Vicces animációk, a világ leghíresebb képeslapja és egy fotómodellből lett háborús fényképész

2020. április 28. Mai Manó Ház

Mivel a Mai Manó Ház a koronavírus terjedésével összefüggésben meghozott intézkedésekkel összhangban határozatlan ideig biztosan zárva tart, ezért amint láthatjátok online felületeinken most még aktívabbak vagyunk.
Ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres ajánlónkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

leemiller.jpgFotó: Lee Miller egy amerikai fotóriportertől kölcsönvett sisakban, Normandia, 1944
  • Lee Millerről, a fotómodellből lett háborús fényképészről szóló cikket publikált a My Modern Met, aki huszonkét évesen, 1929-ben azzal a céllal utazott Párizsba, hogy Man Raynél tanuljon. Egy montparnasse-i kávézóban az európai nőművészet előfutáraként szólította le Man Rayt, hogy szeretne a tanítványa lenni. Miller fotómodell szépségű lány volt, és fotózni akart. Bár a fotográfus nem szeretett volna tanoncot, hosszas kérlelés után Miller mégis diákja, később modellje, majd alkotótársa és szerelme lett. A fotográfusnő képeit a Daily Mail oldalán tekintheted meg. 

  • A fesztiválok, koncertek és vásárok tömeges leállításakor vigasztaló látni, hogy különböző alternatívák és megoldások jelennek meg mindenhol, amerre csak nézünk. Vegyük például a Paris Photót, a világ legnagyobb nemzetközi fotóművészeti vásárát, amelynek tengerentúli eseményét a koronavírus-járvány miatt a New York-i szervezők kénytelen voltak lemondani.
    A szervezet képviselői gyorsan úgy döntöttek, hogy a virtuális térben 173 galériát és kiadót mutatnak be, és 1200 fotóművet tesznek elérhetővé a világ fotós rajongói számára, hiszen most online is ellátogathatunk a Paris Photo nemzetközi művészeti vásárra, és olyan mesterek képeit böngészhetjük, mint Diane Arbus, Edward Weston vagy Nan Goldin.
    A katalógusban a kiállító magyar galériákat is megtalálhatjuk, így böngészhetünk az ACB Galéria, az INDA Galéria és Ani Molnár gyűjteményében is. 

flamethrower.gifFotó: Nicola Tröhler
  • Nicola Tröhler fotográfus Covid-animációkat készített szabadidejében, melyeket az elmúlt napokban több fotós hírportál is bemutatott. „Mivel most nem tudok új tartalmakat készíteni, ezért Svájc és az Egyesült Államok hatalmas, nyilvános könyvtárait használom ezeknek a kis történeteknek a létrehozására.” – írja a fotográfus weboldalán

  • Henri Cartier-Bresson 1952-ben kiadott L’images a la sauvette /Ellesett képek/ című –  ma már fotótörténeti jelentőségű albumban – Bresson a fotóriporteri munkája során felmerült tapasztalatait, gondolatait osztja meg olvasójával. Bresson négy témában fejtette ki véleményét: a riportázs, a téma, a szerkesztés és a színről. A Párizsban kiadott albumról – mely a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár állományában is megtalálható – a Petapixel oldalán olvashatsz bővebben

nc.jpgFotó: Natalie Christensen
  • 2014-ben Natalie Christensen – otthonát és 25 éves pszichoterapeuta karrierjét hátrahagyva – Kentucky államból Új-Mexikóba költözött. Pszichoterapeutaként Natalie azt mondja, hogy megtanulta a kérdés feltevésének művészetét: "sok szempontból ezek a fényképek a munkám kiterjesztései" - tette hozzá. "A képeimben szereplő szimbólumok és terek egy olyan gazdag világ felfedezésére invitálnak, amely rejtve van a tudatosság elől. Mint sok olyan művész, akik Új-Mexikóba jöttek, én is azonnal felfigyeltem a jellegzetes délnyugati fényre. A természeti környezet szépsége nyilvánvaló a legtöbb ember számára; érdeklődésem azonban az volt, hogy felfedezzem a banálisabb perifériás tájakat, amelyek gyakran észrevétlenek az alkalmi megfigyelők számára. "- mondta a fotográfus, akinek képeiből a Creative Boom oldalán találsz egy válogatást

  • 1894. június 13-án született Jacques-Henri Lartigue, az egyik legismertebb francia fotóművész, akinek legnagyobb újítása a mozgás pillanatszerűségének megragadása. Nagyon jó szeme volt a képeken rejtőző apró poénokhoz, akár a komponálás, akár a téma, vagy a szerencsés időzítés szolgáltatta azokat. Vonzódott a sebességhez: számos felvételt készített gyorsasági versenyekről, az első automobilokról, a repülés hőskorának próbálkozásairól. Más képein a századelő arisztokratáinak élete elevenedett meg, kutyát sétáltató dámák, elegáns urak, fürdőző fiatalok. Sok hírességről is készített portrét (Pablo Picasso, Jean Cocteau stb.), ismert modellek, színésznők álltak a kamerája elé. Képei most az AnOtherMag oldalán jelentek meg.
 life.jpgFotó: Eisenstaedt ikonikus felvétele a Life magazinban, 1945. augusztus
  • A Daily Mail online kiadásának válogatásában jelent meg egy összeállítás, melyben a világ leghíresebb képeslapja, a legendás LIFE Magazine ikonikus képeit mutatják be a szerkesztők. A galériában a világ egyik leghíresebb csókfotója mellett, Robert Capa normandiai partraszállásról készült sorozatát is ott van a történelmünk ikonikus pillanatai között. 

  • Andy Warhol a pop-up képeiről ismert művész. a természetet is gyakran fényképezte. Ezek közül néhányat most a Christie's és az Andy Warhol Alapítvány online aukcióján lehet megvásárolni és a tervek szerint a bevételt a koronavírus által érintett művészek támogatására használják majd fel. Az online árverés 2020. április 28-án indult, és összesen 60 Warhol-felvételre lehet licitálni. 

trusselltrust.jpgFotó: Dick Jewell
  • Még április elején New Yorkban indult egy kezdeményezés, amely pénzt gyűjtött a Queensben található Elmhurst Hospital Center számára. A támogató projekt keretében közel 200 fotográfus ajánlotta fel egy-egy munkáját. A csatlakozó legnagyobb nevek közé tartozott a kultikus filmkészítő, David Lynch és Alec Soth fotós is és az akció ideje alatt összesen 1,380,000 dollárt gyűjtöttek.
    Április 27-én Alexandra Leese , Simon Rogers és Bianca Raggi szervezésében az Egyesült Királyságban is elindítottak egy hasonló kezdeményezést, amihez 100 fotográfus – köztük Martin Parr és Juergen Teller is – csatlakozott. A fotográfusok által felajánlott képek ára egységesen 100 font (+ 5 font postaköltség), melynek 90%-át a The Trussell Trust élelmiszerbankjainak közvetlen támogatására fordítják.
    A Photographs For The Trussell Trust oldalon 2020. április 27. és május 6. között lehet vásárolni.

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk lesz. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása