Fotóbulvár a 21. századból #17

2019. október 11. Mai Manó Ház

Úgy látjuk napjainkban is rengeteg olyan cikk jelenik meg fényképezés témában, mely bár szorosan nem kapcsolódik blogunk tematikájához, mégis érdekesnek ítéljük meg őket. A 21. századi fotóbulvár rovatunkban az elmúlt napok - fotográfiával csak érintőlegesen foglalkozó, de a fényképezéshez köthető - szenzációhajhász, különös vagy éppen szomorú cikkeit olvashatjátok.

Ilyenek voltak Los Angeles igazi gengszterei a '80-es években (velvet.hu)

A Velvet egy igazán érdekes, korhatáros sorozatot mutatott be, melyet a nyolcvanas években Merrick Morton fotós készített. Morton Los Angeles legveszélyesebb mexikói-amerikai bandáinak életét dokumentálta. A Mai Manó Házban épp tavaly nyáron láthattatok egy hasonló sorozatot, melyet Dana Lixenberg készített, ő is a hírhedt Watts negyedben fényképezett.
A képre kattintva Morton sorozatát találod. 

velvet.jpg

Mit rontottunk el 1989-ben? Például a fényképeket. Hála istennek! (helsinkifigyelo.blog.hu)

Ismét egy olyan téma, melyet már a Mai Manó Házban is láthattatok. Kardos István Hórusz Archívumában vagy éppen Erik Kessels különleges gyűjteményében is találhatunk elrontott képeket. 
Így van ez a néhai Főfotó Vállalatnál előhívatott és kiselejtezett amatőr fotókkal is, ahol Forgács Péter vezetésével a Népművelési Intézetben kezdték el szisztematikusan gyűjteni és rendszerezni azokat még a nyolcvanas években. Ma a gyűjtemény a nagyszerű Blinken OSA Archivumban kutatható. Nem túlzás, hogy csak a digitális korban nyerhették el születésük idején nem is sejtett értelmüket, kelhettek életre ezek a valaha szemétkukába szánt vizuális hulladékok. Ma éppúgy rajonghatunk értük, mint az egykori szemétdombokon feltárt antik cserépdarabokért. 1989-es sorozatunk új része közülük szemezget, méghozzá az emberélet fordulóihoz és az ünnepekhez kapcsolódó fotográfiákból. - olvashatjuk a Helsinki Figyelő Blogon, ahol a különösen érdekes írást remek, rontott képekkel illusztrálták.
A cikket a képre kattintva találod. 

helsinkifigyelo.jpg

Nem lehet többé nézni az Instagramon, hogy az ismerősök mit lájkolnak (444.hu)

Eltűnik a Following fül az Instagramról, ahol a követett ismerősök tevékenységei láthatók, például az, hogy ki mit lájkolt vagy kommentelt. Egyes felhasználóknál már augusztus óta így megy, de a többségnél csak a héten áll be változás – olvashatjuk a 444 oldalán. Az ok, hogy a fejlesztők egyszerűsíteni akarnak, szerintük sokan eleve nem tudják hogy van ilyen fül, vagy nem vágják, mire jó.
A teljes cikket, a képre kattintva a 444.hu oldalán olvashatod el. 

444.jpeg

Ez a motorsportfotós legalább olyan őrült, mint a versenyzők – videó (hvg.hu)

A világhírű, magyar származású Martin Munkácsi írta 95 évvel ezelőtt, hogy: "A legjobb sportfényképet mindig a legügyesebb fényképész fogja csinálni és sohasem az, akinek a legjobb gépe van, mert „legjobb” tízféle is akad, tökéletes azonban egy se."
Valószínű a belga profi sportfotós hajmeresztő mutatványával tényleg a legjobb sportfényképet szeretné elkészíteni, hiszen az egyedi képekért megéri keményen dolgozni. Jonathan Godin például egy kamerakocsi hátulján tornászik azért, hogy látványos képeket készítsen a Yamaha versenycsapata számára. Elég extrém a technika és a sebesség is, amivel mennek, Godin persze minden védőfelszerelés nélkül. 
A képre kattintva a videót tekintheted meg, melyet a hvg.hu sportrovatában találtunk. 

hvg_godin.jpg

Különleges fotót hoztak nyilvánosságra a Holdra szállásról (24.hu)

1969-ben a fényképészet még nem volt a helyzet magaslatán, ezért az emberiség egyik nagy és fontos mérföldkövéről, a Holdra szállásról sem a legjobb minőségűek a képeink. A NASA számára egy lelkes civil, a Culcheth-nek dolgozó Andy Saunders most a modern technológia segítségével kicsit feljavította az egyik, Buzz Aldrinról készült képet, amin így már jól látszik, hogy az űrhajós mosolyog a kamerába.
A fotót Neil Armstrong készítette, és egészen eddig inkább csak sejteni lehetett Aldrin arcát mögötte, mint ténylegesen látni a részleteket. Saunders viszont pixelről pixelre haladt, kemény munkával mindent világosabbá, sötétebbé, élesebbé, részletesebbé varázsolt, végül egy olyan képet hozott ki eredményül, amin már tisztábban látszik az asztronauta mosolygós arca. – olvashatjuk a 24.hu oldalán.
A képre kattintva a feljavított fényképet tekintheted meg. 

nasa69.jpg

Jövő héten újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunk korábbi részeit ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása