Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A fotótörténet híres képkockái (18+)

2014. április 10. Mai Manó Ház

Blogunkon már korábban is láthattatok ú.n. kontaktokat, melyekről William Klein fotográfus a Fotóművészet magazinnak 2004-ben adott interjújában így nyilatkozott: „Tudja, forgattam egy filmet, aminek a Contacts („Kontaktok”) címet adtam. Ebben a filmben a fényképet megmutattam úgymond „előtte és utána”. A kép néha életlen, elmosódott lesz vagy egyszerűen rosszul sikerül. Így azt gondoltam, jó ötlet lenne tudatni azokkal, akik a fényképeket nézegetik, hogy valójában hogyan is néz ki a kép a nagyítás és prezentálás előtt – ami nem feltétlenül jó –, és milyen az a kép, amit mindenki ismer és talán sikeressé is válik. Azt próbáltam megmutatni és tudatosítani, hogy egyetlen fotográfus sem hoz létre szükségszerűen minden alkalommal annyira remek felvételeket, amikor lenyomja az exponálógombot. Szerintem fontos, hogy az emberek ismerjék és tudják, hogyan dolgozik a fotográfus. Nagyon nagy érték lesz a jövő képnézői számára, ha tudhatják, hogyan dolgozott Robert Frank, Cartier-Bresson vagy Koudelka.” (forrás: fotomuveszet.net)
Mai bejegyzésünkkel egy új, rendszeresen frissülő sorozatot indítunk el, melynek a Kép-kockák címet adtuk, amit hamarosan már a fejlécünk menüjében is megtalálhattok. Ezekből a képkockákból azt is megtudhatjuk, hogy a mára már ikonikussá vált fotókat tartalmazó filmtekercseken milyen egyéb képek vannak vagy éppen azt, hogy hányadik próbálkozásra sikerült elkészíteni a ma sokak által ismert képeket. 

A világhírű fotóművészek elfényképezett filmtekercseinek ikonikus és kevésbé ismert képeire (kontaktokra) kattintva azok érdekes történetét is megtalálod. 

Annie Leibovitz: John Lennon halála napján készült fotósorozat

leibovitz_lennon.jpgFotó: Annie Leibovitz: Yoko Ono és John Lennon, 1980

Bert Stern: Marilyn Monroe utolsó aktfotósorozata. (a képeken a hat héttel korábbi epeműtét hegei is látszódnak, ezeket később retusálták)

stern_monroe.jpgFotó: Bert Stern: The Last Sitting, 1962


Ruth Orkin: Egy amerikai lány Firenzében. A képről évekig kiretusálták a lánynak kiabáló és közben az öle felé nyúló férfit.

ruth-orkin-american-girl-in-italy-contact-sheets.jpegFotó: Ruth Orkin: Amerikai lány Olaszországban (Firenze) 1951. © Ruth Orkin Courtesy of Howard Greenberg Collection 

Eddie Adams egyik leghíresebb Pulitzer-díjas fotójának története 

eddie_adams_cs.jpgFotó: Eddie Adams: Saigon, 1968. február

Az USA történelmének leghíresebb csókfotója.

eisenstaedt_vjday_kiss.jpgFotó: Alfred Eisenstaedt: VJ Day in Times Square, 1945.

A Mai Manó Ház történetének eddigi legnépszerűbb kiállításán Vivian Maier képeit láthattátok, ebből a kontaktból pedig az is kiderül, hogy mit fényképezett még az ismertté vált önarcképét is tartalmazó tekercsre. 

VM19XXW04205.jpgFotó: Vivian Maier

(forrás: dontetidwell.tumblr.com; pinterest.com, derbis-vintage.com, vivianmaier.com)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása