Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Irina Popova felkavaró fotói egy drogfüggő család mindennapjairól (18+)

2018. április 10. Mai Manó Ház

A Marie Claire 2012-ben hirdette meg először nemzetközi fotópályázatát Marie Claire International Photography Award néven. Ez volt a világon az első olyan nemzetközi fotópályázat és díj, amelyre a nők helyzetét bemutató képsorozatokat vártak a világ bármely pontján élő professzionális fotográfusoktól. A díjazott képekből az Artelier Vikarttal együttműködésben 2012 novemberében kiállítást rendeztek Párizsban, majd 2013-ban elindult az utazó kiállítás is, melynek első európai állomása a Mai Manó Ház volt.
A díjnyertes alkotók társadalmilag érzékeny témák iránt erős elkötelezettségű fotográfusok mind, akik akár közösségek életét feltárva, akár egyetlen sors példájával bizonyítják, hogy hisznek a fotográfia erejében, a képi történetmondás fontosságában, és nem felejtik, hogy akár egyetlen kép is változtathat a világon. A kiállított sorozatok közül egy orosz fotós szériája került az érdeklődés középpontjába. Irina Popova 2008-ban, 21 évesen kényelmetlen és felkavaró sorozatot készített két drogos, orosz szülőről, akik a kétéves kislányukat Szentpéterváron próbálták felnevelni siralmas körülmények között. A sorozat nagyot szólt Oroszországban, de az internetes közvélemény nagy része is követelte, hogy vegyék el a kislányt a szülőktől.
Popova célja az volt, hogy megmutassa a szeretet független az emberek társadalmi helyzetétől és a legkilátástalanabb körülmények között is lehet szeretetteljes életet élni. Először egy éjszakai klubban akart fotózni, de ott nem jött össze a kívánt sorozat, viszont amikor távozott a helyről, meglátott egy nőt, aki az utcára vizelt, majd a dolga végeztével odébbállt a babakocsijával együtt, amiben egy kisgyerek volt.  

popova001.jpgFotó: Irina Popova: Lilja, Pasa és kislányok Anfisza, Részlet az Another Family című sorozatból, 2008 © Irina Popova

A nőt Liljának hívták, Popova engedélyt kért egy fotóhoz, majd beszélgetni kezdtek, a nő megkérdezte Popovát, hogy fel akar-e menni hozzájuk csinálni még egy pár képet. Lilja az élettársával, Pasával és a kétéves kislányukkal, Anfiszával egy egyszobás lakásban lakott, a folyosón volt a konyha és a fürdőszoba is. Popova két héten keresztül lakott a családdal, végigfotózta, ahogy a szülők a kislány társaságában drogoznak, isznak.
A sorozat több díjat és nagyobb publicitást is kapott, így miután a képek az interneten is megjelentek, támadni kezdték Popovát. Leginkább azért, hogy miért nem fordult a gyermekvédelmi hatósághoz, hogy azonnal emeljék ki a kislányt a szörnyű körülmények közül.
„El sem tudtam képzelni a reakciókat. Lehet, hogy fura, de az volt a célom, hogy megmutassam, létezik a szeretet a társadalom peremén is, abban bíztam, hogy segítek megértetni dolgokat, hogy hidat képezhetek az emberek között, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy felnevelni egy gyereket nem olyan egyszerű feladat. [...] Az az igazság, hogy az élet összetett, és sok olyan helyzet van, ami túl bonyolult ahhoz, hogy az ember ítélkezzen” – mondta a fotós egy interjúban. Popova azt is mondja, hogy a képek csak egyfajta megszűrt valóságot ábrázolnak, a kislány élete nem csak annyiból állt, amennyi a képeken is látszódik, ezért sem értesítette a gyámügyet.
Popovát végül megkereste a gyámügy, hogy mondja meg, hol laknak a képei alanyai. A fotós ezután vette fel a kapcsolatot újra a családdal, aminek az lett az eredménye, hogy az apa annyira berágott rá, amiért a nyakukra hozta a hatóságokat, hogy azóta sem állt vele szóba. Az anya, Lilja valamivel nyugodtabb volt, de fél évvel a botrány kirobbanása után, még 2012-ben eltűnt, Anfiszát az apjával hagyta. Lilja leszokott a kábítószerekről, már nem él Pasával és 2013-ban egy szentpétervári ruhaboltban dolgozott. Pasának új partnere lett, együtt nevelik Anfiszát, az új partnere egy korábbi kapcsolatából származó gyerekével együtt, Pasa részmunkaidős villanyszerelőként dolgozik.
Popova Another Family címmel 2013–ban egy 200 oldalas könyvben publikálta a díjnyertes képeket, mai bejegyzésünkbe ezekből a fotókból válogattunk.
A galériát a képre kattintva találod. 

(forrás: maimano.hu; velvet.hulensculture.com; businessinsider.com)

A Marie Claire pályázaton díjazott sorozatok közül Fausto Podavini képeit már láthattátok a Mai Manó Ház Blogon. Az Alzheimer-kórban szenvedő férj és az őt ápoló feleség mindennapjairól szóló World Press Photo-díjas sorozatot ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása