A világ legdrágább fényképezőgépe

2018. március 13. Mai Manó Ház

Minden idők legdrágább fényképezőgépeként, 2,4 millió euróért kelt el egy 1923-es Leica tesztpéldány a március 10-én megrendezett bécsi árverésen. A 0-ás sorozatú, 122-es sorszámú készüléket mindössze 400 ezer euróért hirdették meg, ám egy ázsiai magángyűjtő végül 748 millió forintnak megfelelő összeget fizetett érte. 

leica.jpg

A világrekordot a Westlicht aukciósház részben a gép kiváló állapotával magyarázta. Az 1923-ban, az első Leica-fényképezőgép hivatalos piacra dobása előtt két évvel legyártott 25 tesztpéldány közül csak három maradt fenn eredeti állapotában. 

leica2.jpgFotó: Dr. Andreas Kaufmann a Leica elnöke tartja kezében a világ legdrágább fényképezőgépét

A korábbi aukciós világrekordot ugyancsak egy Leica tartotta, a 0. széria 116. számú kamerájáért 2,16 millió eurót fizettek a Westlicht egy 2012-es árverésén. - írta az index.hu az MTI közleményére hivatkozva. A világrekordról a Westlicht az alábbi vidót publikálta.

 

(forrás: index.hu; westlicht.com; petapixel.com)

1900-ban egy kora tavaszi reggelen hatalmas lovaskocsi érkezett a chicagói J. A. Anderson kamera-építő műhelye elé. Egy vasúti társaság megrendelésére készítette el a világ legnagyobb fényképezőgépét, aminek mozdításához 15 munkásemberre volt szükség. A gigantikus szerkezetet először a Chicago & Alton pályaudvarra, majd onnan egy teherkocsi segítségével a várostól 6 mérföldre található Brighton Parkba szállították. A valamivel több, mint 400 kilogrammot nyomó fényképezőgépet a kamera-tervező, George R. Lawrence utasításait követve állították fel a helyszínen. Egy vadonatúj luxusvonat irányába mutatott. A világ legnagyobb fényképezőgépét bemutató posztunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása