Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Válogatás a ma 80 éves Nobuyoshi Araki formabontó, izgató és felháborítóan szabad életművéből

2020. május 25. Mai Manó Ház

2020 év elején zárt Nobuyoshi Arakinak, a kortárs fotó egyik legnagyobb és legbotrányosabb alakjának a kiállítása a Mai Manó Házban, melyet a tavalyi év legnépszerűbb tárlatának választottatok. A japán fotós 80. születésnapja alkalmából ma a különleges, formabontó, izgató és felháborítóan szabad életművének képeiből találsz egy összefoglalót.

A képekre kattintva a Mai Manó Ház online felületein megjelent Araki tartalmainkat ismerheted meg. 

1. A punkt.hu interjúja Nobuyoshi Arakival 
Nobuyoshi Araki az egyetemes fotóművészet egyik meghatározó kortárs szereplője. A Mai Manó Házban megrendezett kiállítása kapcsán beszélgettünk vele az általa alapított tokiói galériában, ahol a saját fotójával díszített pólóban fogadott minket. Egy éve nem adott interjút senkinek, a Punkttal kivételt tett. 

araki01.jpgFotó: Nobuyoshi Araki és Björk, 2001

2. Ki az a Nobuyoshi Araki? (Motoo Hiszako írása)
Araki kiállításainak kurátora Motoo Hiszako, az ő gondolatait a képre kattintva ismerheted meg. 

araki.pngFotó: Nobuyoshi Araki

3. Lapozz bele Araki fotóalbumaiba!
Az elmúlt évtizedekben Nobuyoshi Araki képeivel többszáz fotóalbum jelent meg. Mai posztunkban az Eyesencia kiadó könyveibe lapozhatsz bele. 

araki2.jpgFotó: Araki album

4. A megkötözött Lady Gaga Nobuyoshi Araki polaroidjain
2009-ben a japán Vogue Hommes publikálta Araki felvételeit Lady Gagáról, de a Polaroiddal készült kötözős képek akkor még nem kerültek nyilvánosságra. 2014-ben a provokatív japán fotós Facebook oldalára posztolta az énekesnőről készült képeit, melyeket a képre kattintva találsz. 

arakigaga7.jpgFotó: Nobuyoshi Araki: Lady Gaga, 2009 © Nobuyoshi Araki

5. Egy japán fotóművész képei Tokió vöröslámpás negyedéből. Nobuyoshi Araki: Tokyo Lucky Hole
Ez a sorozat Kiotó közelében 1978-ban egy teljesen hétköznapi kávézóban kezdődött el, melynek pincérnői nem viseltek fehérneműt az átlátszó harisnya és a miniszoknya alatt. Ahogy ez a hír elterjedt, hasonló kávézók bukkantak fel az ország egész területén. A kávézók előtt sorakoztak azok a férfiak, akik azt remélték, hogy ha a szokásos ár háromszorosát fizetik ki egy kávéért, amit egy fehérnemű nélküli fiatal lány szolgál fel nekik, egy óvatlan pillanatban remélhetőleg a szoknyájuk alá látnak. 

araki000.jpgFotó: Nobuyoshi Araki: Tokyo Lucky Hole

6. A kötözés művészete – Egy japán fotós meghökkentő képei
A 17. századra (az Edo-kor kezdete) a kikötésnek, illetve az ennek során használt csomóknak számos változata alakult ki. Japánban a rabok kikötözéséhez nem láncokat és bilincseket használtak, hanem különféle anyagokból készült köteleket. Elsősorban a rab személye, társadalmi státusza határozta meg ezek alkalmazását, de ezzel utaltak a kiszabott ítéletre is. A csomózás technikája, illetve a csomófajták ugyanakkor régiónként változtak. A csomózást tökélyre fejlesztve pedig szinte „műalkotássá” tették. 

araki15.jpgFotó: © Nobuyoshi Araki

7. Válogatás Araki virágképeiből
1990 január végén, amikor Nobuyoshi Araki hírt kapott arról, hogy felesége, Yokó kritikus állapotban van, Araki egy bimbózó japán liliomfa-ággal sietett a már jól ismert kórházba. A liliomfa-ág abban a kórházi szobában hozott fehér virágokat, ahol felesége kilehelte lelkét – az erről készült fekete-fehér fotó után kezdett el virágokat fényképezni az erkélyen, valamint üres szobákat, melyekből hiányoztak a Yokó által készített virágkompozíciók. A virágok azóta is fontos szimbólumok munkájában. 

af08.jpgFotó: © Nobuyoshi Araki

8. Egy fotográfusé volt "Japán leghíresebb cicája"
Nobuyoshi Araki felesége, Joko 1990-ben bekövetkező halála után Araki a macskájuk, Csiro felé fordult, akit Joko néhány évvel korábban talált, és a fotós állandó társa lett élete elkövetkező húsz évében. Csiro 2010-ben ment el. Araki az 1990-ben megjelent Csiro, szerelmem című megrendítő könyvben (Itosi no Csiro) állított neki emléket, párhuzamokat keresve a macska és a felesége távozása közt. Az albumban Araki macskája, Csiro több száz fotón szerepel. 

csiro00.jpgFotó: © Nobuyoshi Araki

(forrás: facebook.com; maimano.hu; punkt.hu

Boldog születésnapot, Araki!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása