Ezekkel a fotókkal üzent a NASA az idegeneknek

2015. október 25. Mai Manó Ház

Üdvözletet küldünk magyar nyelven minden békét szerető lénynek a világegyetemen.
Így hangzik az a női hangot rögzítő üzenet, ami arany borítású rézlemezeken utazik a Voyager–1 és Voyager–2 űrszondáknak köszönhetően valahol a Naprendszerünk határán. A lemezek tartalmát - Carl Sagan fizikus és csillagász - vezetésével egy bizottság állította össze. A lemezek egyik fele borítóként funkcionál, amelyen elmagyarázzák, hogy kell használni a korongot, a másik oldalon pedig maguk a felvételek – üzenetek, zenék és képek – találhatóak.
A lemezen 116 fénykép is helyet kapott, melyek a földi élet lenyomatát őrzik, hiszen a fotógyűjtemény célja az volt, hogy vizuális formában is érzékletes és átfogó képet adjon Földünkről és lakóiról. A színes és fekete-fehér felvételek több témakört is érintenek, egy részük bolygónkkal és a naprendszerrel kapcsolatos. Van köztük olyan, amely az emberi fajt és annak anatómiáját mutatja be. Más felvételek hétköznapi pillanatokat (pl. étkezést, oktatást, sportolást), különféle növényeket és állatokat (delfin, elefánt, csimpánz, fa), ikonikus épületeket (pl. Taj Mahal, Sydney-i Operaház, a kínai nagy fal) vagy éppen meghatározó technikai vívmányokat (pl. röntgenképet, repülőgépet vagy mikroszkópot) mutatnak be.
A fotók jelentős része elsősorban tudományos célból készült, a képek művészi jellege valószínű kevésbé játszott szerepet a kiválasztás során. Így csak néhány, művészeti szempontból is értékes kép került fel az aranylemezre; Ansel Adams Tetons and the Snake River (1942) című méltán híres fotója mellett a listában felfedezhetjük a LIFE magazin híres fotóriporterének Nina Leen, a Magnum ügynökség csapatát erősítő Wayne Miller, a National Geographicnál dolgozó David Alan Harvey vagy éppen Peter Beard fotóművész egy-egy alkotását is.


adams1942.jpgFotó: Ansel Adams: The Tetons and the Snake River, 1942 

A Voyager–1-et 16 nappal a Voyager–2 után indították 1977. szeptember 5-én Cape Canaveralból. A Voyager–1 az amerikai Voyager-program első űrszondája. Meglátogatta a Jupitert és a Szaturnuszt, és ez az első űreszköz, amelyik részletesen fényképezte e két bolygó holdjait. Az űrszonda eredeti neve Mariner Jupiter/Saturn A volt, de a felbocsátás előtt fél évvel átkeresztelték Voyager 1-re. Távolsága a Naptól 2014 februárjában 127 csillagászati egység (19 milliárd km) volt. 

waynemiller.jpgFotó: Wayne Miller: Születés, Chicago, 1946. szeptember 19 © Wayne Miller/Magnum Photos 

ninaleen.jpgFotó: Nina Leen: A Russell család, 1948. július 26 © Nina Leen—Time & Life Pictures/Getty Images 

peterbeard.jpgFotó: Peter Beard: Krokodil 

fatherdaughtermagnum.jpgFotó: David Alan Harvey: Apa és lánya, Malajzia, 1975

Az aranylemezen rögzített összes képet az alábbi videóban találod: 

 

(forrás: re-lab.netcink.hu; fototortenet.blogspot.hu; webodysseum.com)

Öt évvel korábban, 1972 áprilisában a NASA egyik űrhajósa, Charles Duke a Holdon hagyott egy családi fotót. Erről ITT olvashatsz bővebben.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása