Fotó-kalendárium - Yousuf Karsh: Winston Churchill portréja (1941)

2014. december 30. Mai Manó Ház

Amikor egyszer megkérdezték, milyen módszerrel fényképezi a nagyságok különböző sajátosságait, Yousuf Karsh kijelentette: „Már évek óta igyekszem meghatározni a magam számára, mik az összetevői egy sikeres portrénak. Ezt meghatározni azonban lehetetlen. Annak ellenére, hogy gyorsan fel kell fognom, mi a helyes, a folyamatos gyakorlat nem változtatja, nem alakítja a portré-fényképezést szinte automatikus tökéletességű tevékenységgé.
1941 decemberében W.L. MacKenzie King miniszterelnök, Karsh jóbarátja és pártfogója járt közben, hogy lefényképezhesse Winston Churchillt a kanadai parlament két házának együttes ülésén tartott beszéde közben.
Karsh kétpercnyi időt kapott felvételének elkészítésére. Churchill belépett a szobába és türelmetlenül állt, a közvetlenül előbb meggyújtott szivarját szívva. Karsh nem akarta, hogy a szivar is a portrén legyen, ezért odament Churchillhez és azt mondta: „Uram, itt egy hamutartó.” Ezzel azonban nem ért el semmiféle eredményt. Ekkor azt mondta Karsh: „Pardon!”, és kikapta a szivart Churchill szájából és ugyanebben a pillanatban már le is fényképezte. A felvétel után Churchill odament Karsh-hoz, kezet rázott vele és megjegyezte: „Maga biztosan rá tudna venni egy üvöltő oroszlánt is, hogy nyugton maradjon, amíg lefényképezi.” Eleanor Roosevelt, amikor hallott az esetről, megjegyezte: „Bizonyára ez volt Churchill első jelentős csatavesztése.” 

karsh_churchill_1.jpgFotó: Yousuf Karsh: Winston Churchill, 1941. december 30. 

Karshot ez a fénykép tette híressé. Újból és újból közölték ezt a felvételt, amely harcra kész Anglia szimbólumává vált. Az az erő és elszántság, amely Churchill arcáról tükröződött, megerősítette az angol nép eltökéltségét, amelynek éppen akkor kellett elviselnie a nácik bombatámadásainak teljes súlyát. Az emberek imádták ezt a fényképet, könnyű volt elképzelniük, hogy ez a rettenthetetlen tekintetű Churchill mondja nekik azokat a felkavaró hatású beszédeket. (forrás: Peter Pollack: The Picture History of Photography, New York, 1958. fordította: Fenyő Imre) 

Karsh ikonikus fotójának az Üvöltő oroszlán címet adta. Ugyanezen a napon készült egy másik fotó is, melyen a mosolygó Churchill látható. Bár Karshnak ez a portré jobban tetszett, de a Life képszerkesztői mégis a komorabb hangulatú képet tették címlapra, így azt a fotót ismerte meg a világ.

karsh02.jpgFotó: Yousuf Karsh: Winston Churchill, 1941. december 30.

(forrás: artblart.com)


A 21 éves Churchillről 1895-ben készült kevésbé ismert fotókat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása