Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy japán fotóművész képei Tokió vöröslámpás negyedéből. Nobuyoshi Araki: Tokyo Lucky Hole

2019. december 01. Mai Manó Ház

Ez a sorozat Kiotó közelében 1978-ban egy teljesen hétköznapi kávézóban kezdődött el, melynek pincérnői nem viseltek fehérneműt az átlátszó harisnya és a miniszoknya alatt. Ahogy ez a hír elterjedt, hasonló kávézók bukkantak fel az ország egész területén.
A kávézók előtt sorakoztak azok a férfiak, akik azt remélték, hogy ha a szokásos ár háromszorosát fizetik ki egy kávéért, amit egy fehérnemű nélküli fiatal lány szolgál fel nekik, egy óvatlan pillanatban remélhetőleg a szoknyájuk alá látnak. Néhány éven belül új őrület bontakozott ki, a fehérnemű nélküli masszázs klub. A vendégek közötti rivalizálás miatt ezek a szalonok egyre bizarrabb szolgáltatásokat kezdtek el kínálni: az ügyfelek a kabinfal lyukain keresztül leskelődhettek, miközben a meztelen lányok halottnak tettették magukat, és így lett ez az egész tér a fetisiszták számára egy végtelen vonatozás a különféle szerepjátékokkal.
A Kiotóban 1978-ban megnyíló Johnny, és Tokió egyik legfelkapottabb helye, a Lucky Hole képviselték a műfaj krémjét. A bárba belépő fekete öltönyös férfiak a padlót bámulják. Mind japánok. Kéjes pillantásuk a padlóra szegeződik, ahonnan a miniszoknyájuk alatt semmit nem viselő pincérlányok intim részei tükröződnek vissza… A ’80-as évek elején a no-pan kissza – szó szerint ’alsómentes kávézó’ – divatja egész Tokiót eluralta. A fényképezőgép rögzítette, ahogy az alkalmazottak szoknyácskáját időről-időre fellebbenti szemérmükről a ventilátor, néhányan így kényeztették a leskelődéssel megelégedő vendégeket. 

araki000.jpgFotó: Nobuyoshi Araki: Tokyo Lucky Hole


Nobuyoshi Araki gyakran látogatta meg a tokiói Sindzsuku környéki szexklubokat, miközben folyamatosan fényképezett a helyszínen. Egészen addig, míg Japán szexiparának aranykora egy új, a szórakoztatóipari vállalkozások ellenőrzéséről és fejlesztéséről szóló törvény elfogadása miatt 1985-ben véget nem ért. A Tokyo Lucky Hole album több mint 800 fotón keresztül dokumentálja Nobuyoshi Araki lencséjén keresztül ezeknek a kluboknak a mindenki számára elérhető szabad szellemét. A japán fotográfus - akinek képei most a Mai Manó Házban is megtekinthetők - így válaszolt az alábbi kérdésre, melyet egy interjúban tettek fel neki: 

 


- Tokyo Lucky Hole (1980) című könyvében – amely Tokió vöröslámpás negyedéről szól a ’80-as években – világosan látható, hogy intim közelségbe került a helyi prostituáltakkal és kuncsaftjaik szexuális szokásaival. Első személyű résztvevői módszere, amelyben ezúttal a vendég szerepét vállalta magára, több olyan fényképet is eredményezett, amelyen tevékeny részese az erotikus cselekménynek. Ez azon antropológiai kutatásokat idézi meg, mely során a kutató a saját kultúráját belülről, részvétel és aktív megfigyelés révén tanulmányozza. Mi indította erre a vállalkozásra?
- Le kellett bontanom az én és a te közötti határt. Fogalmazhatunk úgy, hogy leromboltam a fényképezés korábbi tradícióját, amely az objektivitást helyezte előtérbe. A múlt fotográfusai úgy érezték, a kép készítése közben saját szubjektivitásukat, amennyire csak lehetséges, ki kell zárniuk. Én ellenben „szubjektív fényképésznek” tekintem magam. Azzal, hogy magam is a kép keretei közé helyezkedem, a lehető legközelebb kerülök a fotóalanyokhoz. Ettől a képeim elvesztik kizárólagos művészi jellegüket is. Mások jobb fotókat csinálnak nálam [nevet].
Néha odaadom a modellemnek a gépet, hogy most ő fotózzon engem. Amikor a Tokióban megnyíló Lucky Hole klubba jártam, mindig jött velem egy srác is. Szórakozás közben rendszerint neki vagy az egyik nőnek adtam át a kamerát. Néha engem is fotóztak. A srác magyarázta el a nőknek, hogyan kezeljék a fényképezőgépet. Amikor így volt, másfajta felvételek születtek. Előfordult például, hogy a fotós épp azt kapta el, hogy nekem nem állt fel. 

Mai bejegyzésünkben a Nobuyoshi Araki Tokyo Lucky Hole című, 704 oldalas fotóalbumának képeiből válogattunk, mely megvásárolható a Mai Manó Könyvesboltban. 

Figyelem! A bejegyzésben látható képek némelyike szexuális tevékenységet ábrázol. Csak akkor lépj tovább, ha ezt megértetted!

(forrás: facebook.com; taschen.com; zoltanjokay.de; kroutchev.blogspot.com)

A vöröslámpás negyedekről készített képeket bemutató sorozatunk korábbi részeit itt találod:
New Orleans (1912)
Fokváros (1968)
Bombay (1978)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása