Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Richard Avedon: Andy Warhol és a The Factory tagjai, New York, 1969 (18+)

2018. július 06. Mai Manó Ház

Andy Warhol 1960-ban újságokból és képregényekből készített festménysorozatot. E munkái kirakatdekorációként jelentek meg az 57. utcai Bonwit Teller áruházban 1961 áprilisában, de egyetlen nagy múltú galéria sem fogadta be. Warhol az egyik barátja tanácsára elkészítette első dollárbankókat és Campbell-féle leveskonzerveket ábrázoló festményeit. Majd Marilyn Monroe eredeti fényképek alapján alkotott portréi következtek. A Campbell-féle leveskonzerveket 1962-ben állították ki Los Angelesben, ősszel pedig a New York-i Stable Galériában nyílt nagy sikerű tárlata. A Keleti 47. utcában The Factory (Gyár) néven új műtermet nyitott, és barátai segítségével már tömegesen állította elő selyemszitanyomatos képeit. Műterme megtelt transzvesztitákkal, homoszexuálisokkal, az underground élet domináns egyéniségeivel. Ez a Gyár fénykora: "Ezüstgyárnak" nevezték, mert a fal alufóliával volt borítva. Ez volt Warhol "2. Gyára".
Warhol 1963-ban körülbelül évi 100 dollárért bérelte ki az emeletet. A Factory gyorsan népszerűvé vált New York kulturális elitje körében, akikhez gyorsan csatlakoztak a bohémok társaságát kedvelő, a legújabb művészeti irányzatok termékeit gyűjtő, excentrikus gazdagok is. A Factory rendszeres látogatói közé tartozott Bob Dylan, Truman Capote, Mick Jagger, Jim Morrison, Salvador Dalí, Marcel Duchamp, Allen Ginsberg, Iggy Pop, William S. Burroughs, Fernando Arrabal, Liza Minelli, a száműzött iráni sah és felesége, Henry Geldzahler, New York kulturális komiszárja, John Lennon, Diana Ross, Brigitte Bardot, Michael Jackson, Norman Mailer, Tom Wolfe, később David Bowie is. 

factory-andy-warhol-cover.jpg

Richard Avedon 1969. október 30-án készítette el a Gyár tagjainak legismertebb közös (nyilván nem teljes) csoportképét, mely 2010-ben a Christie's egyik árverésén 301.000 euróért (több mint nyolcvanmillió forintért) került leütésre.
Mai bejegyzésünkben a PRIDE tiszteletére ezt a képet mutatjuk meg.

avedonwarhol.jpgFotó: Richard Avedon: Andy Warhol and members of the Factory, New York City, 10-30-69 © CHRISTIE'S

(forrás: wikipedia.org; artportal.hu; christies.com)

Avedon világhírű portréiból ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása