 13. Mai Manó Ház

A második világháborúban készült ikonikus fotók közül blogunkon láthattátok már Robert Capa a normandiai partraszálláskor készített sorozatát, valamint tavaly a Mai Manó Házban megrendezett Fotográfia felsőfokon című kiállításunkon megismerhettétek a legendás zászlóállító képek (Berlin-Iwo Jima) történetét is. Mivel Facebook oldalunkon márciusban az állatvilágé a főszerep, így ebben a hónapban blogunkon is találkozhattok különleges természetfotókkal vagy éppen neves fotóművészek állatokat (is) ábrázoló híres képeivel. Mai bejegyzésünkben Jevgenyij Haldej fotóját mutatjuk be, mely 1941-ben készült. 

haldej_1941.jpgFotó: Jevgenyij Haldej: Rénszarvas, Murmanszk, 1941 (faciepopuli.com)

Jevgenyij Haldej a szovjet korszak talán legnagyobb fotósa 1917-ben született a mai Ukrajna területén, zsidó családban. 13 évesen kapta első fényképezőgépét, 1936-tól kezdve a TASZSZ szovjet hírügynökségnek dolgozott, 1941-től kezdve pedig frontfotósként végigkísérte a Vörös Hadsereget Belgrádon, Budapesten és Bécsen át Berlinig. A háború után nem nagyon foglalkoztatták, majd 1956-tól a Pravdánál dolgozott. 1997-ben halt meg. (forrás: mult-kor.hu) Megrendezett, manipulált fotói miatt - történelemhamisításért - sokan és sokat támadták, de ő azzal próbált védekezni, hogy a módosításokkal még hatásosabbá tette a rögzített eseményeket. Munkáit csodálta az elit Szovjetunió, Sztálinról, Gorbacsovról és Jelcinről is készített portrékat. A mai bejegyzésünkben látható képet (montázst) 24 évesen készítette Murmanszkban. A Haldej által készített fotó nem volt olyan kifejező és drámai, mint ahogy azt a szovjet fotós elképzelte, így később brit Hawker Hurricane repülőgépeket és egy felrobbanó bombát montírozott a rénszarvas mellé. A fotón látható rénszarvas a Haldej által kísért szovjet csapatok "háziállata" volt, aki a légitámadásokat jelző szirénáktól megijedt, nem akart egyedül lenni, így ilyenkor a katonák mellé szegődött, akik megszerették és még alvóhelyet is építettek neki. A háború végén nem tudták, hogy mit csináljanak az addigra teljesen megszelídült rénszarvassal, akit végül egy teherautón vittek vissza a tundrára, de Yasha, a rénszarvas nem értette mi történik, és Haldej elmondása szerint a kocsi után futott még nagyon sokáig a szerencsétlen állat. Fotótörténeti könyvekben, írásokban több helyen is megemlítik, hogy Haldej fotóját az 1941 júniusában indult Rénszarvas hadművelet inspirálta, mely finn területről kiindulva Murmanszk szovjet kikötőjének elfoglalását tűzte ki célul.

Az 1945-ben Berlinben készült szovjet zászlót kitűző katona fotóját szintén számtalan legenda övezi, erről a Haldej képről bővebben ITT olvashatsz.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása