A salgótarjáni E.T., angol punkok a 80-as évekből és egy sztárfotós képei a magyar színésznőről

2020. május 11. Mai Manó Ház

Mivel a Mai Manó Ház a koronavírus terjedésével összefüggésben meghozott intézkedésekkel összhangban határozatlan ideig biztosan zárva tart, ezért amint láthatjátok online felületeinken most még aktívabbak vagyunk.
Ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres ajánlónkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

killip.jpgFotó: Chris Killip / Martin Parr Foundation

  • Visszarepítenek az időben az anarcho-punk bandákra tomboló fiatalok közé azok a fekete-fehér képek, amelyek a gateshead-i punk szcénát mutatják be, és amiket fotós a Station nevű klubban készített 1985 márciusa és októbere között. Ezek a fényképek majdnem örökre rejtve maradtak. Chris Killip eredetileg csak három képet publikált, a többi felvétel mind a feledés homályába merült volna, ha a fia 2016-ban nem találja meg a kontaktmásolatokkal (ezek nagyítás nélkül készülnek a negatívról) teli dobozt, és nem sikerül meggyőznie édesapját arról, hogy igen, ezeket a fényképeket bizony meg kell mutatni a világnak.
    „Azt mondta, hogy ezek különleges képek, és rájöttem, hogy igaza van.” – olvashatjuk az index Nagykép rovatában, ahol Killip sorozatát is megtekintheted

  • Komka Péter, a Magyar Távirati Iroda legendás salgótarjáni ködfotósa, akinek a tájképeiből ítélve a Nógrádban van a világ legszebb városa, ezúttal a filmművészet, illetve a klasszikus gyerekscifi irányába kacsintott, és kishíján reprodukálta Steven Spielberg 1982-es világsikerének, az E.T.-nek ikonikus plakátját. – írja a 444.hu, ahol Komka Salgótarján mellett készítette fotóját találod

 

  • Május 8. és 15. között ismét meghirdette 5+1 filmes akcióját a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete (MADOKE). Ezúttal A létezés eufóriája, A monostor gyermekei, az Ütős csajok, a Cooking History, a Besence Open és a Szél viszi érhető el egy hétig ingyenesen Magyarországon. – írta az index.hu.
    A Szél viszi a fotográfusként és dokumentumfilmesként egyaránt ismert Bartha Máté diplomafilmje, mely a Verzió diák-és elsőfilmes versenyprogramban is helyet kapott és elnyerte a Legjobb diák- és elsőfilm díját. 

  • Vass Zitát, a magyar származású színésznőt Ellen von Unwerth német sztárfotós fényképezte a karantén alatt, például a többé-kevésbé elnéptelenedett Sunset Boulevard mellett, ahol Vass teljesen pucéran állt le stoppolni. A képeket a Velvet oldalán találod

  • A Google Street View már több vicces képpel lepett meg bennünket, és most sincs ez másképp. Az index.hu egyik olvasója, Máté a Google Street View-n böngészve akadt a következő jelenetre: a szlovákiai Sajólénártfalva és a magyarországi Bánréve között négy szlovák rendőr őrzi ötödik kollégáját, aki éppen pisil.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

British Vogue (@britishvogue) által megosztott bejegyzés,

 

  • A brit Vogue-ot már több mint 100 éve alapították, de még sosem volt olyan korú címlap szereplője, mint Judi Dench. A színésznő 85 éves, de a júniusi szám borítóján elképesztően jól néz ki. - írja a 24.hu

  • Itt a Földről valaha készített legélesebb kép a Jupiterről. A Hawaii-on lévő Gemini obszervatórium északi teleszkópja elkészítette talán az eddigi legélesebb, földfelszíni képet a Jupiterről. A kép azért nem a Jupiter-képek megszokott színeiben pompázik, mert nem a látható fény tartományában, hanem infravörösben készítetté. Így a sárgán világító területek a Jupiter felhői alatt megbújó forró zónákat mutatják.
    A kép elkészítéséhez az úgynevezett "szerencsés képalkotás" módszerét alkalmazták, amiben persze nem sok szerepe van a szerencsének, annál több a matematikának. A lényege, hogy a bejövő hullámok adatait úgy manipulálják, hogy ezzel ellensúlyozzák a folytonosan kavargó, így a felvételeket állandóan változó módon torzító földi atmoszféra zavaró hatását.

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk lesz. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása