Amikor a fotóst fényképezik #60

2015. október 07. Mai Manó Ház

A híres fotósok önarcképeit vagy a róluk készült portrékat bemutató sorozatunkban ma magyar fotográfusok képeiből válogattunk. Ata Kandó, Tóth József Füles és Kollányi Péter portréira kattintva olyan képeket láthattok, melyeket az elmúlt időszakban mutattunk be blogunkon. 

A jelenleg Hollandiában élő Ata Kandó a legidősebb magyar fotóművész. 102. születésnapja alkalmából Kincses Károly köszöntője mellett fotóit is megtalálod.

atakando1935.jpgFotó: Ata Kandó: Önarckép, Párizs, 1930-as évek

Tóth Füles hallhatólag nagyon vicces, de látszólag nagyon komoly egy ember. Sokat beszél és gyorsan, mindenkit lenyom szédítő dumájával. De néha egyedül marad. Akkor fényképez. És ott nincs beszélgetés, adoma, történet. Invenció van, ötlet, profi szakmai tudás és güzülős alázat. - írta Kincses Károly 2010-ben a Mai Manó Házban megrendezett Photo Ludens kiállítás bevezetőjében. A képre kattintva Füles mester 1974 és 1988 között készült legendás reklámfotóit láthatod.

tothjozseffules.jpgFotó: Tóth József Füles: Önarckép

Kollányi Péter költői fényképeinek segítségével öt év távlatából tekinthetünk vissza korunk és régiónk egyik legijesztőbb környezeti katasztrófájára. Díjnyertes fotósorozatával tudatosan az emberi jelenlét folyamatosan halványuló jeleit igyekezett dokumentálni, elégikus refrént alkotva az apokalipszis utáni világ és az élet elmúlása között.

mohai_kollanyi.jpgFotó: Mohai Balázs: Kollányi Péter munka közben 

(forrás: eifert.hu; capacenter.hu)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása