Sándor György képei a margitszigeti rollerversenyről (1958)

2017. július 20. Mai Manó Ház

Csütörtökön délután tartották meg a margitszigeti mesedélutánok közönségének részvételével a Roller-versenyt, amely iránt meglepően nagy volt az érdeklődés. A versenyen a gyermekekén és a szülőkön kívül sok pedagógus is ismert sportember is résztvett. A gyermekeket koruk szerint osztották be a versenyre. A Roller-verseny győztesei jutalmat kaptak, ezután pedig a nagyszámú gyermekközönségnek "Oszkár-bácsi" mesélt. – olvashatjuk a Magyar Országos Tudósító 1939. augusztus 2-i számában a beszámolót a margitszigeti rollerversenyről, ahol a versenyre a jelentkező gyerekeknek szüleik engedélyét kellett bemutatni és a főnyeremény egy pettyes labda volt.
A budapesti gyermekek körében igen kedvelt sport volt a roller, és az évenként többször is megrendezett rollerverseny. A Fortepan gyűjteményében az 1958-as eseményről találhatunk képeket, melyről a Népszabadság 1958. május 3-i szombati számában így számoltak be:
„Egyetlen óriásmajális volt Budapest május első napjának délutánján és estéjén. Délelőtt még piros zászlók tízezrei lobogtak az emberek kezében végig az utcák során, a Dózsa György úton, a Hősök terén. Béke, béke — dobogták a szívek; béke, béke — csendült az ajkakon. S a Dózsa György útról kiáradt az ünneplő tömeg — mint a tenger — a mellékutcákba, a ligetbe. Aztán végighullámzott a városon, megtöltötte a Margitszigetet. Már kora délután hatalmas izgalom volt a Margitszigeten. A naptól és a sietségtől kipirult arcú gyerekek az Úttörő Stadion sport- és játékdélutánjára, meg a minden eddigit felülmúló nagyszabású rollerversenyre özönlöttek, a felnőttek meg ott szorongtak a szabadtéri színpadok nézőterén.”

Mai bejegyzésünkben a a Margitszigeten 1958-ban megrendezett rollerverseny képeit mutatjuk be, melyek a FSZEK Budapest Gyűjteményében találhatók. A sorozatot Sándor György készítette. 

fortepanroller001.jpgFotó: Sándor György: Rollerverseny a Margitszigeten, 1958
© FSZEK Budapest Gyűjtemény/Fortepan


És nyüzsögnek már a szurkolók odakinn a rollerverseny „stadionjában” is. Lendül a kockás zászló és az első futam, a négy éven aluli kislányok kategóriája nekilendül. Ketten felbuknak, egy papa és egy mama ugrik át a kordonkötélen, felkapják a két pici „sporttársat" és futva tolják őket végig a versenypályán, az árvácskák körül. - írta Peterdi Pál a Képes Sport 1958. május 6-i számában az egykörös gyorsasági rollerversenyről.

fortepanroller002.jpgFotó: Sándor György: Rollerverseny a Margitszigeten, 1958
© FSZEK Budapest Gyűjtemény/Fortepan
fortepanroller003.jpgFotó: Sándor György: Rollerverseny a Margitszigeten, 1958
© FSZEK Budapest Gyűjtemény/Fortepan
fortepanroller004.jpgFotó: Sándor György: Rollerverseny a Margitszigeten, 1958
© FSZEK Budapest Gyűjtemény/Fortepan
fortepanroller005.jpgFotó: Sándor György: Rollerverseny a Margitszigeten, Eredményhirdetés, 1958
© FSZEK Budapest Gyűjtemény/Fortepan
fortepanroller006.jpgFotó: Sándor György: Rollerverseny a Margitszigeten, Eredményhirdetés, 1958
© FSZEK Budapest Gyűjtemény/Fortepan

(forrás: fortepan.hu)

Bill Eppridge 1965-ben készített a New York-i gördeszkázó gyerekekről fotósorozatot a LIFE magazin felkérésére. A képek apropóját az ország különböző pontjain az előző hónapban bekövetkezett halálos gördeszka-balesetek adták. Ezeket a fotókat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása