2020 legjobb manipulált felvételei, koronavírus inspirálta képek és 75 éve készült a leghíresebb csókfotó

2020. augusztus 17. Mai Manó Ház

Mint ahogy azt már megszokhattátok itt a Mai Manó Ház Blogon hetente egyszer, minden hétfőn szemezgetünk az elmúlt időszak fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb hazai és nemzetközi híreiből. Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit.
Rövidhíres ajánlónkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

tanakat.pngFotó: Tatsuya Tanata
via petapixel.com
  • A Mai Manó Ház Blogon már több olyan fotográfust is bemutattunk, akik miniatűr tárgyakat használnak megrendezett képeik elkészítésekor. Tatsuya Tanaka is mestere a mindennapi tárgyak miniatűr világba integrálásának. Majdnem egy évtizede naponta készít felvételeket, és a COVID világjárvány közepette elkezdett néhány teljesen ismerős tárgyat is felhasználni munkájába. A többnyire WC papírból és szájmaszkokból álló új sorozatát a PetaPixel oldalán tekintheted meg. 

  • Dorothea Lange születésének 125. évfordulója alkalmából a kaliforniai Oakland Múzeum egy speciális online archívumot hozott létre, amely a dokumentarista fotográfusnő munkáit mutatja be. A projekt keretében Lange több mint 600 fényképét láthatjuk a kaliforniai Oakland Múzeum (OMCA) digitális archívumában. – írja a Punkt.hu. Az archívumban Lange felvételei mellett leveleket, újságcikkeket, térképeket, feljegyzéseket és kontaktmásolatokat is láthatunk, így a teljes online kiállítást megtekintve hiteles képet kapunk Lange munkájának sokszínűségéről, és arról, hogy mennyire meghatározó volt munkája a 20. századi szocio- és dokumentarista fényképezés területén. 

  • Pete Souza legendás amerikai fotóriporter, aki Ronald Reagan és Barack Obama fehér házi fotósa volt. Számos ikonikus fotó fűződik a nevéhez, hamarosan pedig bemutatják a The Way I See It (Ahogy én látom) című dokumentumfilmet, amely Souza azonos című bestseller könyvéből készült. A film nem csak a fehér házi fotós, hanem az amerikai elnökök életébe is különleges bepillantást nyújt. Várhatóan 2020 szeptemberében mutatják be. – olvashatjuk a Digitális Fotómagazin oldalán, ahol a film előzetesét is megtekintheted.

vj.jpgFotó: Gabriel Bouys / AFP
via 24.hu
  • 1945. augusztus 14-én a második világháború végét ünnepelve egy matróz a New York-i Time Square-en több nőt is megcsókolt. Az egyik pillanatot pedig egy fotós is megörökítette, mert a fehér ruhás ápolónő és a sötét ruhát viselő férfi kontrasztja nagyon jól nézett ki. Ma pedig már mindenki ismeri a fotót, ami idén lett 75 éves. Az, hogy ki szerepel a képen, és hogy ismerték-e egymást a csókolózó fiatalok a 24.hu cikkéből tudhatod meg.  

  • Drámai vulkánok, egzotikus tengerpartok és szemet gyönyörködtető kanyonok is szerepelnek az idei év legszebb utazási fotóin. Az Agora applikáció fotópályázatán idén több, mint 14 ezren indultak - a legmesésebbeket kiválogattam nektek, hogy ti is bátran gyönyörködjetek bennük! – olvashatjuk Kovács Gréta blogján, aki 2020 legszebb utazási képeiből válogatott.  

  • 91 évesen meghalt Russell A. Kirsch amerikai tudós, a pixel (képpont) feltalálója, a világ első digitális képszkennelőjének kifejlesztője. Az amerikai szabványügyi hivatal egykori kutatója otthonában az Oregon állambeli Portlandben hat meg, augusztus 11-én – számolt be a szomorú hírről az index.hu. A tudós az amerikai szabványügyi hivatal mérnökeként, egy kutatócsoport élén 1957-ben találta fel a digitális fotókat alkotó apró képpontokat (picture /pix/ element, pixel), és szkennelte számítógépre a világ első fényképeit, köztük a háromhónapos kisfiáról, Waldenról készült fotót, amelyet az első digitális fényképként tartanak számon. Ezt a képet blogunkon is bemutattuk már

 farkasnorbert.jpgFotó: Farkas Norbert
  • Gondolt már arra, milyen jó lenne, ha állandóan a fejére lenne szerelve egy kamera, és így jártában-keltében mindig le tudná fotózni azt, amit az utcán, menet közben lát? Mert az utcán bizony fantasztikus képek és történetek jönnek szembe velünk, és tűnnek is el olyan gyorsan, ahogy elhaladunk mellettük. Szerencsére vannak olyanok, akik meglátják a pillanatot, mindig van náluk gép és nem félnek használni azt. Az Index Nagykép rovatában a Norma utcai fotós kollektíva képeit láthatod, akik 2014-ben ismerkedtek meg egy népszerű fotómegosztó oldalon. 

  • Minden kornak megvan a maga leghatékonyabb propagandaeszköze. Ami az 1930-as években a rádió, majd azt követően a tévé volt, napjainkban pedig az internet a különböző közösségi oldalakkal, az a XIX. század második felében a fotó volt. Akadt, aki ki is használta. A fotózás egyik leglelkesebb európai hívei között a kezdetekkor nem kisebb személyiséget találhatunk, mint Charles-Louis Napoléon Bonapartét, azaz III. Napóleont.
    A Franciaországot először köztársasági elnökként, majd császárként irányító politikus hamar rájött ugyanis arra, milyen propagandaerő rejlik abban a furcsa új találmányban, amit fotónak hívtak. – olvashatjuk a Kívül tágasabb blog Napóleon és a fotópropaganda című nagyon érdekes cikkében. 

  • A Digitális Fotó Magazin 2020. július-augusztusi lapszámában Bánkuti András kérdezi Daróczi Csaba természetfotóst a díjnyertes felvételeiről. Korábbi cikkünkben a Megporzás című fotóról közöltek érdekességeket, és most a Fázisok című kép kerül sorra, ahol egy lepke röpülésének négy fázisát láthatjuk. A kép történetéről ebben az interjúban olvashatsz.

amazilia.jpgFotó: Body Ballet by Amazilia Photography
  • A Creative Awards egy nagyobb nemzetközi verseny, a Siena International Photography Awards része. Arra ösztönözni a fotósokat, hogy kísérletezzenek a témáikkal, az utófeldolgozási technikákkal. Nincs korlátozás, hogy egy kép milyen mértékben manipulálható digitálisan.
    12 különböző kategóriában hirdetik meg, pályázni lehet többek közt a képzőművészet, az absztrakt kép, a természet és a táj és az építészet tematikájával. A Creative Awards fődíját,  a Pangea-díjat, valamint az 50 ezer eurót idén Hardijanto Budiman Indonéziában  készült asztaliteniszező  képével nyerte el. A pályázatra közel 48 ezer képet küldtek amatőr és profi fotósok 156 országból. – számolt be a pályázatról a Digitális Fotómagazin

  • És ha már manipulált képeket ajánlunk, érdemes elolvasni a következő cikket is. Hosszú évekig a minőségi képmanipulálás annyira a Photoshop sajátja volt, hogy a szoftverről kapta a nevét maga a jelenség is, vagyis senki nem azt mondta, hogy ezt a képet manipulálták, hanem fotosopolták.
    Az Adobe ugyanis eltökélte, hogy a szoftvere segít majd megmondani, ha egy képet manipuláltak. A tartalmi hitelességről szóló kezdeményezésük alapján olyan egyedi azonosítót kapnának a fotók, amikbe nem lehet belenyúlni. – olvashatjuk az index.hu oldalán

  • Az index.hu streaming ajánlójában bukkantunk egy filmre, melynek címe Photograph. Stella Meghie romantikus drámája egy világhírű fotóművész elhagyott lánya, Mae (Issa Rae) sorsát követi, aki felnőttként beleszeret egy újságíróba (Lakeith Stanfield). Pont abba, akit Mae anyjának élete és alkotásai foglalkoztatnak. A jelen és a múlt szerelmi történetei aztán szépen lassan egymásba fonódnak. (bemutató: iTtunes, Google Play, 2020. augusztus 14.)

159-pl-tengerszem-dji_0095-0096-pano.jpgFotó: Radisics Milán: Az Erdő szeme. Apró, egyre szűkülő, disztrófikus-tó felülnézetből észak-Lengyelországban, Pomeránia régióban, Balti-tenger közelében. 

 

  • Holnap posztoljuk a Hogyan ne.. sorozatunk következő részét, ahol a légi fotózás lesz a témánk. De már ma mutatunk nektek egy válogatást Radisics Milán lenyűgöző drónfotóiból, melyek a Digitális Fotómagazin oldalán jelentek meg. Radisics Milán drónnal készülő fotóesszéje a Föld vízi útjainak evolúcióját kutatja több országon át. Az olvadó gleccserektől a festői mocsarakon keresztül a kiszáradt folyómedrekig új perspektívában mutatja meg a víz sokszínűségét, fontosságát és az emberrel való kapcsolatát a klímaváltozás tükrében. 
    • Jared Leto fogja játszani a művészlegenda szerepét Warhol életrajzi filmjében. – számolt be az Artmagazin a filmes hírről, melyre mi is nagyon kíváncsiak vagyunk. A színész a napokban erősítette meg a feltételezéseket Instagram-oldalán, hozzátéve, hogy nagyon izgatott és hálás a lehetőségért, hogy egy ilyen ikonikus alakot ölthet magára. Egyúttal boldog születésnapot is kívánt a művésznek, aki augusztus 6-án töltötte volna be 94. életévét. 
  • Foglaljuk keretbe a mai ajánlókat, és ha már miniatűr képekkel kezdtük, fejezzük be szintén az ebben a témában alkotó fotográfussal, ám ezúttal egy magyar fotós, Lampert Benedek sportfotóit mutatjuk meg nektek. Benedek ezúttal a Forma-1 szerelmeseinekl kedveskedett új sorozatával. A képeket ezen az oldalon tekintheted meg

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása