A legelső rabosító fényképek az 1800-as évekből

2014. október 12. Mai Manó Ház

Tudvalevő dolog, hogy minden rendesebb rendőrség birtokában van egy olyan album, olyan személyiségek fényképeiből, kik rendőri szempontból maguknak hírnevet szereztek. Nálunk a szokott módon készítik e képeket s a tisztelt gazembereket éppen úgy odaültetik a rézabroncsra, mint bármely más becsületes családapát hat gyerekével. – olvashatjuk a Fényképészeti Lapok 1887-ben megjelent hatodik számában.
Ezek a rabosító képek a korra jellemző „vizitkártya” minőségben készültek, ami annak köszönhető, hogy a rendőrség által lefényképezendő személyeket elkísérték a fotográfusok műtermébe, és ott készíttették el a felvételt, illetve a felvételeket. A gyanúsítottakról készített rabosító képekről elsőként a philadelphiai Public Ledger napilap 1841. november 30-i számában történt említés. 

criminals-bedford-prison-1859-1876.jpgFotó: Geoffrey Robinson: William Flint, 29 éves, koldulás miatt tartóztatták le.
Bedford börtön, 1859-1876, Geoffrey Robinson/Rex  

A gyanúsítottakat olyan székre ültetik, amely a megfelelő expozíciós időhöz szükséges mozdulatlanságot biztosítja. A legtöbb esetben a szék a talpán elfordítható, így újabb beállítás nélkül elkészíthető a profil kép is. Később a rendőrség kifejlesztett egy saját céljainak megfelelő berendezést, ahol a személyt olyan székre ültették, melynek hátul volt egy fém fejtámasza is, így biztosították, hogy a fényképezendő személy a kép készítése közben ne mozduljon el. Később egy kar meghúzásával a fényképész a gép mellől tudta a személyt forgatni. A képek hátoldalán felirat figyelmezteti a nézőt, hogy a kép fordított. Ez azt jelenti, hogy bár a képmás precíz volt, ha például a tolvaj hajának választéka a fej bal oldalán volt, akkor azt a dagerrotípia a fej jobb oldalán mutatta. A fényképek hátoldalán pennával írt jegyzeteket, leírást is találunk a fotón szereplő személyekről, illetve az általuk elkövetett bűncselekményekről. Néhány kép hátán zöld színű kereszt látható. Ez azt jelentette, hogy az illetőt kivégezték. – tudhatjuk meg a Fotóművészet magazin 2013-as számában Urbán Tamás írásából. 

criminals-bedford-prison-1859-1876 (1).jpgFotó: Geoffrey Robinson: Elisabeth Evans, 36 éves, Három évet kapott lopás miatt.
Bedford börtön, 1859-1876, Geoffrey Robinson/Rex

A Fényképészeti Lapok utolsó évfolyamában, 1888-ban jelent meg az alábbi írás, mely a New York-i Sun Interview magazinban publikáltak: „Sok baja van-e a női fegyenczekkel, midőn lefényképezik?” kérdezték Byrnes börtönfelügyelőtől. „Nagyon kevés. Mikor megmondjuk nekik, hogy lefogjuk venni, többnyire sírnak és ellenkeznek, de mihelyt a gép előtt vannak, nagyon mulatságos látni, mily gyorsan szárítják fel könnyeiket, hajukat lesimítják s mindenből kirí az a kivánságuk, hogy minél csinosabbnak tessenek. Tíz eset közül kilenczszer így van.”  

criminals-bedford-prison-1859-1876 (3).jpgFotó: Geoffrey Robinson: Jane Green, 20 éves, lopásért négy évre ítélve.
Bedford börtön, 1859-1876, Geoffrey Robinson/Rex 

criminals-bedford-prison-1859-1876 (2).jpgFotó: Geoffrey Robinson: Henry Johnson, 18 éves, pénztárcalopásért két évre ítélve.
Bedford börtön, 1859-1876, Geoffrey Robinson/Rex 

bedford_mugshot.jpgFotó: Geoffrey Robinson: George Bennett orvvadászatért és rendőr bántalmazásáért került börtönbe.
Bedford börtön, 1859-1876, Geoffrey Robinson/Rex 

criminals-bedford-prison-1859-1876 (4).jpgFotó: Geoffrey Robinson: James Knapton, 22 éves, bányász. Zab felgyújtásáért hat évre ítélték.
A festett hátteret kifejezetten a rabosító fényképhez készítették. 
Bedford börtön, 1859-1876, Geoffrey Robinson/Rex

A máig fennmaradt, bűnözőket ábrázoló, legrégibb dagerrotípiákat (4 darabot) a brüsszeli rendőrségen készítették, 1843 elején. 

fotomuveszet_19c.jpgFotó:  Az első fennmaradt dagerrotípiák, mint rabosító fényképek, 1843
(fotomuveszet.net)

fotomuveszet_mugshot2.jpgFotó:  Az első fennmaradt dagerrotípiák, mint rabosító fényképek, 1843
(fotomuveszet.net

rendorsegi_torteneti_muzeum1890.jpgFotó: A Rendőrség-történeti Múzeum gyűjteményében 24 darab,
az 1890-es évek környékén készült „rabosító” fénykép található.
A Rendőrség-történeti Múzeum tulajdona 


Ezen a ritkán látható képen Rózsa Sándor betyárról, 1858-ban készült rabosító fotót láthatod. 

rozsasandor_1858.jpgFotó: A fényképész kivitette a tömlöcéből Rózsa Sándort a szabadba kéz- és lábbilincsben, s ott készítette el a teljes alakú képet. Kufstein, 1858
(fotomuveszet.net)

(forrás: nydailynews.com)

A kétezres évek elején a Váci Fegyház lakóiról készített portrésorozatot Teknős Miklós, ezeket a képeket ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása