63. Képíró-képolvasó hétvége - Camera Obscura készítés Laczkó Péter vándorfotográfussal

2019. március 20. Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház 63. Képíró-képolvasó eseményén a Nemzetközi Lyukkamera Nap programsorozathoz csatlakozva 2019. április 27-28-án rendezzük meg a Camera Obscura hétvégét. A kurzuson Laczkó Péter vándorfotográfus mutatja be a camera obscura történetét a kezdetektől a napjainkig, majd segítségével a résztvevők kamerát építenek, fotografálnak és a program második napján megismerkedhetnek a fekete-fehér fotótechnika elméleti alapjaival is.
A camera obscura lényege egy természeti jelenség, amely egy "sötét szobában" jöhet létre. A szobába egy apró nyíláson beérkező fény a túloldali falra vetül és ott a külvilág képét teljes mértékben átfordítva (fejjel lefelé és felcserélt oldalhelyesség) jeleníti meg. Nyilván nem véletlen, hogy a camera obscurát sokszor emlegetik a fényképezőgép őseként. Azonban a kortárs fotográfia is mindig újra és újra felfedezi a camera obscurában rejlő lehetőségeket. 

laczkó_co.jpgFotó: Laczkó Péter: Egy korábbi CO-hétvégén készített camera obscura, 2010. november

A Laczkó Péter vándorfényképész által tartott workshop lényege, hogy a kurzus alatt a résztvevők megismerkedjenek a technikával, bemutassa az általa készített kamerákat és természetesen a velük készített felvételeket. A lehetőségek felmérése után a résztvevők az egyéni érdeklődésnek megfelelően készítik el a kamera tervet, amelyet természetesen, ha szükséges, akkor közösen dolgoznak át és majd a végleges terv alapján építik meg a kamerákat. Az így elkészített kamerákkal fotografálnak. Továbbá a workshop résztvevői megismerkedhetnek a fekete-fehér fotótechnika alapjaival is.  

 

Az elkészült óraterv alapján a több mint tíz órás kurzus hétvégén (szombat – vasárnap) napi 6-6 órás foglalkozásokból áll az alábbiak szerint:
szombat: elméleti oktatás, vetítés, kamera bemutató, beszélgetés, lehetőségek megvitatása, egyedi kameratervek készítése, lyuk(blende) készítés, kameraépítés
vasárnap: fotografálás a kamerákkal, papírnegatív használata, további lehetőségek megbeszélése, konzultáció

A foglalkozásokat Laczkó Péter dokumentálja, így az általa készített fotók és a hallgatók camera obscurával készített műalkotásai a Mai Manó Ház honlapján is helyet kapnak. A kurzus résztvevői számára a felhasználandó eszközök és anyagok biztosítottak lesznek. A hallgatók nemcsak a saját egyedi kamerájukkal, hanem fotográfiai szaktudással is gazdagabban térhetnek haza, a többi ősfotográfiai kalandról nem is beszélve. 

09-utolso_-vacsora-teljes.jpgFotó: Laczkó Péter: Camera Obscura, 2008

Időpont: 2019. április 27-28. 12.00 órától - 18.00 óráig
Részvételi díj: 8.000.-Ft/fő/hétvége, amely összegért a kurzuson való részvétel mellett, lehetőséget biztosítunk a  Moholy-Nagy László képeit bemutató kiállításunk megtekintésére.
Helyszín: Mai Manó Ház, Napfényműterem, 1065 Budapest, Nagymező u. 20.
Jelentkezés: Jelentkezni a laszlo.baki@maimano.hu e-mail címen lehet. A részvétel a jelentkezési sorrend alapján áll össze és a részvételi díj kifizetése után válik teljessé. A már regisztráltak 2019. április 15-ig tudják visszamondani a jelentkezésüket, ebben az esetben a befizetett teljes összeget visszautaljuk. A határidőn túli lemondásoknál nincs lehetőség kompenzálásra. Kérem, ezt minden jelentkező vegye figyelembe!
Résztvevők száma: maximum 10 fő
Jelentkezési határidő: 2019. április 22.
További információ: laszlo.baki@maimano.hu

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása