Fényképező hírességek - Jessica Lange

2020. április 26. Mai Manó Ház

Új sorozatot indítunk, a Fényképező hírességek rovatunkban olyan színészek, zenészek, ismert emberek képeit láthatjátok, akik a fényképezés területén is maradandót alkottak.

Jessica Phyllis Lange ötszörös Golden Globe-díjas, háromszoros Emmy-díjas, valamint kétszeres Oscar-díjas amerikai színésznő filmes munkásságát biztosan nem kell bemutatnunk, de talán azt kevesen tudják, hogy az elismert színésznő a fotós világban is nevet szerzett magának.
Lange 1949. április 20-án született Cloquet-ben, Minnesota államban, tanulmányait a Minnesotai Egyetem művészettörténet szakán kezdte el. Festészetre jelentkezett, de oda nem vették fel, így beíratkozott a fotós szakra, és bár ott ismerkedett meg közelebbről a fényképezéssel, és 1970 és 1981 között egy spanyol fotográfus Paco Grande felesége is volt, mégis csak az 1990-es években kezdett el a fényképezéssel komolyabban foglalkozni, amikor Sam Shepard színész-forgatókönyvíró - aki 26 éven át volt házastársa - ajándékba adott neki egy Leica fényképezőgépet.
Nemrég a CBS egyik reggeli műsorában kérdezték meg tőle, hogy mi késztette arra, hogy végül kamerát vegyen a kezébe. Lange így válaszolt: "Azt hiszem, akkor volt, amikor a gyermekeim kicsik voltak. És azt gondoltam, hogy nem csak pillanatfelvételekkel és Kodakkal akarom őket dokumentálni. És hát.. akkor megtanítottam magam fényképezni. Ez volt az egyik olyan dolog, amely azonnal fontossá vált az életemben. Azért szeretek fényképezni, mert olyan részletekre tudok odafigyelni, amikre általában nem is igazán figyelnék oda." 

jessica_lange.jpgFotó: Jessica Lange a képeiből rendezett kiállításán (via)

Lange fotóit kiállították már New Yorkban, Moszkvában, Barcelonában és Portugáliában is. 2009-ben ő volt az első, aki megkapta az Eastman House Honors-díjat. Képei több fotóalbumban jelentek meg, debütáló monográfiája az 50 Photographs (PowerHouse, 2008) volt, melyet az In Mexiko (RM, 2010) és egy gyerekkönyv, az It’s About A Little Bird (Sourcebooks, 2013) követett. 
Legutóbbi sorozata, az A Highway 61 egyfajta tisztelgés az útvonalnak, amelyen Lange számtalanszor haladt át gyermekkorában. A 61-es autópálya Minneapolistól északkeletre indul, és 1600 mérföldön át fut a Mississippi folyó mentén, egészen New Orleans-ig. Lange, akinek ez a második kiállítása a Howard Greenberg Galériában, így foglalta össze hét évig készült sorozatát: "Ezek a fényképek a krónikái annak, ami megmaradt és ami eltűnt. Hosszú története van a 61-es autópályának."
Az A Highway 61 című sorozatát, melynek képei néhol Robert Frank munkáit idézik, a 2017-ben elhunyt Sam Shepardnek ajánlotta. Az azonos nevű kiállítás -  melyhez egy fotóalbum is megjelent - 2020. január 18-ig volt látható a New York-i Howard Greenberg Galériában.

Ma a kiállítás sajtófotóiból válogattunk, a galériát a képre kattintva találod. 

(forrás: howardgreenberg.com; anothermag.com; hu.wikipedia.org)

Blogunkon már korábban is mutattunk be fényképező hírességeket, ezeket a posztokat itt találod:

Bryan Adams, zenész
Dennis Hopper, színész
Leonard Nimoy, színész
Karl Lagerfeld, divattervező

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása