156 éve mutatták be az első színes fényképet

2017. május 17. Mai Manó Ház

James Clerk Maxwell (Edinburgh, 1831. június 13. – Cambridge (Anglia), 1879. november 5.), skót matematikus-fizikus. Maxwell volt az, aki egy összefoglaló egyenletrendszerbe írta le az elektromosság és a mágnesesség törvényeit, ezen kívül a nevéhez fűződik a Maxwell-eloszlás, a gázok mozgásának elmélete és a legelső színes fénykép is. 1931-ben, Maxwell születésnapjának századik évfordulóján, Einstein ezt mondta a munkásságáról: „A legalaposabb és legtermékenyebb fizikus volt Newton óta.” 

Tartan_Ribbon.jpgFotó: A világ legelső színes fotója, 1861

Maxwell jött rá először, hogy bármely színt elő lehet állítani a vörös, a zöld és a kék fény különböző arányú keverésével. Rábeszélte fotográfus ismerősét Thomas Suttont, hogy fényképezzenek le három képet ugyanarról a skótkockás masniról úgy, hogy felvételenként csak a színszűrőket cseréljék ki a lencse előtt. A három kép elkészítése után ezeket egyszerre vetítette ki három különböző vetítővel, mindegyiknél olyan szűrőt használva, mint amilyennel a kép készült. Amikor beállította az élességet - az alább látható prezentációhoz hasonlóan - a három kép végül egyetlen színes képet alkotott. 

 

A különleges fotót 1861. május 17-én mutatta be James Clerk Maxwell egy színelméleti előadáson a londoni King’s College-ban a Royal Institution hallgatósága előtt. A végeredmény korántsem volt tökéletes, mert a Sutton által használt fotólemezek csak a kék fényre voltak érzékenyek, a vörös színre egyáltalán nem, a zöldre pedig alig. A világ legelső színes fényképei a skóciai Edinburgh-ban, a Maxwell szülőházában helyet kapó múzeumban találhatók. E csodálatos felfedezés ellenére a színes fényképezés csak jóval később, 1903-ban a Lumiere testvéreknek köszönhetően kezdett el széles körben is terjedni. 

18610517.jpgFotó: Mark Jacobs gyűjtemény - A világ legelső színes fényképének bemutatója, 1861. május 17 (illusztráció)

A bejegyzésben látható képet minden bizonnyal D. A. Spencer készítette az eredeti negatívokról készült duppnegák felhasználásával 1937-ben Vivex carbro print eljárással. Korábban erről készült papírképről nem tud a szakirodalom. Spencer duppjait 2010-ben újrafelfedezte és szkennelte Mark Jacobs, majd 2011 - 2012-ben Jan Hubicka elkészítette az első digitális rekonstrukciót ezek segítségével. Az eredeti negatívok utolsó információm szerint Edinburgh-ban, Maxwell szülőházában lévő múzeumban vannak.. - írta Flesch Bálint korábban blogunkon.

tartan.jpgFotó: Peter Stubbs: Az eredeti negatívok, 2004. augusztus 21

(forrás: edinphoto.org.uk; wikipedia.org; finearts.cypresscollege.edu)

A fényképezés történetének híres elsőit ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása