Jerry Uelsmann manipulált fotói a Photoshop előtti korszakból

2015. január 25. Mai Manó Ház

Gyönyörűek és szürreálisak, komikusak és provokatívak: Jerry Uelsmann fotói az amerikai fotótörténet ikonjai. Uelsmann, a kortárs fotográfia úttörője és a kísérleti sötétkamrás technika mestere folyamatosan tágította a fényképezés kreatív és technikai határait, a műfaj számára új vizuális lehetőségeket és kritikai megfontolásokat fedezve fel. Az 1950-es évek végén Uelsmann többszörös nagyításokkal, maszkolás, keménység, színégetés és fakítás technikákkal kezdett el kísérletezni, amelyek segítségével a sötétkamra évtizedeiben már jóval a Photoshop megjelenése előtt álomszerű képeket készített. Uelsmann szellemes alkotásai a szürrealistákra, Rene Magritte-ra, Max Ernstre és Man Ray-re, valamint modern fotográfusokra, például Edward Westonra és Ansel Adams-re utalnak. Egész pályafutása során a kísérleti fotográfia művészeti ágként való elismerését szorgalmazta. „Uelsmann több mint félévszázadon keresztül vitatta a hagyományos véleményeket arra vonatkozóan, hogy a fotográfiával mit lehet és mit kell létrehozni” - mondta Phillip Prodger, kiállítási kurátor és a Peabody Essex Museum fotográfiai kurátora. „Uelsmann képei az új fotóművészeti irányzatok megértésének értékes próbakövei. Az ő példája és elképzelései annál inkább aktuálisak, mivel a fotográfusok ma már Photoshopot és más számítógépes technikákat alkalmaznak a fényképek módosításához és manipulálásához.” A kísérleti technikák segítségével Uelsmann a személyes kapcsolatok, a család, az otthon és a politika egyetemes témáit tárta fel váratlan és meglepő elemek egymás mellé helyezésével. „Vizuális kutatásomat az a vágy hajtja, hogy az érzések és az eszmék támogatására képes világot hozzak létre” - mondta Jerry Uelsmann. „Engem az a művészet vonz, amely megingatja a valóságérzékünket.” 

ju001.jpgFotó: Jerry Uelsmann: Cím nélkül, 1966 © Jerry Uelsmann 

Uelsmann 1934-ben Detroitban született, 1957-ben a Rochester Institute of Technology-ban képzőművészeti alapdiplomát (Bachelor of Fine Arts), majd 1960-ban az Indianai Egyetemen mesterdiplomát (Master of Science) és képzőművészeti mesterdiplomát (Master of Fine Arts) szerzett. Nemrég ment nyugdíjba a Floridai Egyetem tanszékéről, ahol 1960 óta dolgozott. Uelsmann Nemzeti Művészeti Alapítvány (National Endowment for the Arts) ösztöndíjat és Guggenheim ösztöndíjat kapott. Első egyéni kiállítását 1967-ben a New York-i Museum of Modern Art-ban rendezték meg.
A Peabody Essex Museum-ban (PEM) 2012-ben Uelsmann több mint 30 év alatt készült alkotásainak első retrospektív kiállítását rendezték meg. A lélek szeme - Jerry Uelsmann 50 év fotói című tárlat a híres művész változatos pályafutása során készült alkotásait, ismert képei mellett eddig nem publikált újabb fotóit is bemutatta. Mai bejegyzésünkbe az ekkor látható különleges képekből válogattunk. 

ju002.jpgFotó: Jerry Uelsmann: Cím nélkül, 1969 © Jerry Uelsmann 
uelsmann.jpgFotó: Jerry N. Uelsmann: Cím nélkül, 1982 © Jerry Uelsmann 

ju004.jpgFotó: Jerry Uelsmann: Apocalypse II, 1967 © Jerry Uelsmann 

ju005.jpgFotó: Jerry Uelsmann: Mechanical Man #2, 1959 © Jerry Uelsmann 

ju006.jpgFotó: Jerry Uelsmann: Cím nélkül, 1976 © Jerry Uelsmann 

ju008.jpgFotó: Jerry Uelsmann: Cím nélkül, 1977 © Jerry Uelsmann 

ju009.jpgFotó: Jerry Uelsmann: Cím nélkül, 1964 © Jerry Uelsmann 

(forrás: artblart.com)

A Photoshop előtti korszakban, az 1840 és 1980 között készült manipulált képekből összeállított válogatásunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása