Egy 66 éves férfi felismerte magát ezen a Vivian Maier fotón

2015. február 15. Mai Manó Ház

A Guardian That’s me in the picture! (Ez én vagyok a képen!) című remek sorozatában nemrég az alábbi Vivian Maier fotón szereplő Robert Glaser visszaemlékezéseit olvashattuk. Az 1956 szeptemberében készült képen a 8 éves Robert Glasert láthatjuk, akinek a cipőtalpára ragadt rágógumit próbálja leszedni édesapja. Glaser New Yorkban készült régi fotókat nézegetett tavaly a világhálón, mikor először találkozott a róla készült képpel. Elmondása alapján bár ismerősnek tűnt a képen látható kisfiú, de elsőre továbbgörgetett, aztán beugrott neki, hogy az előbb mintha az édesapját is felismerte volna a képen, ezért újra megnézte a fotót és azonnal szólt a feleségének. Miután egyértelműen azon a véleményen voltak, hogy ez a kép őt és apját ábrázolja, utánanézett, hogy kicsoda Vivian Maier. Egy londoni galéria weboldalán találta meg a keresett képet, ahol meglepve vette tudomásul, hogy a róla készült fotóért 2000 fontot (több, mint 800.000 forintot) kérnek el. 

vm1956ny.jpgFotó: Vivian Maier: Cím nélkül, New York, 1956. szeptember © Maloof Collection 

Glaser a képen 8 éves volt, most 66. Édesanyja minden nap a város észak-keleti részén található Bloomingdale’s-ben vásárolt - ezen a környéken készült a kép is - ezért úgy gondolja, hogy akkor sem lehetett másképp. A nővére és az öccse az édesanyjukkal valószínűleg a boltban voltak, ők ketten pedig kint vártak rájuk. Nem emlékszik a kép készítésének pillanatára, sem Maierre, de - a barátaival ellentétben, akik kutyagumit látnak a történetben - szinte biztos abban, hogy az édesapja a rágógumival szennyezett cipőtalpát tisztítja.

A 2009. április 21-én elhunyt Vivian Maier titokzatos életéről tavaly egy dokumentumfilm is készült, melyet Torontóban, New Yorkban, Rio de Janeiroban és a berlini filmfesztiválon is bemutattak, dokumentumfilm kategóriában pedig Oscar-díjra is jelöltek. A filmet jövő hét vasárnap (02.22) a Mai Manó Házban is megtekintheted.
A film előzetesét és bővebb információt az eseményről ITT találsz. 

(forrás: theguardian.com; vivianmaier.com)

Vivian Maier fotóiból ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása