Családi fotót hagytak a Holdon (1972)

2014. szeptember 14. Mai Manó Ház

Sok asztronauta hagy valami személyes tárgyat a Holdon - nyilatkozta pár évvel ezelőtt Robert Jacob, az amerikai űrkutatási hivatal egyik szóvivője. Így tett Charles Duke űrhajós is, aki az Apollo-16 legénységeként, az ötödik Holdra szálló csapattal jutott a világűrbe 1972 áprilisában. A beszámolók szerint az akkor 36 éves Duke titkára csak negyven évvel később 2012-ben derült fény, mikor egy leltározás során elkezdték feldolgozni az Apollo-projekt alatt készült képeket. Ekkor került elő a Holdon hagyott családi ereklyéről készült fotó, melyet az asztronauta egy Hasselblad fényképezőgéppel örökített meg. 

charlesduke_family.jpgFotó: Charles Duke és családja az Apollo holdkomppal, Kennedy Űrközpont, Florida, 1972. április 16.
© Nasa/Rex Features 

charles_duke1972.jpgFotó: Charles Duke a Holdon, 1972. április 
© Nasa/Rex Features


1969-ben az első Holdra szálláskor, Charles Duke volt a földi irányító központ hangja abban az elviselhetetlenül feszült helyzetben, amikor Neil Armstrong és Edwin "Buzz" Aldrin űrhajósok egy vékony falú holdkabinban biztonságosan elérték a Hold felszínét. De három év múlva, 1972. április 23-án már Duke volt az, aki irányíthatta az Orion nevű Apollo 16 holdmodult a Hold Descartes-ról elnevezett területén lévő leszállóhelyre. „Egy olyan hely fölé repültünk, ahol a radarral 45 láb felbontású részeket tudtunk kivenni a felszínen” – magyarázta a BBC-nek adott interjúban. „Leszálláskor sok, 45 lábnál kisebb, nagyméretű gödröt kellett kerülgetnünk, amelyeket addig nem láthattunk, ezért a leszállás a pilóta szemszögéből nagyon mozgalmas volt.” Az utazás során Duke egy egészen személyes emléket is hátrahagyott az utókor számára: családi fényképüket. A műanyag tasakba gondosan csomagolt családi fotón felesége Dottie, és két kisfiuk; Charles és Thomas látható. A színes kép hátoldalán a következő felirat olvasható: "Ez Duke űrhajós és családja a Föld nevű bolygóról. A Holdra szálltam, 1972. április" 

Duke_Moon.jpgFotó: Charles Duke: A Holdon hagyott családi fotó Duke lábnyomával, 1972. április 
© Nasa/Rex Features

charlesduke_familyphoto1972.jpgFotó: Charles Duke: A Holdon hagyott családi fotó, 1972. április 
© Nasa/Rex Features

(forrás: universetoday.com; metro.co.uk; dailymail.co.uk; atv.hu)

A világ legelső, épségben fennmaradt fotóját a Holdról ITT, az E.T. című film híres Hold-jelenetét újrafotózó Philipp Schmidli különleges képét pedig ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása