Vivian Maier, Peter Hujar, O. Winston Link, Harry Benson és Mása Ivasincova - A Mai Manó Ház Blog európai kiállításajánlója (2019. december)

2019. december 03. Mai Manó Ház

Novemberben indult új rovatunkban néhány olyan európai aktuális fotókiállítást ajánlunk, amely nagyszerű időtöltés és remek kulturális kikapcsolódás lehet a külföldre utazóknak. Amerika utolsó gőzmozdonya, a Beatlesről készült ikonikus felvételek, egy meleg fotóművész leghíresebb fotói, a leningrádi Vivian Maier bemutatkozó kiállítása, és az igazi Vivian Maier ritkán látott színes képei. Ezúttal is öt ország decemberben még látható egy-egy kiállítását találjátok ajánlónkban. 

Vivian Maier - A Colori
2019. október 24. – 2020. január 19.
Fondazione Forma per la Fotografia
Via Meravigli 5, 20123 Milano
+ 39 02 58118067
formafoto.it

Vivian Maier (1926-2009) öt évtizeden át folyamatosan fotózott, így végül több mint 100 000 negatívot hagyott hátra, amelyeket többnyire Chicagóban és New Yorkban készített. A független gondolkodású és büszke Maier elszegényedett és végül három gyerek mentette meg, akiknél korábban dadáskodott. Maierre, mint második anyjukra szeretettel emlékeztek és összefogtak, hogy lakást béreljenek neki és a gondját viseljék. Nem tudtak arról, hogy Vivian egyik ládáját a kifizetetlen tartozása miatt elárverezték. Ezek a ládák rejtették a rengeteg negatívot, amelyeket Maier titokban őrzött. Maier hatalmas életműve 2007-ben került napvilágra, amikor alkotásait Chicago északnyugati részén egy helyi aukciós házban felfedezték. Attól kezdve világszerte nagy hatást gyakorolt és megváltoztatta John Maloof életét, aki az életművet gondozta és a nyilvánosságra hozta. Maier Rolleiflex gépével főleg fekete-fehér képeket készített, de színes képei is ismertek (ezekből 2017-ben a Mai Manó Házban is láthattatok egy válogatást).

A Milánóban megrendezett kiállításon a galériában látható képeket is megtekintheted. 

 

O. Winston Link - Retrospektive
2019. október 16. – 2020. január 26.
Kunstfoyer VKB Maximilianstr. 53, 80530 München
+49 (0)89-2160 2244
www.versicherungskammer-kulturstiftung.de

Az 1914-ben született O. Winston Link, amerikai fotográfus legismertebb munkája a Norfolk and Western vasúttársaság szerelvényeiről készített sorozata, melyet az 1950-es évek közepén kezdett el fényképezni. Link nagyméretű, 4x5-ös kamerájával felszerelkezve vágott neki a munkának, és mivel éjszaka szeretett volna dolgozni, ezért egy saját vakurendszert is kifejlesztett. Link többezer fényképet készített a Norfolk and Western társaság utolsó olyan szerelvényeiről, melyeket még gőzmozdony húzott. A fényképezés helyszínén nagy teljesítményű reflektorokat szerelt fel, hogy az ahhoz szükséges fényt biztosítani tudja. Sorozata a Night Trick by O. Winston Link: Photographs of The Norfolk & Western Railway, 1955-60 című katalógusban jelent meg 1983-ban. A Kunstfoyerben megrendezett retrospektív kiállításon a világhírű sorozat 120 felvételét mutatják be.

A müncheni Kunstfoyerben megrendezett kiállítás sajtóképeit a galériában találod. 

Maša Ivašintsova - Chiaroscuro
2019. december 4. — 2020. március 1.
Juhan Kuus Documentary Photo Centre
Telliskivi 60a/5 (ex-B1), 1 korrus, Tallinn
+372 522 2422
dokfoto.ee

2017 végén futótűzként terjedt el a fotós oldalakon egy a fenti történethez hasonló hír, ahol Mása Ivasincova nevét ismerhettük meg, akinek mintegy 30.000 negatívját egy felújítás során véletlenül fedezték fel egy padlástérben. Szinte mindenkinek Vivian Maier, a New York-i dada története jutott eszébe, bár sok helyen azt is hozzátették, hogy Maier képeinek minősége, kompozíciós készsége összehasonlíthatatlanok Ivasincova képeivel. Az 1942-ben Leningrádban született, arisztokrata származású Mása Ivasincova nagyanyja nyomására balerinának tanult, de a nagymama halála után végül egy műszaki főiskolán fejezte be tanulmányait. Egy ideig színikritikusként dolgozott. 1960 és 1999 között szenvedélyesen fotózott (Leica IIIc, illetve Rolleiflex kamerával). Örmény származású férjével Melvar Melkumyannal tönkrement a házassága, így a nyelvész végzettségű férj egyetlen lányukkal Asyával Moszkvába költözött. Mása Leningrádban maradt és Viktor Krivulin költőhöz, illetve Borisz Szmelov fotográfushoz fűzte bensőséges kapcsolat. A fotográfust magánál sokkal jobbnak tartotta, ezért nem mutatta meg senkinek saját képeit. Ivasincova 2000-ben egy elmegyógyintézetben, rák következtében bekövetkezett halála után a hagyatékáról megfeledkeztek.Mása Ivasincova legelső kiállítását Észtországban, Tallinban a Juhan Kuus Documentary Photo Centre kiállítóterében mutatják be.

A képre kattintva a Tallinban megrendezett kiállítás sajtóképeit találod.

Peter Hujar - Speed of Life
2019. október 15. - 2020. januári 19.
Jeu de Paume1 Place de la Concorde, 75008 Paris
+33 1 47 03 12 50
jeudepaume.org

Peter Hujar – a fekete-fehér portréiról ismert amerikai fotóművész – a New Jersey-ben található Trentonban született 1934. október 11-én. 1947-ben megkapta élete első fényképezőgépét és még abban az évben beiratkozott egy művészeti iskolába. Mindenképpen fotográfusként szeretett volna továbbtanulni és ebben nagy segítségére volt egy bátorító tanár; a költő Daisy Aldan, akinek tanácsait követve valóban fotográfus lett Hujarból, aki alig húsz évesen már olyan fényképeket készített, amelyek különleges stílust és egyedi nézőpontokat mutattak. Joseph Raffael műveinek hatására Hujar ösztöndíjasként Olaszországba utazott, majd 1963-ban ismét visszatért és a palermói katakombákat fényképezte. Erre az utazásra első szerelme, Paul Thek is elkísérte.Hujar az 1970-es és a 80-as évek elején a New York-i művészek, zenészek, írók és előadók egyik vezető alakjává vált. Számos portrét készített barátairól, melyek a Palermóban készült fotókkal együtt 1976-ban a Portraits in Life and Death című könyvben jelentek meg a Da Capo Press kiadó gondozásában.

A Jeu de Paume-ban megrendezett kiállítás sajtóképeit a képre kattintva találod. 

Harry Benson - The Beatles and more
2019. szeptember 19. – 2020. január 19.
The Lumiere Brothers Center for Photography
Bolotnaya embankment 3, bld. 1, 119072 Moszkva
+7 495-228 98 78
www.lumiere.ru

A moszkvai Lumiere Fivérek Fotográfiai Központ szeptemberben mutatta be Harry Benson fotóriporter első oroszországi kiállítását, aki a Beatles ikonikus fényképei mellett – Dwight Eisenhowertől Donald Trumpig – az összes amerikai elnökről is készített portrékat.A kiállítás fő részében a Beatles fényképei találhatók, akikkel Benson 1964 és 1966 között dolgozott. A zenekar pályafutása során ezek az évek voltak a legfontosabbak, a legtermékenyebbek és a legsikeresebbek. Ebben az időszakban váltak legendává a zenetörténetben, és Beatlemánia ekkor söpörte el a világot.Harry Benson mindenhova követte őket, fényképezte a franciaországi koncertjeiket, az első USA turnét és a népszerű amerikai televíziós műsorban, a The Ed Sullivan Showban tartott előadást, a turnét Hollandiába és Dániába, valamint a zenekarról szóló első film forgatását (Beatles: Egy nehéz nap éjszakája). A kiállítás bemutatja a Beatles tagjairól készült leghíresebb felvételeket, köztük a közös fényképeket egy 22 éves bokszolóról, a jövő világbajnokáról és a történelem egyik legismertebb sportolójáról, Muhammad Aliról (1964). A kiállításon az egyik legismertebb, ikonikus kép is szerepel, a Párnacsata (1964), melyet a TIME magazin a világ 100 legbefolyásosabb fényképe közé is beválasztott. 

Harry Benson oroszországi bemutatkozó kiállításának képeit a galériában találod.

(forrás: photography-now.com; artblart.com; jeudepaume.org; vivianmaier.com; mashaivashintsova.com)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása