Kállai Márton: Etióp kútásók (2012)

2015. szeptember 20. Mai Manó Ház

Etiópia Afrika egyik legszegényebb országa, neve a görög ethio (jelentése: égett vagy napsütött) és pia (jelentése: arc) szavakból tevődik össze vagyis „ember napsütötte arccal”. Az ország becsült népessége 2014 második félévében 88 millió fő volt. Etiópia ezzel a 14. legnépesebb ország bolygónkon. Kállai Márton az Etióp kútásók című sorozatát 2012-ben fényképezte, a sorozatáról így ír a fotográfus: Dél Etiópiában magyar finanszírozással ásnak kutat helyiek. Az adományozók pénzéből Gayo falu lakosai maguknak tisztítják ki a tradicionális vízlelőhelyeiket, az Ellákat. A rézsútos lejárattal ellátott kút az emberek és csordáik számára is az egyetlen vízforrás e vidéken. A felszín alatt 15-20 méterrel található víz hűvös és tiszta marad a nagy hőség ellenére is, fogyasztás előtt csupán vízfertőtlenítő tablettával kezelik.
Az 1982-ben született Kállai Márton 2006-ban végezte el a Práter utcai fényképész iskolát, de 2005-től már a Szabad Föld hetilap szerkesztőségében gyakornokként, majd 2006-tól fotóriporterként dolgozott. A mai bejegyzésünkben látható sorozatával 2012-ben a Magyar Sajtófotó pályázat Természet és tudomány (sorozat) kategóriában 3. helyezést ért el. 

gayo_sf-01.jpgFotó: Kállai Márton: Etióp kútásók sorozat, 2012
Az olyan apróbb falvakban, ahol nincs lehetőség kutat ásni, kézzel ásott medencékbe gyűjtik a csapadékvizet. Ilyen helyeken nagyobb a fertőzés veszélye és az állatok sem kímélik a lelőhelyet. 

gayo_sf-02.jpgFotó: Kállai Márton: Etióp kútásók sorozat, 2012
Egy falusi kislány mossa arcát az esővízből mielőtt hátára kötözött kannájával útnak indul a faluja felé. 

gayo_sf-03.jpgFotó: Kállai Márton: Etióp kútásók sorozat, 2012
Gayo faluban szinte az egész lakosság az Ella bővítésén dolgozik. Egyéb munkalehetőség hiányában ez olyan bevételi forrás, mely közös érdeket is szolgál. 

gayo_sf-04.jpgFotó: Kállai Márton: Etióp kútásók sorozat, 2012
Kézről-kézre jár a vödörré alakított sárga kanna, az élőláncban nők és férfiak együtt dolgoznak. 

gayo_sf-05.jpgFotó: Kállai Márton: Etióp kútásók sorozat, 2012
Vízhordó munkás létrán hoz frissítőt a felszíni hőségben dolgozóknak. 

gayo_sf-06.jpgFotó: Kállai Márton: Etióp kútásók sorozat, 2012
A kitermelt kőtörmelékből körkörös védelmet építenek az Ella köré, így az állatok és az évi egyszeri esős évszak okozta áradás sem tudja bepiszkítani a vízforrást. 

gayo_sf-07.jpgFotó: Kállai Márton: Etióp kútásók sorozat, 2012
Pihenőidejében figyeli az egyik csapat a munka alakulását. 

gayo_sf-08.jpgFotó: Kállai Márton: Etióp kútásók sorozat, 2012
A kész Ella több szintből áll. A rézsút aljáig leterelt állatcsordák itatójához vödrökkel viszik fel a vizet, haza pedig marmonkannával szállítják. 

gayo_sf-09.jpgFotó: Kállai Márton: Etióp kútásók sorozat, 2012
A vízszállítás kizárólag a nők feladata. Ők látják el a család kunyhóját vízzel, melyek akár kilométeres távolságokba is eshet az Ellától. 

(forrás: sajto-foto.hu)

2014 díjnyertes magyar sajtófotóiból ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása