Sánta István Csaba: JAZZ

2014. október 01. Mai Manó Ház

Ma van a zene világnapja!

A kiállításra összeállított jazz zenészekről készült portrésorozat koncepciója a Peter Von Bartkowski által készített amerikai jazz zenészek családfáján alapszik. Az amerikai gyökerekkel rendelkező jazz műfaj gondos családfa szerkezetű felvázolása a kezdetektől napjainkig a különböző stílusirányzatok kiemelkedő és meghatározó alakjait sorakoztatja fel. Amint 2004 nyarán egy Chick Corea által komponált zene hatására szorosabb kapcsolatba kerültem a jazz zenével automatikusan hozta magával, hogy ezt a fotózással összekapcsoljam. A korábban leginkább a társadalomábrázolásra összpontosuló érdeklődésem így újabb teret nyert. Miközben újabb és újabb zenészek hanganyagával ismerkedtem meg, elkezdtem ezek magyarországi koncert turnéit figyelemmel követni, majd később külföldre is elutaztam egy-egy kiemelkedő koncert végett. Célom, hogy az évek során készített fotóanyagból - képes album formájában, illetve különböző kiállítótermekben - bemutathassam a kortárs amerikai jazz zenészek elitjét úgy, ahogy azt a saját objektívemen keresztül láttam. (Sánta István Csaba) 

x_a922160f.jpgFotó: Jazz családfa

Köreinkben él egy erdélyi fotós fiatalember, aki fejébe vette, hogy hivatásos fényképészként, de senki által nem delegálva, lefényképezi az általa oly nagyra tartott jazz-legendákat, akik java része még hetven, nyolcvan éves korában is elkápráztatja az ilyenfajta zenére érzékeny fülűeket. Időt, fáradtságot nem kímélve, szinte pénz nélkül jár a nyomukban, európai és amerikai fesztiválokon, jazz-klubokban és koncerttermekben fényképezi, Ornette Colemant, Chick Corea-t, Quincy Jonest és másokat. Kiállításának különös hangsúlyt ad, hogy az általa módszeresen megörökített zenészek közül többen nincsenek már az élők sorában. (Kincses Károly) 

WadadaLeoSmith-Kisfelbontas.jpgFotó: Sánta István Csaba: Wadada Leo Smith, Saalfelden (Ausztria), 2013.

AlbertTootieHeath-Kisfelbontas.jpgFotó: Sánta István Csaba:  Albert Tootie Heath, New York (USA), 2014.

AnthonyBraxton-Kisfelbontas.jpgFotó: Sánta István Csaba:  Anthony Braxton, Urlichsberg (Ausztria), 2012.

CarlaBley-Kisfelbontas.jpgFotó: Sánta István Csaba: Carla Bley, Salzburg (Ausztria), 2013.

PeterInd-Kisfelbontas.jpgFotó: Sánta István Csaba: Peter Ind, London (Anglia), 2013.

TaniaMaria-Kisfelbontas.jpgFotó: Sánta István Csaba: Tania Maria, Torinó (Olaszország), 2013.

GaryBartz-Kisfelbontas.jpgFotó:  Sánta István Csaba: Gary Bartz, Torinó (Olaszország), 2013.

Sánta István Csaba jazz portréi ingyenesen megtekinthetők a Mai Manó Házban. A kiállításról és a fotográfus pályafutásáról ITT olvashattok.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása