Egy 80 éves álhír története - 1937-ben jelentek meg a rejtélyes nantucketi lábnyomok képei

2017. június 25. Mai Manó Ház

1937 nyarán a nantucketi újságokban különös történet jelent meg a közeli tengerparton talált óriási lábnyom fényképeivel. Új-Anglia térségében már régóta keringtek mendemondák arról, hogy tengeri kígyókat láttak, így a pletyka gyorsan terjedt, hogy a titokzatos teremtmények végre a partra merészkedtek. A fényképeket még tudományos vizsgálatra is elküldték, habár Dr. W. Reid Blair, a New York-i Zoological Society igazgatója szkeptikusan nyilatkozott: "Tengeri emlős nem hagyhatta a nyomokat, mivel azok nem annyira az uszonyaikon, hanem inkább végtagjaik felső részén vagy a hasukon mozognak. A tengerparton csak enyhe bemélyedés jelezné az áthaladásukat. Szárazföldi emlős pedig nincs Nantucket-szigeten, amely ekkora nyomokat hagyhatott volna."  

nantucket001.jpgFotó: Nantucket, 1937 © Nantucket Historical Association
nantucket002.jpgFotó: Nantucket, 1937 © Nantucket Historical Association

>

nantucket011.jpgFotó: Nantucket, 1937 © Nantucket Historical Association
nantucket012.jpgFotó: Nantucket, 1937 © Nantucket Historical Association

Azonban néhány nap múlva a déli parton valóban óriási teremtményt láttak. Az emberek odasereglettek, hogy megvizsgálják, de a régóta várt új-angliai tengeri kígyó helyett valami teljesen mást találtak – habár határozottan valamiféle kígyót, de kiderült, hogy annak felfújható ballon változatát.

nantucket003.jpgFotó: Nantucket, 1937 © Nantucket Historical Association
nantucket013.jpgFotó: Nantucket, 1937 © Nantucket Historical Association

Az egész ügy Tony Sarg bábjátékos gondosan kitervelt szenzációhajhászása volt (ő a legalsó kép közepén látható), aki azt remélte, hogy ezzel Nantucket bekerül a hírekbe és feldobhatja a városban lévő üzlete, a Tony Sarg régiségboltja forgalmát. Sarg „a modern bábjáték atyja” elismerést kiérdemelve azzal szerzett hírnevet, hogy az előző évtizedben a Macy’s számára, valamint az 1933-as chicagói világkiállításon hasonló felfújható installációkat rendezett. Sajnálatos módon Sarg gazdasági sikere az évtized vége felé hanyatlásnak indult, amint más bábjátékosok hatékonyan kezdtek versenyezni vele. Végül 1939-ben csődbe ment és 3 év múlva vakbélműtét szövődményei következtében meghalt.

A Nantucketben készült képeket a Nantucket Historical Association őrzi. 

nantucket007.jpgFotó: Nantucket, 1937 © Nantucket Historical Association
nantucket008.jpgFotó: Nantucket, 1937 © Nantucket Historical Association
nantucket009.jpgFotó: Nantucket, 1937 © Nantucket Historical Association
nantucket010.jpgFotó: Tony Sarg "teremtménye" előtt, Nantucket, 1937 © Nantucket Historical Association

Az installáció nagy sikert aratott és hetekig a tengerparton maradt, majd a Macy’s áruházlánc híres Hálaadás napi felvonulására New Yorkba került.

nantucket014.jpgFotó: Walter Kelleher: New York, 1937 © Daily News Archive

(mashable.com; flickr.com)

2014-ben egy második világháborús fotósorozatról megjelent cikk szintén álhír volt. A rókalyukban talált 70 évvel ezelőtt készült fényképekről írt cikkünket ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása