Rodney Smith: A képzelet és a valóság határán (10 fotó)

2015. november 05. Mai Manó Ház

Az 1947. december 24-én született Rodney Smith - egy rendkívül sikeres üzletember fia - először tizenéves korában találkozott a fotográfiával. Smith 1970-ben végzett a Virginiai Egyetemen, majd 1973-ban a Yale Egyetemen teológiai mesterfokozatot szerzett, ahol Walker Evans-nél fotográfiát is tanult. New Yorkban élő fotográfus, több éves tanítási tapasztalattal rendelkezik, a Yale Egyetem docense. Rendszeresen tart foglalkozásokat az új-mexikói Santa Fe Fotográfiai Szemináriumán.
Rodney Smith fotói elegánsan ötvözik a stílust a lényeggel, a humort a szellemességgel, a makulátlan ragyogást az egyedi részletekkel. Sikkesen elegáns, jól öltözött személyek népesítik be képzeletbeli világát, amelyet ugyanakkor szellemes részletek tesznek rejtélyessé. Rodney Smith fotóinak ismertető jegye a hóbortos és szürreális vizuális csavar. Ezek a humoros és szürreális beszúrások tervezettek és ritkán véletlenszerűek. Személyes alkotói munkája mellett Smith megrendelésre is dolgozik olyan ügyfelek, mint az American Express, az IBM, a H. J. Heinz, a Merrill Lynch, a New Yorki Tőzsde, a BMW, a Starbucks Coffee és a House Beautiful Magazine, az MCI Worldcom, a VISA és a New York City Ballet számára. Vállalati és reklámmunkáin kívül divatfotókat készít a Bergdorf Goodman, a Saks Fifth Avenue, Neiman Marcus, Ralph Lauren, Ellen Tracy, a The New York Times Magazine és a W Magazine részére. 1975-ben megkapta a Jeruzsálem Alapítvány Ösztöndíját, amely lehetővé tette számára, hogy egy évvel később három hónapot Jeruzsálemben töltsön. Az itt végzett munka eredményét A fény országában (In the Land of Light) című könyvben 1983-ban a Houghton-Mifflin Company adta ki. Második albuma, A kalapkönyv (The Hat Book) címmel 1993 őszén a Doubleday-nél jelent meg. Jelenleg negyedik albumán dolgozik, melyre a Kickstarteren gyűjtött össze több mint hetvenhatezer dollárt. Rodney Smith feleségével és lányával a New York melletti Snedens Landing-ben, a Hudson-folyó partján lévő kis településen él. 

rodneysmith001.jpgFotó: Rodney Smith: Man with Canoe on Head, 1994 

rodneysmith002.jpgFotó: Rodney Smith: A. J. on Ladder, 1994 

rodneysmith003.jpgFotó: Rodney Smith: Victoria Under Lampshade, Rhineback, NY, 2011 

rodneysmith004.jpgFotó: Rodney Smith: Leaning House, Alberta, Canada, 2004 

rodneysmith005.jpgFotó: Rodney Smith 

rodneysmith006.jpgFotó: Rodney Smith 

rodneysmith007.jpgFotó: Rodney Smith: Don Jumping Over Hay Roll, Monkton, Maryland, 1999 

rodneysmith008.jpgFotó: Rodney Smith: Danielle in Boat, Beaufort, SC, 1996 

rodneysmith009.jpgFotó: Rodney Smith

rodneysmith010.jpgFotó: Rodney Smith 

(forrás: everydayishow.livejournal.com; rodneysmith.com)

Rodney Smith leghíresebb fotójának történetét - mely ikonikussá a 2001. szeptember 11.-i események után vált - ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása