Törölték a világ legtöbbet fotózott eseményét, intim képek meleg, fekete férfiakról és klasszikus festmények kutyás kivitelben

2020. június 29. Mai Manó Ház

Nagy örömünkre a Mai Manó Ház újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt, és ahogy azt korábban jeleztük, úgy döntöttünk, hogy ezt a karantén által előhívott hírösszefoglaló rovatot – mely egyre népszerűbb olvasóink körében – rendszeressé tesszük.
Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres ajánlónkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

index200628.jpgBalra a kutyás verzió, jobbra Johannes Vermeer eredeti alkotása, amit 1665-1666 között készített és a Leány gyöngy fülbevalóval címet viseli
Fotó: lady_hanna_elena / instagram / Dea / L. Romano / Getty Images Hungary

 

  • Klasszikus festmények kutyás kivitelben – címmel ajánl az index Mindeközben rovata egy, a Daily Mailben megjelent galériát. A cikkből kiderül, hogy egy orosz stattfordshire bullterrier, Hanna tulajdonosa azzal tölti szabadidejének egy részét, hogy a kis kedvencét felöltözteti, beállítja és lefotózza úgy, mintha az egy klasszikus festmény lenne. Az első ilyen reprodukció Jan Vermeer Leány gyöngy fülbevalóval című festménye volt, amit egy online versenyre készített. 

  • A váci Forte gyár nyolcvanöt éven át, 2007-es bezárásáig volt a magyar fotótörténet fontos része. Épületei azóta üresen állnak, egy darabkájuk néhány hete azonban már a Kálvin térnél él tovább. A 24.hu cikkében képeket is találunk és megtudhatjuk, hogy a Forte logója, illetve a FOTÓPAPÍR felirat hosszú évtizedek alatt Vác egyik, mindenki számára ismert jelképévé vált, így a pusztulása nyilvánvalóan sokakat zavart: így volt ezzel a Kálvin tér közelében – a fél évszázadot élt Fővárosi Fotóipari Vállalatra emlékezve – Főfotó néven kiállítóteret és fotólabort is rejtő kávézót nyitott fotós páros, Krasznai Korcz János és Zsigmond Gábor is, akik a gyárat tulajdonló magyar államtól kértek engedélyt a feliratok lebontására, és megmentésére. 

  • Az Olympus közleményben jelentette be, hogy teljesen kiszállnak a fényképezőgép-üzletágból, minden kapcsolódó érdekeltségüket eladják egy befektetési alapnak. A bejelentés szerint a Sonytól a VAIO részleget is megvásárló Japan Industrial Partners lehet a vásárló. A tervek szerint az üzletet még idén lezárhatják, de annak anyagi részleteiről nem közöltek semmit. – számolt be a hírről a 444.hu

  • Történelmi fotókat találtak a német államfői rezidencia egykori zsidó tulajdonosáról – írta az index.hu az MTI híre alapján. A napvilágra került fényképeken katonai egyenruhában szerepel Hugo Heymann, és látható a fotókon a kitüntetési okmány is, amelyet az első világháború részvevőjeként kapott. További három felvételen a német főváros Dahlem nevű negyedében található villa látható hajdani állapotában.
    A hírt Frank-Walter Steinmeier német köztársasági elnök jelentette be.

shutterstock_434026117.jpg(via vegashotairballonrides.com)
  • 1972 óta Új-Mexikó fővárosában, Albuquerque-ben rendezik meg minden évben a világ legnagyobb hőlégballon fesztiválját, melyet 2017-ben a „világ legtöbbet fotózott eseményének” nyilvánítottak, amikor a rendezvény egyhetes ideje alatt mintegy 25 millió fénykép készült. A Petapixel beszámolója szerint 2020-ban nem rendezik meg a fesztivált, mely a Canon egyik legnagyobb reklámfelületévé nőtte ki magát az elmúlt években. 

  • Vivian Maier öt évtizeden át folyamatosan fotózott, így végül több mint 100 000 negatívot hagyott hátra, amelyeket többnyire Chicagóban és New Yorkban készített. Maier hatalmas életműve 2007-ben került napvilágra, amikor alkotásait Chicago északnyugati részén egy helyi aukciós házban felfedezték. Maier Rolleiflex gépével főleg fekete-fehér képeket készített, de színes képei is ismertek (ezekből 2017-ben a Mai Manó Házban is láthattatok egy válogatást), melyekből az i-D Vice beszámolója szerint most a FOAM-ban rendeztek egy kiállítást. 

  • Szintén egy kiállítást ajánlunk figyelmetekbe, ezúttal Németországból. A müncheni "Rólunk" című kiállítás kurátorai a kínai kortárs fotóművészetet helyezik fókuszba azáltal, hogy azt 14 művész fényképészeti alkotásain keresztül mutatják be. A sajtóképek a Deutsche Welle oldalán is megtekinthetők

  • 2011 áprilisában a Trafóban a Tiger Lillies zenekar adott koncertet Nan Goldin leghíresebb fotósorozatára, a „The Ballad of Sexual Dependency" című képsorozatra, ahol maga a fotográfus is megjelent. "A szexuális függőség balladája" rendkívül személyes hangvételű fotó-napló, az intimitásért és a megértésért folyó küzdelem krónikája, melyben Nan Goldin több mint 3 évtizedet átívelve mutatja be saját életét, és azokét, akik annak résztvevői, vagy – az AIDS, a drogok és az erőszak következményeiként – résztvevői voltak. Goldin központi témája a szexualitás. Most az Aperture oldalán jelent meg egy interjú az ikonikus fotóalbum létrejöttéről.  

redlinghanna.jpegFotó: Rédling Hanna
  • Rédling Hanna, a Magyar Fotóművészek Szövetsége ösztöndíjasának képeit mutatja be a Qubit. Rédling Hanna 2018 nyarán kezdett a rendszerváltás éveiben megnyitott magyarországi panziók fotózásába. Diplomasorozatának saját magáról is készített fotográfiái a legkarakteresebb helyszíneken készültek. 

    „Előzetes foglalás után vendégként érkeztem a panziókba, a fotózásokra általában éjszaka került sor, a közösségi terekben készült képek viszont csak a tulajdonosok engedélyével valósulhattak meg. A különböző jelmezeket és kellékeket az aktuális koncepcióhoz magam találtam ki, amelyek az adott kor stílusjegyeihez és tárgykultúrájához igazodó darabok” – mondja munkamódszeréről a fiatal fotóművész. 

  • A Folyamatos Jelen könyvsorozatunkban mutattuk be Erdei Krisztina képeit, akivel most egy érdekes interjú jelent meg, melyben a képek komplexitásáról mesél, valamint a robotokról, és arról, miért jó mindenkit ismerni, hogyan kell kiállítást építeni, miként működnek a művészeti gangek és kell-e kompromisszumokat kötni. 

  • A Loch Ness-i szörnyet ábrázoló legendás képről már mi is írtunk itt a Mai Manó Ház Blogon. A "seeing is believing / hiszem, ha látom" elv miatt a fénykép 1934-es publikálása után szinte az egész világot, köztünk hazánk lakosait is hetekig izgalomban tartotta. Talán éppen ezért választották be a Time magazin szerkesztői a világ 100 legbefolyásosabb fényképe közé a nyilvánvalóan hamisított fotót 2016 novemberében. 
    Most újabb, az állítólagos Loch-Ness-i szörnyet ábrázoló fotó kezdett el terjedni a neten – írja a 24.hu. A kép június elején bukkant fel először a Facebookon, azóta viszont egyéb közösségi oldalakra is feltöltötték a felvételt. Úgy tűnik, a kissé homályos képen valóban egy óriási állat úszik a víz felszínén. 

  • A közösségi médiában terjedő manipulált, hamisított képekről korábban már mi is beszámoltunk, és most a hvg.hu oldalán olvashattok egy hírt a témában a Google új funkciójáról. A keresőjében bevezetett korábbi módosításokat kiegészítve ezentúl a képeknél is alkalmazni fogja az álhír-ellenőrző funkciót a Google. Ennek lényege, hogy a Google által megjelenített képek oldalán is vizsgálni fogja a rendszer, hogy valódi tartalmat lát-e az internetező, ha ennek ellenkezője fordulna elő, úgy a kereső azt is jelzi majd.

clifford-prince_king.jpgFotó: Clifford Prince King
  • A Pride eseményeivel egyidőben a legtöbb művészeti oldal is támogatásáról biztosította egy-egy fotósorozattal a résztvevőket és a szervezőket. Így tett az Aperture.org is, ahol többek között Clifford Prince King munkáit mutatták be, akinek intim képein meleg, fekete férfiak portréit láthatjuk

  • Az előző fotóbulvár posztunkban számoltunk be egy szoftverről, ami a legpixelesebb arcképekből is képes felismerhető portrékat készíteni. Ám ezen a héten újabb hír jelent meg a témában, és kiderült, hogy egyelőre nem is olyan okos az algoritmus. Az index.hu oldalán megjelent Hogyan lett Barack Obama kék szemű fehér férfi? cikkében így írnak: Adott egy pixeles kép, és mindenki, aki egy kicsit is jártas a külpolitikai hírekben, felismerheti rajta az Egyesült Államok volt elnökét, Barack Obamát. A gépek viszont nem ilyen ügyesek, és bizonyos algoritmusok a képet úgy próbálják feljavítani, hogy a végeredmény egy fehér bőrű, kék szemű férfi lesz.  

  • A Mikes Kelemen Program hetedik évében egy nagyszabású program keretében hazai és határon túli közgyűjtemények, iskolai könyvtárak gyarapodhatnak könyvekkel, folyóiratszámokkal és számos más érdekességgel. A diaszpórából hazaérkező több százezer dokumentumot a nemzeti könyvtár munkatársai gondozzák, s juttatják el rendeltetési helyükre. Örömteli tapasztalat, hogy az OSZK gyűjteményei is kiegészülhettek a hazaérkező dobozokban rejlő kincsekből. Erről a messze a várakozásukat meghaladó eredményről számolnak be munkatársaik új blogsorozatunkban.
    A negyedik részben Sárközy Réka, a Fényképtár munkatársa az 1956-os emigráns Novák Ferencnek a New York-i magyar közösségek életéről a hetvenes évek elején készített színes diasorozatából válogatott

  • És a mai hírösszefoglalónk végére hagytuk a legviccesebb cikket. A femina.hu oldalán megjelent Ahogy soha ne hirdess a neten! Csak a tükröt szerették volna eladni, mégis irtó vicces képek születtek című galériában megmosolyogtató felvételeket találtok. Nem könnyű jó termékfotókat készíteni, és ez tükrök esetében hatványozottan igaz. Mivel a tükörszelfi és egy hirdetés teljesen különböző műfajok, így az emberek utóbbinál főként csak a termékre szeretnének koncentrálni, amikor képet készítenek. Ez nem olyan egyszerű feladat, így sokan megpróbálnak mindenféle trükköt bedobni annak érdekében, hogy ők ne látszódjanak a hirdetésekben.

 

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása