Kép-kockák #10 - Jean Gaumy: Lőgyakorlat, Teherán, Irán 1986. október

2014. szeptember 16. Mai Manó Ház

„A forradalom után már harmadik alkalommal utaztam Iránba. Az országba, a viharos események középpontjába belépő kevés nyugati állampolgár egyike voltam. A Kommunikációs Minisztérium, ahogy az az ilyen helyzetekben szokás, tudott ottlétemről és folyamatosan ellenőrzés alatt akart tartani. Azonban az olyan bonyolult országokban, mint Irán, ahol minden lehetetlennek tűnik, kiderül, hogy sok dolog végül mégiscsak lehetséges. Például a Minisztérium közölte velem, hogy engedélyt kapok egy olyan hely, a Baszidzs (önkéntes félkatonai milícia) Teherán külvárosában működő női kiképzőtáborának meglátogatására, amely a nyugati sajtó számára addig zárva volt. Újságíró barátaim egy évvel korábban ugyanezt kérelmezték, de őket visszautasították. Rájöttem, hogy az irániak velem akarják tesztelni a várható fogadtatást (…) 

PAR13189_LargeComp.jpgFotó: Jean Gaumy: Lőgyakorlat, Teherán, Irán, 1986. © Jean Gaumy/Magnum Photos 

A sorozat a Time magazinban jelent meg és a felvétel az egész világot bejárta. Természetesen tudtam, hogy ezzel a fotóval egyáltalán nem fogok a nyugati olvasók számára Iránról pozitív képet festeni. Azonban az iráni hatóságok is biztosan tisztában voltak ezzel. Szerintük ez a kép azt sugallja, mintha azt mondanák, hogy 'Nézzétek, még a lányaink és az asszonyaink is eltökélten védelmezik a hazánkat’. Azt is tudhatták előre, hogy a fotók megbízómnál, a Time-ban vagy hasonló nemzetközi magazinokban fognak megjelenni és ezért a képeket bizonyos értelemben olyan országokba fogják 'exportálni', amelyek már eleve Iránt támogatják vagy esetleg megnyerhetők az ügyének. Ezeket a képeket ott nyilvánvalóan teljesen másképpen fogják értékelni. Az irániak az iszlám forradalom élén akartak járni és rendkívül pragmatikusan viselkedtek." (…) - emlékszik vissza a Magnum fotósa, Jean Gaumy a ritkán látható pillanatokat megörökítő fotózásra. A kontaktokat szeptember 21-ig a Capa Központban is megnézheted. 

Jean-Gaumy-Iran-contact-511x660.jpgFotó: Jean Gaumy: Kontaktok, Lőgyakorlat, Teherán, Irán, 1986. © Jean Gaumy/Magnum Photos

(forrás: Capa Központ; magnumphotos.com; erickimphotography.com)

A fotótörténet híres kontaktképeit bemutató sorozatunk korábbi részeit ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása