Tíz sorozat a 4 éves Index Nagykép rovatból

2016. május 26. Mai Manó Ház

A fényképezés feltalálása után az emberek hamar rájöttek arra, hogy látókörüket a fényképezőgép segítségével könnyen kiszélesíthetik. A legnagyobb fotóriporterek munkássága révén a folyóiratokat lapozgató milliók megtanulták a képeket olvasni, ezáltal megismerték és megértették a fényképezés nyelvét. A fotográfusok és képszerkesztők eleget tesznek annak a kívánságnak, hogy a közönség vágyik a tájékoztatásra, a képek látására.
2012. május 26-án indult el az Index.hu Nagykép rovata, ahol az eltelt négy év alatt rengeteg tematikus válogatást, fotótörténeti jelentőségű ikonikus képet és a hazai fotós társadalom ismert alakjainak munkáit mutatták be a jószemű képszerkesztők.

Mai bejegyzésünkben a négyéves Nagykép rovat 10 érdekes posztját láthatod. 

Az 1938-ban alapított Picture Post a második világháború alatt és után élte fénykorát, hetente közel kétmillió példány fogyott belőle. Kötelező olvasmánynak számított a korabeli Angliában, hamar a brit háborús propaganda megkerülhetetlen elemévé vált, még annak ellenére is, hogy titokban német kamerákkal és Németországból szökött fotósokkal dolgoztak. Magyar származású alapító-szerkesztője, Stefan Lorant, a kor legelismertebb vizuális szakembere volt.
A képre kattintva a témához kapcsolódó újabb fotókat találsz. 

kurthutton.jpgFotó: Kurt Hutton: Londíner és tacskó beszélgetnek a Piccadilly Circus egyik szállodája előtt. 1938
© Europress / Getty 

Az 1900-as évek elején a seattle-i fotográfus és etnológus, Edward S. Curtis (1868–1952) elhatározta, hogy az Egyesült Államok nyugati államaiba utazik, és dokumentálja a nyugati civilizáció által még meg nem érintett őslakosok hétköznapjait. Az elkövetkező húsz évben több mint 80 törzset keresett fel, 40 ezer fényképet és hatalmas mennyiségű jegyzetet készített. 
A képre kattintva Curtis további fotóit találod.

curtis.jpgFotó: Edward S. Curtis: Oázis, 1905 körül © Library Of Congress

A krími háborúnak köszönhetjük a történelem első hadifotóit, és velük együtt a képes tudósítások történetének első igazi rejtélyét. Roger Fenton leghíresebb fotója a halál árnyékának völgyéből évtizedek óta foglalkoztatja a fotótörténészeket, mert készítésének körülményei tele vannak ellentmondásokkal. Könnyen lehet, hogy a hadifotózás történetének legelső és leghíresebb fotóját megrendezte a fotós. 
A képre kattintva Fenton további fotóit találod.

fenton.jpgFotó: Roger Fenton: A rejtélyes képpár: a halál árnyékának völgye ágyúgolyók nélkül, és ágyúgolyókkal, 1855
© Europress / Getty / Wikimedia commons

Az Eiffel-tornyot csupán emblematikus műtárgynak tervezték egy kiállításra, nem állandó épületnek szánták. A tornyot a francia forradalom 100. évfordulójára tervezett monumentális világkiállítás egyik fő attrakciójának szánták; a kor építészeit hajtotta a vágy, hogy ezer lábnál magasabb tornyot építsenek. Az Eiffel-torony ennek a kísérletnek az acélba öntött megvalósulása.
A képre kattintva a témához kapcsolódó újabb fotókat találsz. 

eiffel.jpgFotó: Az Eiffel-torony építésének szakaszai, 1888 © Stf / AFP

Az elmúlt évtizedek történelmi eseményeit nem élhettük át személyesen, mégis olyanok, mintha mindegyiket testközelből figyelhettük volna. Ha végiggondoljuk, mi minden történt a világban hatvan év alatt, képek fognak bevillanni, ikonikus fotók, amik mind részei a kollektív emlékezetünknek. Ezekben a fotókban nem csak az a közös, hogy megismételhetetlen történelmi pillanatokat örökítettek meg, hanem az is, hogy évről évre a World Press Photo pályázatain is mind kiemelték őket. 
A képre kattintva a témához kapcsolódó újabb fotókat találsz.

nickut.jpgFotó: Nick Ut: Phan Thi Kim Phuc (középen) menekül társaival együtt azt követően, hogy dél-vietnami gépek véletlenül napalmbombát dobtak dél-vietnami katonákra és civilekre. 1973
© The Associated Press / World Press Photo

Benkő Imre az autonóm riport műfajának egyik legjelentősebb magyar képviselője. Acélváros című sorozatáról így vall: "Az első találkozáskor a gyár fényszegény csarnokában, a vasmunkások megdöbbent szoborarcát látva, tudtam, hosszú távon visszajárok majd, fotójegyzeteket készítek sorsuk alakulásáról, a város életéről. Kilenc évig kísértem figyelemmel a kohászat leépülését, egy drámának voltam részese, ahol emberek ezrei váltak munkanélkülivé." 
A képre kattintva Benkő Imre további fotóit találod.

benko.jpgFotó: Benkő Imre: Zenés ébresztő. Ózd, 1989

Az 1935-ben született Szalay Zoltán Latinovits Zoltántól, Presser Gáboron át, Gobbi Hildáig számos kiváló művész portréját készítette el. Ezer meg ezer esemény mellett ott volt az 1962-es Világ Ifjúsági Találkozón Helsinkiben, a budapesti repülőtéren, amikor Hargitay Miklós, az 1955-ös Mr. Universe hosszú idő után először ölelte át édesanyját (a kor amerikai szexszimbólumával, Jayne Mansfielddel együtt). 
A képre kattintva Szalay Zoltán további fotóit találod.

szalay.jpgFotó: Szalay Zoltán: Az Erzsébet híd első járótagjának beemelése és rögzítése a kábelekhez, a József Attila és Ady Endre nevű úszódaruk segítségével.

A 2012-ben elhunyt Hemző Károly fotográfus, Érdemes és Kiváló művész, Táncsics Mihály- és Balázs Béla-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének kitüntetettje. A magyar fotográfia mestereként az elmúlt hat évtized alatt a fotó számos műfajában alkotott maradandó műveket.
A képre kattintva Hemző Károly további fotóit találod. 

hemzo.jpgFotó: Hemző Károly: Budapest, Libegő, 1983 

Rédei Ferenc Balogh Rudolf-díjas, Aranytollas, Pulitzer-életműdíjas fotóriporter sport- és riportfotói a Népszava és Népszabadság hasábjain dokumentálták az elmúlt évtizedek Magyarországát. 
A képre kattintva Rédei Ferenc további fotóit találod.

redei.jpgFotó: Rédei Ferenc: Alois Mock osztrák kancellár és Horn Gyula külügyminiszter átvágják a drótkerítést. 1989.06.27. Sopron és Klingenbach között.

Dezső Tamás a fiatal fotós generáció legsikeresebb hazai képviselője a világ legrangosabb fotómegmérettetésein, nemzetközi versenyein egyre-másra gyűjti be a díjakat, döntős helyezéseket és szakmai elismeréseket. 2011-ben ő lett a Santa Fében tizenhatodszorra kiosztott Center Award díjának nyertese, valamint a JCE - Jeune Création Européenne nagydíját is átvehette. A díjak mellett a világ számos fotókiállításán, vásárán (Paris Photo, Expo Chicago, AIPAD New York, New York Photo Festival) kiállít San Franciscó-i galériájának, a Robert Koch Gallery-nek köszönhetően. 
A képre kattintva Dezső Tamás további fotóit találod.

dezso.jpgFotó: Dezső Tamás: Románia

(forrás: index.hu)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása