A fényképezőgép alakú ház, egy elátkozott Polaroid gép és egy különleges fotó Kádár Jánosról

2020. július 13. Mai Manó Ház

Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres ajánlónkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

karnataka-man-builds-camera-shaped-house-names-his-sons-epson-canon.jpgvia uniquenewsonline.com

 

  • A dél-indiai Belagáviban (Bélgám) élő Ravi Hongal fotós annyira megszállottja a szakmájának, hogy a családjának épített háromszintes házát is a munkaeszköze inspirálta. A 24.hu cikke szerint egyértelműen ez az év eddigi legszürreálisabb otthona, amit a következő öt hónapban már tényleg irtó nehéz lesz túlszárnyalni. A negyvenkilenc éves férfi úgy döntött ugyanis, hogy alig harmincmillió forintból álmai otthonát építi meg, aminek falába egy túlméretezett Canon-logós vaku, egy ahhoz hasonlóan óriási Nikon fényképezőgép, illetve egy Epson szkenner részlete került, de a homlokzaton egy filmszalagot, illetve egy memóriakártyát is felfedezhetünk. És azon már meg sem lepődünk, hogy Ravi három fiát Canonnak, Nikonnak, illetve Epsonnak hívják. A házról készült videót a 24.hu oldalán tekintheted meg.  

  • A Pride alkalmából online kiállításon tekinthetők meg Peter Hujar képei – írja a punkt.hu. Hujar az emberi test megalkuvást nélkülöző ábrázolásában hitt, legeredetibb munkái új teret nyitottak az erotika széleskörű elfogadtatásában. Sokszor fényképezte a hírhedt underground elitet is, akik New York City élénk ellenkultúráját határozták meg az AIDS előtti évtizedben, de életműve magában foglalja a hangulatos műtermi portrékat és a lenyűgöző város- és utcaképeit is. 

  • Olyan Windows 10-es alkalmazást készített a Microsoft, amelyik igencsak jól jöhet, ha véletlenül töröltünk fényképeket, dokumentumokat. – számolt be a hvg.hu a Microsoft Store-ban elérhető programról. Véletlenül törölt egy fontos fájlt? Megtisztította a merevlemezt? Nem tudja, mit tegyen a sérült adatokkal? A Windows File Recovery segíthet személyes adatainak helyreállításában és ami különösen kedvező, külső tárolóeszközöket, például microSD kártyákat, sőt kamerákat is támogat. 

  • A magyar származású Almásy Pál (1906-2003) fotóriporter párizsi képeiből állított össze egy galériát a BBC. Almásy 1937-től élt Párizsban és1952-től többek között a WHO és az UNESCO hivatalos tudósítója volt. Életműve 120000 színes és 150000 fekete-fehér felvételre tehető, melynek kisebb része a Magyar Fotográfiai Múzeumban, nagyobb része a németországi AKG (Archiv für Kunst und Geschichte) tulajdona.

szaraz_kata.jpgFotó: Száraz Kata
  • A koronavírus-járvány mindnyájunk megszokott életét felborította. Március közepén bezártak az iskolák, a legtöbb munkahelyen home office-ra váltottak, ezzel együtt pedig a társas érintkezések is minimálisra csökkentek. Ezeket a megfigyeléseket, tapasztalatokat gyűjtötte össze és mutatja be a Capa Központ harminckilenc fotográfus nyilvános Instagram-profilján megjelent képein keresztül. A kiállítás képeiből az index.hu Nagykép rovatában találsz egy válogatást

  • Csákvári Péter már nálunk a Mai Manó Házban is mesélt képeiről, és itt a blogon is bemutathattuk munkáit. Csákvári miniatűr emberkéket gyűjt. Nem élőket, hanem modellboltban kapható játékfigurákat, ám ő nem vasúti terepasztalokra helyezi őket, hanem hétköznapi tárgyak köré, majd kitalált jelenetek állít be a miniemberkékkel, hogy aztán úgy fotózza meg az egészet, mintha egy adott történet kulcspillanatát kapná lencsevégre. Először kiválasztja a tárgyat, ami szerinte jól nézne ki makróban, utána jöhet a jelenet. Néha egészen szélsőséges dolgok sülnek ki belőle. A 24.hu elkísérte őt egy útjára, amikor az utcán telepített és fotózott miniatűr jeleneteket. Az erről készült videót az A véres tampon meg a pornójelenet a temetőben – na, az már kiverte a biztosítékot című cikkben találod. 

  • A fényképezőgépeiről ismert japán Olympus cég ezúttal egy alkalmazást adott ki, amellyel webkamera lehet egy tükör nélküli cserélhető objektíves (MILC) kamerából.
    Miért kellene webkamerává alakítani egy fényképezőgépet, kérdezhetnénk, azonban a mostani világban, amikor felértékelődtek az online kapcsolatok, konferenciák, igencsak jól jöhetnek a webkamerák. Nem véletlen, hogy a valóban jó minőségű eszközökből hiány van, és ezt a helyzetet próbálja orvosolni az Olympus cég egy új alkalmazással, amelyik a röviden csak tükör nélküliként emlegetett fényképezőgépet kiváló minőségű webkamerává változtathatja. – írja az Így lehet webkamera egy fényképezőgépből című cikkében a hvg.hu, ahol a letöltésre mutató linket is megtalálod. 

  • Elképesztő fotó készült két zebráról – írja a 24.hu. A képet Sarosh Lodhi természetfotós készítette két zebráról a Kenya délnyugati részén, a Masai Mara nemzeti Rezervátumban. A több mint 1500 négyzetkilométernyi védett terület rendkívül gazdag élővilágnak ad otthont, a természetet kedvelő, Afrikába látogató turisták egyik legkedveltebb célpontja. A fotós Twitterén a képhez írt kérdés pedig így hangzik: melyik zebra van elől? És ha megnézed a képet, erre az egyszerű kérdésre nem is olyan könnyű válaszolni.

 

  • Bird kissé különc lány, aki nem igazán találta meg a helyét a középiskolában. Tart is tőle, hogy olyan gúnynevek ragadnak rá, mint a sálas lány. Iskola mellett egy üzletben segít ki, ahol a munkatársától ajándékot kap. Bird imád fényképezni és Tyler meglepi egy klasszikus fényképezőgéppel és lesz is az első, akin kipróbálja a lány a gépet. A barátnője elcsalja egy házibuliba, ahol Bird titkos szerelme is megjelenik. A buli közben felfigyelnek a gépre, és készítenek egy csoportképet. Hamarosan telefon jön: Tyler meghalt, meggyilkolták. Bird ekkor figyel fel arra, hogy a különös árnyék, amit Tyler fotóján látott, már a csoportképükön van. Hamarosan rádöbben, egy szellem van a nyomukban – akit ezzel a géppel fényképeznek le, áldozattá válik. – olvashatjuk a mindennapmozi.blog.hu kritikáját a Polaroid című filmről, és az értékelését látva, nem lettünk kíváncsibbak a filmre. 

  • Viszont aki tud franciául, annak melegen ajánljuk az ARTE oldalán található közel egyórás dokumentumfilmet, mely Willy Ronis életét mutatja be. A Párizsban született Willy Ronis 1932-ben vette át apjától a műtermi portrékat készítő családi vállalkozást, majd 1936-ban eladta a fényképészeti stúdiót és szabadúszó fotográfusként dolgozott tovább, elmondása szerint Alfred Stieglitz és Ansel Adams munkái inspirálták a művészi fényképezés területén. 1937-ben találkozott David Seymourral és Robert Capával , és első munkáját a Plaisir de France-nak készítette. 

  • Az angolul tudóknak pedig Gilbert Garcinról szóló dokumentumfilmet ajánljuk, akinek képeit már a Mai Manó Házban is bemutathattuk. Garcin 1929-ben született La Ciotat-ban, Marseille közelében, majd a közgazdaságtudományi diploma megszerzése után egy lakásvilágítással foglalkozó céget vezetett. A kilencvenes évek elején az Arles-ban megrendezett fotófesztivál egyik workshopján (Rencontres Internationales de la Photographie d 'Arles) Pascal Dolémieux francia fotográfus képei és támogató szavai akkora hatással voltak rá, hogy röviddel a nyugdíjba vonulás előtt beiratkozott egy fotótanfolyamra. 

  • A szentpétervári Manege Központi Kiállítóterem július 6-án új kiállítást nyitott, amelynek címe: „Ahogy ők látnak minket.” A kiállítás olyan híres dokumentumfotósok munkáját mutatja be, mint Henri Cartier Bresson, Robert Capa, Eve Arnold, Thomas Dworzak és mások, akik 1947 és 2020 között fényképeztek a Szovjetunióban és Oroszországban. Nina Gomiashvili történész elmondta, hogy kiállításon a Magnum Photos 39 fotósának 265 művét mutatják be, amelyek közül néhányat először láthat a nagyközönség. A Meduza.io szerkesztői ezekből a képekből válogattak.

fortepan_kossuth.jpgFotó: Kossuth Lajos állítólagos hintója a szerbiai Paraćinban 1916-ban, Priszter Szaniszló fényképén
(Fotó: Fortepan / Wittner Lucia)
  • Május végén kaptam egy levelet Tamási Miklóstól, a Fortepan alapítójától, amiben az online képgyűjtemény egyik friss gyarapodására hívta fel a figyelmemet. Úgy gondolta, hogy érdekelhet a 190118. számú fotó, ami az első világháború idején készült Kossuth Lajos Szerbiában őrzött, állítólagos hintójáról. A fényképet Wittner Lucia adományozta a Fortepannak, a digitális változatot egy negatívról szkennelték be, de a kaptak tőle egy papírképet is (ez látható fent), a hátoldalán egy felragasztott újságkivágással. Miklós néhány linket is küldött, 1905 és 1942 között megjelent újságcikkeket, amelyek Kossuth hintójáról, vagyis a fényképen látható tárgyról szóltak. A sztori határozottan érdekesnek tűnt, ezért elkezdtem végigolvasni a fellelhető forrásokat, hátha kiderül valami az állítólagos történelmi ereklyéről. – írta Zsuppán András az index.hu oldalán, ahol a hintó történetét is megismerheted. 

  • Különleges fotó került elő Kádár Jánosról – írja a 24.hu, ahol a riportképet is megtekintheted. A pártfőtitkár arcán a düh és valamiféle ijedtség keverékével hallgatta a 31 év után első, nyíltan ellenzéki hangot 1987-ben a Parlamentben. Ami a személyes felelősség kérdését feszegette az ország állapotáért. Enyedi Zoltán szegedi fotóriporter azt a pillanatot kapta el. Enyedi halála után hagyatéka a szegedi Móra Ferenc Múzeumhoz került. A képet Dr. Medgyesi Konstantin történész-muzeológus publikálta egy kísérőtanulmánnyal együtt az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának szakfolyóirata, a Betekintő friss számában. 

  • Elhunyt Fiona Adams, akit a The Beatles legismertebb pillanatai mögött álló fotósként tartottak számon. Adams 84 éves korában halt meg. A legismertebb képén a londoni Euston Road egyik téglafalán ugranak fel a Beatles tagjai. Adams, aki 1952-ben fejezte be az Ealing Művészeti és Technológiai Főiskolát a 60-as évek többi meghatározó ikonját is fényképezte - köztük Jimi Hendrixet és Bob Dylant. – számolt be a szomorú hírről az nme.com, ahol a leghíresebb felvételét is megtekintheted. 

  • Egy kiállítás, amely a fényképezés révén nyomon követi a gépkocsi fejlődését, felfedi az elveszett korszak csillogását és izgalmát - írja Alastair Sooke a BBC.com oldalán. "A modern kamera és az autó egyaránt a második ipari forradalom termékei" - mondja Philippe Seclier, az Autophoto kiállítás egyik kurátora, amelyet ebben az évben nyitottak meg a párizsi Fondation Cartier-ben. "És mindkettő új felfogást adott nekünk a térről és az időről." A kiállítás sajtóképeiből a BBC oldalán találsz egy válogatást.

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása