A HÉT FOTÓSA: Eadweard Muybridge - Válogatás ritkán látott tájképeiből

2019. február 28. Mai Manó Ház

Edward James Muggeridge Angliában született 1830-ban. Életében többször változtatta meg nevét. Elsőnek keresztnevét Eduardo Santiagóra, a vezetékneve pedig több változatban is fennmaradt (Muggridge, Muygridge és Muybridge) az 1860-as évektől. Az 1870-es években keresztnevét Eadweardra cserélte, és később az Eadweard Muybridge név mellett maradt. A sírkövére az Eadweard Maybridge név került.
Angliából Amerikába költözött és először 1867-ben említik, hogy egy sorozat nagyméretű fényképet készített a Yosemite vidéken. Pompás felhő-hatásokat valósított meg azáltal, hogy a képre egy másik negatívról másolta be a felhőket. Nemzetközi kiállításokon sokat dicsérték ezért és további ilyen összetett, összekomponált fényképeiből húsz benne volt abban az első útikönyvben, mely a látogatókat a Yosemite vidék csodáiról tájékoztatta.  - olvashatjuk Peter Pollack: The Picture History of Photography című könyvében Fenyő Imre fordítását. 

Mivel ezen a héten Muybridge Kaliforniában, 1871-ben készült felvételét választottátok a HÉT FOTÓJÁNAK, ezért mai bejegyzésünkben a világhírű fotográfus képre kattintva Muybridge ritkán látott tájképeiből találsz egy válogatást. 
Sok képe „Helios” művésznév alatt jelent meg, utalva a Napra, aminek fénye elengedhetetlen volt a munkájához.
Mai bejegyzésünkbe a San Franciscó-i Museum of Modern Artban 2011. február 26-án nyílt, Helios: Eadweard Muybridge in a Time of Change című kiállítás képeiből válogattunk. 

Muybridge a mozgás megörökítésével írta be magát a fényképezés nagykönyvébe. A leghíresebb lófotójának történetét a képre kattintva ismerheted meg. 

The_Horse_in_Motion-anim.gifFotó: Eadweard Muybridge: The Horse in Motion by Eadweard Muybridge. "Sallie Gardner," owned by Leland Stanford; running at a 1:40 gait over the Palo Alto track, 19th June 1878.

(forrás: artblart.com; wikipedia.org)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása