Alison Jackson: Bush hasonmás lesifotón

2015. december 13. Mai Manó Ház

„A könyvben szereplő ismert személyek nem "igaziak", a fényképeken csak a hasonmásaikat láthatjuk. A híres személyek nem vettek részt a fényképezésben, az engedélyüket sem adták hozzá, sőt nem is kértem jóváhagyást tőlük a fotók közzétételére.” - írta az 1970-ben született Alison Jackson a 2007-ben megjelent könyvéről, melynek egyik botrányosnak szánt fotóján egy Bushhoz hasonló férfit láthatunk rubik-kockázás közben.
Az angliai fotográfus képeivel a médiában már korábban megjelent (bulvár)hírekre reflektál. Ezt a képet az az esemény ihlette, mikor George W. Bush amerikai elnök kamerák előtt próbálta kirakni a kockát, sikertelenül.

"A sajtó ábrázolására reagálva elkezdtem a médiában megjelent képekre utalni, szemcsés, kapualjban felvett fotókkal, hogy tovább izgassam a nyilvánosság és a nézők fantáziáját azzal, hogy még inkább tudatosítom bennük a saját voyeurizmusukat. Tetszik ennek a képnek az egyszerűsége. Mindent lehámoztam róla és már csak az ikonikus hírességet, ebben az esetben Busht látjuk. Igyekszem úgy felépíteni a képet, hogy nagyon hozzáférhető legyen, de ha úgy döntünk, hogy a képen túl is lássunk, akkor azt hiszem, hogy többet is kiolvashatunk belőle arról, hogy miként ismerjük a dolgokat a média képein keresztül. A fotográfia csábítása révén azt gondoljuk, hogy mindig hihetünk a fényképeknek, pedig nem gondolhatjuk komolyan, hogy egy kép bármilyen igazat mondhatna nekünk. 

jacksonbush.jpgFotó: Alison Jackson 

Ez a modell tényleg jó volt. Ajka telt, viszont George Bushé vékony, ezért sokat kellett dolgozni rajta, hogy a szája olyan legyen, mint az övé. Busht nem tartják nagyon intelligensnek, ezért itt az volt a szándék, hogy egy hasonmása próbálja a Rubik-kockát kirakni – és természetesen teljesen össze van zavarodva.
A legtöbben tökéletes képeket akarnak készíteni, de én mindig igyekszem szarokat csinálni, hogy a telefonos és lesifotós képeket utánozzam. Többek között Samsung mobiltelefont, egy nagyon rossz minőségű videó-kamerát és egy régi Olympus-t használok nagyon rossz Sigma lencsével. Nem szeretem a vakut, de azért minden eshetőségre felkészülve hordok magammal néhányat. Többet nem mondhatok el, mert nagyon különleges módon készítem a felvételeket és nem akarom elárulni a titkaimat.
A fotóimat megtekintők közül sokan azt gondolják, hogy ez egy könnyű tréfa, pedig kell hozzá egy kis gondolkodás. Először is van egy zseniális barátom, aki nagyon ügyesen válogatja ki az arcokat úgy, hogy a hajukat kiretusálja, mivel a haj befolyásolja az arcfelismerést. A felvételt a londoni East Enden az Ironmongers' Hallban készítettük, amely elég sötét, míg a Fehér Ház egészen világos vagy legalábbis azt tartjuk róla. Fotózás közben azt gondoltam: „Ó, istenem, ez nem az ideális helyszín". Ezért bevilágítottam az összes ablakot és remélem, hogy a zászlóval egy kicsit úgy néz ki, mint a Fehér Ház." (Alison Jackson)

A fotóról készült installációt 2008-ban mutatták be a liverpooli Tate-ben megrendezett kiállításon. 

bushjacksontate2008.jpgFotó: Boris Roessler: Bush Rubik-kockával, Installáció, Liverpool, 2008 © AFP/Getty Images

(forrás: theguardian.com; whitehotmagazine.com; thefarcereport.com)

Jackson lesifotóin láthatjuk többek között a meztelenül biliárdozó Harry herceget, a kokaint felszippantó Kate Mosst, a hajfestésre készülő Osama bin Ladent vagy éppen II. Erzsébetet ott, ahova a király(nő) is gyalog jár. A botrányos sorozatot ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása