Az Alice Csodaországban főhőse húszévesen (1872)

2014. október 09. Mai Manó Ház

Lewis Carroll (eredeti nevén Charles Lutwidge Dodgson) - az Alice Csodaországban című regény írója - a Liddell családdal 1856-ban Oxfordban ismerkedett meg és hamar jó baráti kapcsolatba kerültek, így gyakran élvezhette a Liddell család vendégszeretetét. Sok időt töltött a Christ Church-i egyetem (itt tanított Lewis Carroll) dékánjának Henry Liddell lányaival, - köztük Alice-szal - is, akiket több alkalommal lefotózott. A közös programok alkalmával Dodgson sokat mesélt a gyerekeknek, és a furcsa karakterekkel benépesített fantasztikus világ főszereplőjét Alice-ről nevezte el. Miután Alice megkérte, hogy ezeket a történeteket írja le neki, a kérést teljesítve Dodgson egy kézzel írt mesekönyvet küldött neki vissza Alice’s Adventures Under Ground (Alice kalandjai a föld alatt) címmel. Az Alice Csodaországban (Alice's Adventures in Wonderland) című könyv végül 1865-ben jelent meg John Tenniel illusztrációival, az "igazi" Alice ekkor még csak 13 éves volt.  

Alice_Liddell_in_1872_(photogravure_by_Julia_Margaret_Cameron).jpgFotó: Julia Margaret Cameron: Alice Liddell portréja, 1872 

A mai bejegyzésben látható fotókat Julia Margaret Cameron, a portréművészet úttörője 1872-ben készítette. A képeken a világhírű meseregény főszereplője, a húszéves Alice Liddell látható. Az Indiában született Cameron egy gazdag ügyvéd és ültetvényes feleségeként érkezett Angliába és különleges portréival vált ismertté. A fényképezőgép olyan eszköz volt számára, melynek segítségével a figyelmét a fejekre összpontosította, ezzel feltárva modelljei szellemét, erejét és jellemét.

687px-Alethea,_by_Julia_Margaret_Cameron.jpg
Fotó: Julia Margaret Cameron: Alice Liddell portréja, 1872

(forrás: wikipedia.org; wikipedia.hu)

Lewis Carroll író-fotográfust pedofíliával vádolták meg, mikor a mindössze 7 éves Alice Liddellről elkészítette legismertebb fényképét. Ezt a képet ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása