Egy magyar férfi készítette a 9/11-es merénylet leghíresebb manipulált fotóját

2018. szeptember 11. Mai Manó Ház

A világot megrengető 9/11-es merénylet után nem sokkal rengeteg kép kezdett el villámgyorsan terjedni az interneten. Az egyik leggyakrabban továbbküldött kép "az utolsó turista a WTC-n" című, Photoshoppal készített karikatúra volt. Egy fiatalember áll a felhőkarcoló tetején, mögötte a város és egy közeledő utasszállító. A képet kísérő felirat azt állította, hogy a fénykép, egy, a Világkereskedelmi Központ (WTC) romjaiból előkerült fényképezőgépről származik. A képet nézve úgy tűnhet, hogy a fotót csak néhány másodperccel a katasztrófa előtt rögzítették. Tourist Guy, Accidental Tourist, Tourist of Death, Waldo, WTC Guy – csak néhány név azok közül, mellyel a képet publikálták. A kép alig egy napon belül bejárta az egész világot és neves lapok szerkesztői találgatták, vajon hiteles-e. A német Spiegel magazin is a kép valódiságát vitatta, de nem sokkal később a fotó már a Stern online verziójának címlapjára is kikerült. 

wtcfake.jpgFotó: A WTC elleni merénylet leghíresebb manipiulált fotója

A híradások először arról számoltak be, hogy a fotón egy brazil üzletember, bizonyos José Roberto Pentando látható. Három nappal a merénylet után, az index.hu is megírta, hogy a brazil férfi 41 esztendős és egy campinasi székhelyű marketingvállalatnál dolgozik felelős üzletemberi beosztásban. Állítása szerint fotókkal tudja bizonyítani, hogy ő látható az elterjedt fotón - amelyet gyanúja szerint kreativitás-túltengésben szenvedő barátai készítettek. A hír hallatán még a brazil Volkswagen képviselet is szerepet ajánlott neki legújabb reklámfilmjében.
Ám ekkor egy újabb fordulat került a történetbe. Az indexen megjelent fenti állítás után, miszerint egy brazil férfi látható a képen, olvasók jelezték, hogy a manipulált fotón egy magyar férfi látható, akivel nem sokkal később az index.hu - akkor még Waldo álnéven - 2001. november 14-én egy rövid interjút is készített, amiből kiderült, hogy az eredeti kép valójában az 1997-es amerikai szakmai gyakorlatának idején készült.
Waldo saját szórakoztatására készítette a tréfásnak szánt képet a terrortámadást követő napokban, majd Doszpot Péter álnéven elküldte vagy tizenöt munkatársának. A fájl az ezt követő huszonnégy órában bejárta a világ szinte minden sarkát. Ekkor még az index „Nagyon utálod ezt az ügyet? Megbántad?” kérdésére „Nem bántam meg, de nem tudom, miért a nagy felhajtás...” válasz érkezett. 

wtcfake02.pngFotó: Guzli Péter

UPDATE
Nemrég kaptunk egy levelet Guzli Pétertől (amit ezúton is köszönünk), aki jelezte nekünk, hogy a több oldalon is szóba került Orange Newson megjelent interjúja sosem történt meg, ő soha nem beszélt ezzel a médiummal. Így a hvg.hu oldalán is megtalálható idézetet kérésének megfelelően töröltük posztunkból.

(forrás: index.hu; hvg.hu; wikipedia.org; urbanlegends.hu; imgur.com)

A közösségi oldalak népszerű manipulált fotóiból összeállított válogatásunkat ITT, a 9/11-es merénylet megrázó képének történetét pedig ITT találod.

Szeretnél hozzászólni? Facebook oldalunkon megteheted. 

 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása