Yousuf Karsh: Nagy emberek arcképei (1959)

2014. november 27. Mai Manó Ház

Amikor sok évvel ezelőtt, Bostonban töltött inasévek után, Yousuf Karsh, örmény származású fotográfus, Ottawába érkezett és műtermet nyitott, híres embereket szeretett volna fényképezni. Ma, ötvenegy éves korára, Yousuf Karsh ugyanolyan hírnévnek örvend, mint azok, akiket arcképen ábrázol. Az elmúlt héten Kanada fővárosa azzal mutatta ki a világ legelső portréfényképésze iránti rendkívüli tiszteletét, hogy műveiből a Nemzeti Galériában kiállítást rendezett.
Ez a kiállítás nagy emberek arcképeinek kiállítása. Hetvennégy Karsh portrét látunk itt, államférfiak, művészek, költők, tudósok és filozófusok arcképeit. Karsh töméntelen képe közül azokat, akik Karsh szerint a „nagy ember” címre méltóak. A kiállítás anyagát a Portraits of Greatness című könyvéből válogatta ki a szerző. Ez a könyv a világ 96 vezető egyéniségének arcképét tartalmazza, múlt télen jelent meg és bestsellernek tekinthető, mert az aránylag magas 17,5 dolláros ár ellenére 41.000 példányban kelt el. A kiállításon Karsh két híres Churchill portréját is láthatjuk: a fiatalabb, dacos arckép 1942-ben készült, oly módon, hogy Karsh szemtelenül ismételten kikapta Churchill szájából a szivart. A másik, 1955-ben készült kép, az idősebb államférfit ábrázolja. Az elmúlt 25 év folyamán majdnem minden híres-neves embert lefényképezett Karsh: 80.000 mérföldet repült, hogy lépést tarthasson az eseményekkel.
„Igen egyszerű a technikám.” – mondja Karsh. „Munka közben oly nagy lelkesedést termelek (mint valami motor), hogy ez a lelkesedés magával ragadja az ábrázolandó személyt is.” Persze, - tudjuk – nem ennyire egyszerű a dolog: Karsh mielőbb munkához fogna, alaposan tanulmányozza az embereket, szokásaikat, modorukat. „A kész felvétel fölött sokat gyötrődöm: tudom, hogy sok mindent jobban is csinálhattam volna” – szokta mondani. Karsh az Egyesült Államokban 600$, Ottawában 200$, ha idegenek keresik fel Ottawában, akkor 300$ tiszteletdíjat kap. Karsh készségesen nyilatkozik kedvenc arcképeiről: Hellen Keller, Hemingway, valamint Hammarskjöld portréját említi, a híres Churchill arcképen kívül. Ha viszont azt kérdezzük, hogy melyik a legjobb, akkor azt feleli, hogy véleménye szerint a legjobb portréja még nem készült el. Úgy mondja: „Talán holnap..”

Megjelent: Time magazin, 1960. október 10.
magyar fordításban: Yousuf Karsh: Nagy emberek arcképei, Fényképművészeti Tájékoztató, 1961. 2, 66-67 oldal.

44-ernest-hemingway-1899-1966-1957.jpgFotó: Yousuf Karsh: Ernest Hemingway, 1957 © Estate of Yousuf Karsh

yousuf-karsh-kelly-web.jpgFotó: Yousuf Karsh: Grace Kelly, 1956 © Estate of Yousuf Karsh

walt_disney.jpgFotó: Yousuf Karsh: Walt Disney, 1956 © Estate of Yousuf Karsh

npg_2012_77_10-bergman-web.jpgFotó: Yousuf Karsh: Ingrid Bergman, 1946 © Estate of Yousuf Karsh

yousuf-karsh-einstein-web.jpgFotó: Yousuf Karsh: Albert Einstein, 1948 © Estate of Yousuf Karsh

npg_2012_77_77-onassis-web.jpgFotó: Yousuf Karsh: Jacqueline Kennedy, 1957 © Estate of Yousuf Karsh

npg_2012_77_12-bogart-web.jpgFotó: Yousuf Karsh: Humphrey Bogart, 1946 © Estate of Yousuf Karsh

elisabeth_taylor.jpgFotó: Yousuf Karsh: Elisabeth Taylor, 1946 © Estate of Yousuf Karsh

churchill.jpgFotó: Yousuf Karsh: Sir Winston Leonard Spencer Churchill, 1956 © Estate of Yousuf Karsh

audrey_hepburn.jpgFotó: Yousuf Karsh: Audrey Hepburn, 1956 © Estate of Yousuf Karsh

(forrás: artblart.com)

A Churchillről készült világhírű fotót - mely 1942-ben a LIFE Magazin címlapján jelent meg - ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása