Gyerekekről készült 9 világhírű fotó története II. rész (1917-2015)

2016. május 29. Mai Manó Ház

A gyermeknap a világ sok országában ünnepnap. Ehhez hasonló az ENSZ által létesített egyetemes gyermeknap (Universal Children's Day) intézménye. A nemzetközi gyermeknapot a világ számos országában megünneplik, általában (de nem mindenhol) június 1-jén. Az ünnepet először Törökországban tartották meg 1920-ban (1920. április 23.), majd később a genfi Gyermekjóléti Konferencián 1925-ben. Az ENSZ közgyűlése 1954-ben javasolta (836(IX). határozat), hogy minden országban tartsák meg az egyetemes gyermeknapot. Az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről. Javasolták a kormányoknak, hogy mindenhol olyan napot jelöljenek ki erre a célra, amit megfelelőnek gondolnak.
A gyermekfelvételekhez három tényező szükséges: szeretet, türelem és technikai készség. – írta Dr. Gyulai Ferenc az 1941 júliusában megjelent Gyermekfoto című kiadványában. Variációk rovatunkban ma ismét az egyetemes fotótörténet gyerekekről készített híres képeiből válogattunk.

A fotókra kattintva további képeket és még több információt találsz.

Ausztria leghíresebb gyerekfotóját Gerald Waller készítette, mely a LIFE magazinban jelent meg 1946. december 30-án. A fotó az Európa gyermekei című cikket illusztrálta.

geraldwaller1946.jpgFotó: Gerald Waller: Hatéves árva kisfiú örül az amerikai Vöröskereszttől kapott új cipőjének, Ausztria, 1946, LIFE magazin 

Az Apa, várj! című fotót Claude P. Dettloff 1940. október 1-én készítette, amikor a Brit Columbiai Ezred a kanadai New Westminster 8. utcáján a Columbia Avenue kereszteződésénél lefelé menetelt. A fotó sokáig feledésbe merült, majd a 60-as évek közepén a Fegyverszünet napján került elő ismét és gyakran említették Kanada legnépszerűbb fényképei között. A kép inspirálta szobrot valamint az 5 évvel később készült fotót, a képre kattintva találod.

detloff1940.jpegFotó: Claude P. Dettloff: Apa, várj!, 1940. október 1., New Westminster, Kanada © City of Vancouver Archives 

André Kertész 1917 júniusában készítette el a Csókolózó purdék című képét. A fotóra kattintva Kertész rövid visszaemlékezését találod a kép születesének pillanatáról.

csokolozo_purdek_00790081.jpgFotó: André Kertész: Csókolózó purdék, Esztergom, 1917. június 27.
© André Kertész Emlékmúzeum, Szigetbecse

Ruth Orkin 1947-ben készített sorozatában – mely összesen hat fekete-fehér fotóból áll - kártyázó gyerekeket láthatunk. A képre kattintva a kártyapartiról készült összes képkockát megnézheted.

1orkin_thecardplayers_08.jpgFotó: Ruth Orkin: Kártyázó gyerekek, New York, 1947 © Ruth Orkin Photo Archive

Mary Ellen Mark 2015 májusában bekövetkezett halála után az NPR igyekezett többet megtudni a legendás fotón szereplő két gyerek, különösen Amanda kilétéről: Miért dohányzott, miért volt kisminkelve és miért viselt műkörmöket 9 éves korában? Mire emlékszik a felvétel kapcsán és mi történt vele az 1990-es napfényes délután óta? A fotó történetét a képre kattintva ismerheted meg.

maryellenmark1990.jpgFotó: Mary Ellen Mark: Amanda Marie Ellison, 9 (jobbra) és unokatestvére Amy Minton Velasquez, 8, Valdese, N.C., 1990. Courtesy of Mary Ellen Mark Studio and Library 

A múlt századi Párizsban készült összes fotó közül talán az egyik legnépszerűbb Alfred Eisenstaedt emlékezetes felvétele, melyen egy párizsi szabadtéri előadás csúcspontján izguló gyerekek láthatók. A Guignol bábszínház Szent György és a sárkány című előadását a párizsi Montsouris Parkban mutatták be 1963-ban. A sorozat további képeit a fotóra kattintva találod.

001.jpgFotó: Alfred Eisenstaedt: Gyerekek a bábszínházban, Montsouris Park, Tuileries, Párizs, 1963 

A fényképezés történetében szomorú/megrázó/felkavaró gyerekfotók is készültek, melyek közül az egyik legmegosztóbb az alábbi Pulitzer-díjas kép. A megrendítő fotó egy, az éhezéstől végletesen legyengült kislányt ábrázol, mellette egy keselyű a halálát várja. A kép a megjelenés után hatalmas felháborodást váltott ki az emberekben; a fotóst sokan támadták kegyetlen hozzáállása miatt. A Pulitzer-díj elnyerését követő hírnév sem tartott sokáig. Két hónappal később Carter öngyilkos lett. A képre kattintva a fotó történetét ismerheted meg.

kevin-carter1993.jpgFotó: Kevin Carter: A keselyű és a kislány, Szudán, 1993

A hétéves Mbedji mindkét szemére megvakult a szürkehályog miatt négyéves korában. A Nkembe-ben élő családja 80 kilométerről hozta be a kislányt Richárd doktor Kole-ben felállított ideiglenes műtőjébe. Hajdú D. András többszörösen díjnyertes sorozatában Mbedji életébe nyerhetünk bepillantást.

congo_01.jpgFotó: Hajdú D. András: Cataracta, 2015

70 évvel ezelőtt, 1946 májusában készítette W. Eugene Smith ikonikus felvételét gyerekeiről, melyre így emlékezett vissza: „Azon a napon, amikor először próbáltam ismét felvételt készíteni, alig tudtam a filmtekercset a fényképezőgépbe betenni. Márpedig elhatároztam, hogy az első fotó élesen különbözni fog a háborús felvételektől és az élet igenlését fogja sugározni.” A fotóra kattintva a kép készítésének körülményeit ismerheted meg.

paradise_garden.jpgFotó: W. Eugene Smith: Walk to Paradise Garden, 1946
© W. Eugene Smith/Magnum Photos

A válogatás első részét (másik 9 híres gyerekfotóval) ITT, az egyetemes fotótörténet ikonikus alakjainak gyerekekről készített világhírű képeit pedig ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása