Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A fotótörténet híres szerelmespárjai VII. - Alice Springs és Helmut Newton (18+)

2016. október 30. Mai Manó Ház

Helmut Newton – aki az 1970-es évektől a világ egyik legismertebb és legjobban fizetett divat-, reklám-, portré- és aktfényképészeként vált ismertté – 1920. október 31-én Berlinben született egy jómódú zsidó gombgyáros család gyermekeként. 1936-ban félbeszakította gimnáziumi tanulmányait, mert már ekkor is inkább az úszás, a lányok és a fényképészet érdekelte. Ezután Berlin egyik ismert fényképészénél, Yva Else Simonnál tanult, aki később a náci terror áldozatává vált. Két évvel később megszakította fényképészeti tanulmányait, és röviddel 18. születésnapja után, 1938. december 5-én, Szingapúrba távozva elhagyta Németországot. Ott két hétig fotóriporterként dolgozott a Singapore Straits-Times-nál, ahonnét rövid időn belül „alkalmatlansága miatt“ eltanácsolták. A második világháború alatt 1940-től Ausztráliában élt, ahol az ausztrál hadseregben teherautósofőrként és vasútépítésen dolgozott. 1945-ben nyitotta meg fényképészeti műtermét Melbourne-ben. 1948-ban feleségül vette June Browne (a filmes karrierje során használt művésznevén June Brunell) színésznőt, akivel egészen haláláig együtt élt és aki az 1970-es évektől maga is – Alice Springs néven – fotóművészként tevékenykedett. 

newtonsprings.jpgFotó: Helmut Newton: June és Helmut Newton, New York, 1982 © June Newton and the Helmut Newton Estate
helmutjune.jpgFotó: Helmut Newton: June Newton, Párizs, 1972 © June Newton and the Helmut Newton Estate

Alice Springs nevét szerencsére fotóművészként ismeri a világ, de az életrajzi adatok Helmut Newtonhoz kötik, ugyanis az 1923-ban June Browne néven született színésznő egy egész életen, egészen pontosan 56 éven át volt a fotóművész felesége, társa, titkárnője és egyben sajtófőnöke is. June még szülőhazájában, Ausztráliában ismerkedett meg a náci üldöztetés elől Németországból ilyen messzire menekülő Helmut Neustadterrel, és 1948-ban kötöttek házasságot. June ismeretségük után felhagyott ígéretesnek induló színészi hivatásával, hogy életét a viszonylag gyorsan ismertté váló, akkor már Helmut Newton néven dolgozó fiatal fotóséhoz kösse. Rendszeresen kísérte el férjét európai utazásaira is, majd rövidesen Londonba és Párizsba tették át működésüket, így June Európában festészetet is tanulhatott. 1970-ben aztán egyszer a sors úgy hozta, hogy Newton egy váratlan betegség következtében nem tudott eleget tenni egy híres cigaretta-márka szerződésének, és a megbízó beleegyezésével, valamint néhány napos technikai felkészítés után (Newton elmagyarázta June-nak a fénymérő és a fényképezőgép alapvető használatához szükséges tudnivalókat) June készítette el a reklámfotókat, amelyeket aztán szülővárosára emlékezve Alice Springs néven publikált. Sokan azt tartják, hogy a portré-fényképezés sikere elsősorban egy széles kapcsolatrendszeren, leegyszerűsítve: sok híresség, a felső-tízezer tagjainak telefonszámát tartalmazó telefonkönyvön múlik. Kétségtelen, hogy Alice Springs Helmut Newton révén jelentős helyzeti előnnyel indult, azonban csupán ez a lehetőség kevés lett volna ahhoz, hogy a 20. század nagy portréfotósai közé emelkedjen. – írta Cserba János az Artportal oldalán. 

alicesprings02.jpgFotó: Alice Springs: Fashion for Dépeche Mode, Paris, 1971 © Alice Springs 
alicesprings01.jpgFotó: Alice Springs: Pat Cleveland, Paris 1970 © Alice Springs 

Feleségéről - aki Newton életében művészi tanácsadója volt, halála óta pedig a hagyaték kezelője - 2002-ben a Balkon magazinnak adott interjújában így nyilatkozott: „ [June] Mindent tud rólam, June a könyveim művészeti igazgatója, minden ilyesmit ő csinál, ő foglalkozik a kiállításaimmal, nyakig benne van a dolgaimban, de nem csinálunk együtt képeket.”

juneandhelmutnewton.jpgFotó: Cheung Tai Wai: June and Helmut Newton, Polaroid

Newton - aki 1989-ben Budapesten is járt, a Summa Artium vezetőjétől, Török Andrástól kapott információk szerint a New York Kávéházban is készített képeket - utolsó éveit Monacóban töltötte feleségével. 83 évesen halt meg autóbalesetben 2004. január 23-áról január 24-ikére virradó éjszaka Los Angeles-ben a Cedars-Sinai Medical Centerben. Híresztelések szerint az autóbalesetet az okozta, hogy Newton a volánnál szívinfarktust kapott. Kívánságának megfelelően szülővárosában Berlinben helyezték örök nyugalomra 2004. június 2-án. Urnája a III. számú városi temető (III. Städtischer Friedhof Stubenrauchstraße, Berlin-Friedenau) díszsírhelyén nyugszik, Marlene Dietrich sírjának közelében. Feleségének az elmúlt évében számos kiállítást rendeztek a világ különböző pontjain, hiszen 2005 óta June Newtonnak külön gyűjteménye van a berlini Helmut Newton Alapítványon belül.

helmutjunelyon.jpgFotó: Alice Springs: Helmut Newton és Lisa Lyon, Kalifornia, 1981 © June Newton and the Helmut Newton Estate
newtons.jpgFotó: Alice Springs: Önarckép Helmut Newtonnal, Hollywood, 1991 © June Newton and the Helmut Newton Estate

Bár közös képük nem ismert, de Helmut Newton egyik híres fotóján felesége is szerepel. Az Önarckép a feleségemmel és modellekkel című fotót a Vogue Hommes magazin felkérésére egy párizsi stúdióban készítette. A képre kattintva a fotó rövid történetét és az elfényképezett filmtekercs további képkockáit is megismerheted.

helmutnewton_selfportrait1981.jpgFotó: Helmut Newton: Önarckép a feleségemmel és modellekkel, Párizs, 1981 © June Newton and the Helmut Newton Estate

(forrás: artportal.hu; wikipedia.hu; pleasurephoto.wordpress.com; smb.museum)

Helmut Newton 1981-ben a bresciai nyaralása során egy tengerparti villában kísérletezett a meztelen és a felöltözött közti ellentmondás feloldásával, az ekkor kigondolt koncepció végül egy párizsi műteremben valósult meg. A fotográfus meztelen önarcképét ITT, a világhírű képeit a felöltözött és meztelen modellekről ITT találod. 

A fotótörténet híres szerelmespárjait bemutató sorozatunk korábbi részei:
Henri Cartier-Bresson és Martine Franck
Robert és Shana Parkeharrison
Bernd és Hilla Becher
Annie Leibovitz és Susan Sontag
Pierre és Gilles
Horváth M. Judit és Stalter György

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása