Variációk - Kettős portrék (1885-1900)

2015. január 27. Mai Manó Ház

A fotótörténet első mesterséges emberi klónjait az 1860-as években hozták létre. Az üzletmenetet fellendítő új ötletekre mindig odafigyelő ügyes fényképészek több technikát is kidolgoztak az emberek másolása céljából, akik ugyanazon a képen így kétszer is szerepelhettek. „Mindenki a saját ikertestvére!" hirdette az egyik fényképész, szellemesen magyarázva újdonsága varázsát. Ezek a kétszer exponált képek nemcsak múló hóbortnak bizonyultak, mivel több mint három évtizedig nagy népszerűségnek örvendtek. Speciális lemeztartók és az objektívet részben fedő, elfordítható sapkák segítségével először csak a negatív egyik felét exponálták. Az első exponálás után a fénykép alanya gyorsan más pozícióba helyezkedett és a kép másik fele így készült. Természetesen különböző életkorban lévő igazi ikreket is fényképeztek hasonló műtermi beállításokban, így nehéz megállapítani, hogy melyik páros portré a fénykép-manipuláció eredménye. Ezt jelezheti a fényképet kettévágó enyhén világosabb vagy sötétebb vonal, de azt időnként olyan ügyesen leplezték, hogy a trükk észrevétlen marad. A fényképezőgéppel létrehozott klónozás újdonsága számos esetben elegendő volt az ügyfélkör igényeinek kielégítéséhez, de a mai szemlélő számára már nem túl érdekes két egymás mellett esetlen testhelyzetben látható személy portréja. Azonban a bejegyzés képei azt bizonyítják, hogy a technikai újítást a kreativitás és a képzelőerő a trükkök szintje fölé emelheti. (The American Museum of Photography)

henri-de-toulouse-lautrec-as-artist-and-model_maurice-guilbert-web.jpgFotó: Maurice Guibert: Henri de Toulouse-Lautrec as Artist and Model c. 1900 

double002.jpgFotó: Abel J. Whalen: "A Chance Meeting" (Double Self-Portrait) c. 1895 

double003.jpgFotó: L. Wallak: Double Portrait: Barber and Customer c. 1885 

double004.jpgFotó:  Charles F. Bracy: Double Portrait of a Boy, from Side and Back. c. 1890 

double005.jpgFotó: E. W. Mudge: Double Portrait of a Girl with a Stocking. c. 1895 

double006.jpgFotó: Hendricks & Co.: "Y. Y. Aurahan, Oroomiah, Persia", 1894 

double007jpg.jpgFotó: Henry Van der Weyde: "Mr. Mansfield", c. 1895 

double008.jpgFotó: William Morrison: "Isabelle Coe ", c. 1892 

double009.jpgFotó: Birmingham Photo Co.: Double Portrait of Frank Fowler, with Wheelbarrow and Fan, c. 1895 

double010.jpgFotó: Thomas Lenhart: "Lenhart Photographing Himself", c. 1894 

(forrás: photographymuseum.com)

A fényképezés korai szakaszának meghökkentő portréit - fogorvosról, halott mókusról vagy éppen telegrafáló nőről - ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása