Múzeumok fotósszemmel 4. - Elliott Erwitt képei és gondolatai a múzeumlátogatókról

2017. június 22. Mai Manó Ház

Idén is részt veszünk a Múzeumok Éjszakáján, így újra remek programokkal és egy érdekes kiállítással várunk Benneteket a Mai Manó Házban. Itt a blogunkon egy igazán különleges bejegyzéssel készültünk, hiszen az itt látható sorozatot most a Capa Központban is megtekintheted. (A Mai Manó Házban pedig Erwitt Magyarországon készült képeiből mutatunk be egy válogatást.)
A legendás Magnum fotóügynökséget erősítő Elliott Erwitt egy külön fotóalbumot szentelt Museum Watching címmel az általa készített múzeumi fotóknak, melyeken a múzeumokba és galériákba járó látogatók művészethez való viszonyát örökítette meg.

erwittcapa006.jpgFotó: Elliott Erwitt: Metropolitan Museum of Art, New York, USA, 1988 © Elliott Erwitt / Magnum Photos

A „Museum Watching” (Múzeumnézés) egy megfigyelőművész albuma és egy olyan világ szemlélését ünnepli, amely rohamosan teret veszt a kortárs kultúrában. Az albumban szereplő múzeumok közül nem mindegyik művészeti kiállítóhely. Az összeállításban buddhista templomok, űrhajózási kiállítás, ősrégi romok, történelmi lelőhelyek és akváriumok is szerepelnek.
“Szeretem nézni az embereket, a művészi alkotásokat és azokat az embereket, akik művészi alkotásokat néznek". Tudomány, történelem, vászonra festett művészet és szobrok ellenállhatatlan vizuális lakomáját kínálják a múzeumok olyan épületekben, amelyek maguk is műalkotások. A kiállítási tárgyakkal elvegyülve a nézők emberi léptékben gondolkodnak, véleményt mondanak, szórakoznak és érzékenyebbé válnak. Kitűnő vadászati lehetőséget kínálnak a portyázó lesifotósnak." - írja Erwitt a könyv előszavában.

eegreece66.jpgFotó: Elliott Erwitt: Görögország, 1966 © Elliott Erwitt / Magnum Photos 

eewashington62.jpgFotó: Elliott Erwitt: Seattle Art Museum, Seattle, 1962 © Elliott Erwitt / Magnum Photos 

eemadrid952.jpgFotó: Elliott Erwitt: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia. "Guernica" by Pablo Picasso, Madrid, 1995 © Elliott Erwitt / Magnum Photos 

A 160 oldalas fotóalbum egyes részeit bevezető rövid szövegekben Erwitt olyan témákról elmélkedik, mint például hogyan készítsünk képeket olyan helyeken, ahol fényképezni tilos (a csendes felvétel funkciót használjuk, akkor fotózzunk, amikor senki sem látja és kattintás közben köhintsünk), továbbá a múzeumi teremőrök helyzetéről („A liftkezelők után az ő munkájuk a világon a legunalmasabb”), valamint a múmiák és más kitömött maradványok szeretetéről („Hozzájuk képest a viaszbábú kiállítások csak gyenge pótlékok”). A sorok között minden olyan igyekezet nagyra becsülése olvasható, amely, ha sikertelen is, de az unalmasság és hétköznapiság fölé emelkedésre törekszik.
Erwitt felderül, amikor a kedvenc múzeumairól kérdezik: „Nagyon szeretem a berlini múzeumokat”, mondja, „különösen a kelet-berlinieket. Nagyon jók. Szeretem a hollandiai Franz Hals múzeumot is. Azért érdekes, mert a festményei a saját 17. századi házában láthatók, így az az érzésed, hogy az akkori környezetbe kerülsz. Szeretem a párizsi Rodin Múzeumot és a [New York-i] Frick gyűjteményt is. A legborzasztóbb múzeumok Kínában találhatók. Csodálatos tárgyakkal rendelkeznek, de a legrosszabbul kerülnek kiállításra. Egyszerűen nem költenek világításra és installációra. Azt hiszem, hogy jelenleg más dolgokat fontosabbnak tartanak.”
A „Múzeumnézés” vége felé Erwitt megjegyzi, hogy „minden múzeum érdekes, még akkor is, ha nem érdekesek.” „Ha bárki bármikor bemutat valaki a közönségnek, akkor az ennél fogva már eleve érdekes,” mondja, „még ha borzasztó is. A bemutatás valaki szándékának kinyilvánítása és az számomra mindig érdekes.” 

eeny70.jpgFotó: Elliott Erwitt: The American Museum of Natural History, New York, 1970 © Elliott Erwitt / Magnum Photos  

eewashington67.jpgFotó: Elliott Erwitt: Washington, 1967 © Elliott Erwitt / Magnum Photos  

eeversailles75.jpgFotó: Elliott Erwitt: Párizs, 1975 © Elliott Erwitt / Magnum Photos 

eeparis98.jpgFotó: Elliott Erwitt: Rodin Museum, Párizs, 1998 © Elliott Erwitt / Magnum Photos 

eemadris95.jpgFotó: Elliott Erwitt: Prado Museum, Madrid, 1995 © Elliott Erwitt / Magnum Photos 

(forrás: salon.com; magnumphotos.com; capacenter.hu)

Ha szeretnéd elkerülni a sorban állást és szívesen támogatnád a Magyar Fotográfusok Házát, váltsd meg a Mai Manó Házban a karszalagodat, és kezdd nálunk a múzeumlátogatást! A karszalagok elővételben is megvásárolhatók a Mai Manó Ház pénztárában, melyek már a vásárlás napján érvényesek a kiállítótereinkbe.

A sorozat korábbi részeit itt találod:
Múzeumok fotósszemmel 1.
Múzeumok fotósszemmel 2.
Múzeumok fotósszemmel 3.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása