Elhunyt Gilbert Garcin, a humoros képek mestere

2020. április 18. Mai Manó Ház

90 éves korában elhunyt Gilbert Garcin francia fotográfus, akinek képeit már a Mai Manó Házban is bemutattuk. A fotóművész haláláról pár órával ezelőtt az Arles-i fotófesztivál Facebook oldalán számoltak be. 

Gilbert Garcin 1929. június 21-én született La Ciotat-ban, Marseille közelében, majd a közgazdaságtudományi diploma megszerzése után egy lakásvilágítással foglalkozó céget vezetett. A kilencvenes évek elején az Arles-ban megrendezett fotófesztivál egyik workshopján (Rencontres Internationales de la Photographie d 'Arles) Pascal Dolémieux francia fotográfus képei és támogató szavai akkora hatással voltak rá, hogy röviddel a nyugdíjba vonulás előtt beiratkozott egy fotótanfolyamra. A digitális technikát nélkülöző képeinek első lépéseként Garcin először önarcképet vagy portrét készített a feleségéről Monique-ról, utána kivágta az előhívott képeket és miniatűr színházában alkotta meg az elképzelt helyszíneket, szituációkat. Végül mesterséges fény segítségével újra lefényképezte a végeredményt, majd a sötétkamrában hívta elő az így elkészült műalkotást.

"A képalkotó módszerem nagyon könnyen túl komollyá válhat, ezért fontos egy csipet humort is belevinnem, hogy az emberek könnyebben befogadhassák a témát. " - vallotta Garcin, aki az elmúlt években kiadott több könyvet is és számos nemzetközi kiállításon vett részt, köztük a Mai Manó Házban bemutatott Teremtett valóság című tárlatunkon is. Akkor így írtunk munkásságáról:
„Harapós humorérzékkel és éles gúnnyal fabrikálja díszleteit nagyjából a semmiből, ragasztóval, ollóval, pár hétköznapi eszközzel, majd azokba helyezi képeit. Így hozza létre műveit, amelyek minduntalanul megkérdőjelezik az emberek álmait nagyságról és elismertségről - és szembesítik azokat (hiábavaló) erőfeszítéseik abszurd mivoltával.”
Garcin műveit különböző neves gyűjtemények őrzik (Maison Européenne de la Photographie (Párizs), Fonds National pour l'Art Contemporain (Párizs), Veendam Artotheque (Hollandia), West Collection – Philadelphia (USA), Titze Collection (Ausztria).

(forrás: gilbert-garcin.com; zeit.de; galeriahartmann.com; holdenlutz.com; lomography.com)

NYUGODJÉK BÉKÉBEN!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása