Mai Manó Online Fotóegyetem - Eperjesi Ágnes: Valóság saját használatra – Határsértések a fotó médiumában

2018. szeptember 07. Mai Manó Ház

2015 őszén a Fotóművészeti Szabadegyetemünk előadásai a művészet és a fotográfia valóságalakító lehetőségeit, erejét járták körül. A jelenre koncentrálva feltették a kérdést, hogy képes-e a fénykép pozitív változást előidézni az események folyamatában és mindez milyen módokon lehetséges. A beszélgetés résztvevői megvizsgálták a művészek lehetséges magatartásformáit, a performanszok, akciók szerepét és nem utolsósorban a konkrét műveket is.

eperjesi_mg_4616_1.JPGFotó: Németh Dániel: Eperjesi Ágnes a Mai Manó Házban, 2015. október 6.


Eperjesi Ágnes, képzőművész, tanár Valóság saját használatra – Határsértések a fotó médiumában című előadását az alábbi gondolatokkal ajánlotta:
Az élő személy és az őt ábrázoló kép viszonya számomra folyamatos inspiráció forrása. Akkor is, ha nem szokványos ábrázolásról, hanem egyszerű fotó-alkalmazásról van szó. Mint például az ehető ostyára, ételfestékkel nyomtatott kép. Bizarr fejleménye a kép, a képiség hosszú történetének, hogy a képet most már akár meg is ehetjük. Ez számomra inspiráló témát jelent, ami az ábrázolás elméleti problémájával érintkezik, és a fotográfia eszközeivel, a fotó sokféle felhasználási módját mozgósítva dolgozható fel. Munkáimban erős vonalat képviselnek olyan köztérre tervezett akciók is, melyeknek szinte egyetlen módon marad nyoma: ha a helyszínen fotódokumentáció készül róluk. Azért készül a kép, hogy hiteles bizonyítékát adja az esemény megtörténtének, miközben, nagyon is jól tudjuk, hogy a kép mennyire manipulálható; szkeptikusak vagyunk és gyakran nem is hiszünk neki. A fentiekben közös, hogy fotó határeseteinél járunk. Az előadásban ilyen “határsértő” művek bemutatására kerül sor. 

Az előadást a Mai Manó Ház Napfényműtermében 2015. október 6-án rögzítettük.

 

Hamarosan újabb előadással jelentkezünk!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása