Domonkos Sándor standfotói A Pál utcai fiúk című film forgatásáról (1966-1969)

2016. december 25. Mai Manó Ház

A Pál utcai fiúk 1969-ben bemutatott egész estés magyar–amerikai koprodukciós film, amely Molnár Ferenc azonos című regénye alapján készült. A filmet Fábri Zoltán rendezte, a zenéjét Petrovics Emil szerezte, a producere Bohém Endre volt, a főszerepben Anthony Kemp látható. A forgatás alatt készült színes standfotókat pedig a már Németországban élő Domonkos Sándor fényképezte. 

„Ismernem és mindenekelőtt becsülnöm kell azokat a művészeket, akiket fényképezek.” – mondja Domonkos Sándor, aki Szegeden született 1940. május 30-án. Fotográfusi szakvizsgáját is Szegeden tette le, majd pályáját a MAFILM segédoperatőreként kezdte, később Fábri Zoltán filmjeinek állandó fotósa lett. Rendszeresen közölte fotóit a Film Színház Muzsika, a Tükör, az Ez a Divat és a Filmvilág. Különböző lapokban mintegy 1000 címlapfotója jelent meg, legnagyobb részben színházi témájú, sok sztárfotó, portré. Magyarországi pályafutása alatt – 1967 és 1980 között – kamerájával szinte valamennyi meghatározó színművészünket megörökítette. A színházért rajongók - anélkül, hogy tudnák - Domonkos felvételei révén őrzik emlékezetükben Dajka Margit huncut mosolyát, Darvas Iván tartózkodó intellektusát, Domján Edit meleg pillantását, Harag György izzó szenvedélyét, Kálmán György ironikus tekintetét, Latinovits Zoltán férfias báját, Ruttkai Éva felejthetetlen asszonyiságát.
A fotográfus 1980 óta Németországban él: Münchenben 1995-ig volt műterme, majd Berlinben telepedett le. A két város minden fontos színházában fotografált, s filmekben is dolgozott. Németországban olyan hírességek álltak kamerája elé, mint Maria Schell színésznő vagy az ismert műsorvezető, Thomas Gottschalk.

Köszönet az Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár munkatársainak, valamint Domonkos Sándornak, akik engedélyükkel lehetővé tették a fotók bemutatását a Mai Manó Ház blogján.

domonkospuf001.jpgFotó: Domonkos Sándor: A Pál utcai fiúk című film forgatásán, 1966-1969
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár

A forgatás 1966-ban kezdődött. Egy londoni gyermekszínészképző iskolából válogatták össze a gyermekszereplőket, akik angol nyelven forgattak, és később szinkronizálták őket. Mivel 1969-re az eredeti helyszínt már beépítették, Budapest XIII. kerületében, a Visegrádi és a Gogol utca sarkán építették fel a grundot (ennek helyén ma kilencemeletes panelházak állnak). A környéken az utcák még a macskakővel voltak burkolva, és a házak is a kornak megfeleltek, ezért ideális volt a helyszín. A közeli panelház-építkezést a forgatás kedvéért szüneteltetni tudták. A környék épületein homlokzatátalakításokat végeztek, korabeli cégtáblákat és kirakatokat rendeztek be, egyúttal a házakon a szecessziós stukkókat is pótolták.
A grundot egy 1,5 x 2 méteres maketten tervezték meg. Nemecsekék szobáit és a tanári szobát műteremben rendezték be. A kültéri felvételeken Nemecsekék lakása az Erkel u 18. szám alatt található, itt látogatják meg őt a vörösingesek és a Pál utcaiak és itt keresik fel halála előtt. A grundon folyó harcot néző fiúk mögött a Visegrádi utca 62. és 64. számú épületek láthatóak, a lakók az előbbi házból szemlélik az összecsapást. Az utolsó jelenetben a fiúk a Visegrádi utca 60. számú épület irányába hagyják el a helyszínt.
A Füvészkertben játszódó kültéri jeleneteket a Vácrátóti Arborétumban, az üvegháziakat pedig a filmgyárhoz közel található Amerikai úti kertészetben vették fel. Az iskola épülete a Tavaszmező és a Szűz utca sarkán áll. A grundhoz Rákospalotán vásároltak használt, lebontott palánkanyagot, hogy élethűnek tűnjön a díszlet. A farakások közepén gerendákat süllyesztettek a földbe és ahhoz kötöztek minden egyes fadarabot, hogy nehogy szétessenek. A homokbombákhoz korpát használtak. - olvashatjuk a wikipédia oldalán az 1969-ben Oscar-díjra (Legjobb idegennyelvű film) jelölt filmről. 

domonkospuf002.jpgFotó: Domonkos Sándor: A Pál utcai fiúk című film forgatásán, 1966-1969
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár
domonkospuf003.jpgFotó: Domonkos Sándor: A Pál utcai fiúk című film forgatásán, 1966-1969
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár
domonkospuf004.jpgFotó: Domonkos Sándor: A Pál utcai fiúk című film forgatásán, 1966-1969
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár
domonkospuf005.jpgFotó: Domonkos Sándor: A Pál utcai fiúk című film forgatásán, 1966-1969
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár
domonkospuf006.jpgFotó: Domonkos Sándor: A Pál utcai fiúk című film forgatásán, 1966-1969
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár
domonkospuf007.jpgFotó: Domonkos Sándor: A Pál utcai fiúk című film forgatásán, 1966-1969
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár
domonkospuf008.jpgFotó: Domonkos Sándor: A Pál utcai fiúk című film forgatásán, 1966-1969
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár
domonkospuf009.jpgFotó: Domonkos Sándor: A Pál utcai fiúk című film forgatásán, 1966-1969
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár
domonkospuf010.jpgFotó: Domonkos Sándor: A Pál utcai fiúk című film forgatásán, 1966-1969
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár
domonkospuf011.jpgFotó: Domonkos Sándor: A Pál utcai fiúk című film forgatásán, 1966-1969
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár

(forrás: mffa.hu; wikipedia.hu)

Domonkos Sándor nemrég egy olyan képpel lepett meg bennünket, mely eddig még sehol sem volt látható. A fotóhoz mellékelt levelében ezt írta: " A kép, amit most elküldök egy ritkaság: Molnár Ferenc húga, Erzsébet 87 éves korában ellátogatott a "Pál utcai fiúk" forgatására. Mögötte Bohém Endre amerikai producer látható."

domonkoscopyright.jpgFotó: Domonkos Sándor: Molnár Ferenc húga, Erzsébet a "Pál utcai fiúk" forgatásán. © Domonkos Sándor


Az OSZK Fényképtárából összeállított standfotós posztjainkat itt találod:
Körhinta (1955) - Schandl Teréz fotói
Egészséges erotika (1985) - Gáspár Miklós fotói
A kőszívű ember fiai (1964) - Inkey Tibor fotói
A pogány madonna (1980) - Inkey Alice fotói
Szerelem (1970) - Markovics Ferenc fotói
Égigérő fű (1979) - Inkey Alice fotói
A tanú (1969) - Domonkos Sándor fotói

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása