Fényképező hírességek - Lenny Kravitz

2020. augusztus 23. Mai Manó Ház

Májusban új sorozatot indítottunk, a Fényképező hírességek rovatunkban olyan színészek, zenészek, ismert emberek képeit láthatjátok, akik a fényképezés területén is maradandót alkottak.

Az 1964. május 26-án született Lenny Kravitzről így ír a Wikipédia oldala: amerikai énekes-dalszerző, multiinstrumentalista, zenei producer, színész és rendező. Talán kevesen tudják róla, de a zenész a fényképezésben is maradandót alkotott, hiszen elképzelései, útmutatásai alapján a Leicával együttműködve két fényképezőgép is készült. Az elsőt, mely a Tudósító márkanevet kapta, az édesapja iránti tisztelete inspirálta, hiszen ő volt az, aki miatt közelebbi kapcsolatba került a fényképezéssel. 

seliger.jpgFotó: Mark Seliger: Lenny Kravitz via digitalcameraworld.com

Lenny Kravitz első kamerája az apja Leicaflexe volt. Az orosz származású Seymour Kravitz újságíró volt az NBC-nél, de fotóriporterként a vietnami háborúról is tudósított. Amikor Kravitz 21 éves lett, apja neki adta a fényképezőgépét. "Régebben sokat játszottam apám Leica kamerájával, de arról fogalmam sem volt, hogyan kell használni. Ennek ellenére vonzott a fényképezőgép és annak formavilága." - mondta.

Kravitz később befutott énekesként olyan fotósokkal barátkozott, mint Mark Seliger és Jean-Baptiste Mondino. Az a gondolat, hogy hobbija professzionálissá váljon, akkor született meg, amikor 2012-ben Cannes-ban a vörös szőnyegen elővette fényképezőgépét, és egyszer csak elkezdte fényképezni az őt fényképező fotográfusokat. A képek annyira jól sikerültek, hogy Lenny Kravitz egy könyvet is kiadott ezekből a felvételekből, mely megrendelhető a Mai Manó Könyvesboltban, és 2015-ben hasonló címmel megtartotta első fotókiállítását, a „Flash” -t.

Még ugyanebben az évben a Leica kiadott egy Kravitz által tervezett, korlátozott kiadású kamerát. A vadonatúj kamera úgy nézett ki, mintha 20 éven át használták volna, mindenhol kopott volt. A "Tudósító" névű modellt Kravitz apja emlékére tervezte. Csak 125 kamerát gyártottak ebből a modellből, amelynek ára 22 500 euró (mai árfolyamon közel nyolcmillió forint) volt. A második, Drifter márkanevű kamerát Stella McCartney tervezte 2019-ben, és szintén 125 darabot gyártottak belőle. A Kravitz képeiből megrendezett második kiállítás a németországi Wetzlarban, a Leica Galériában volt látható.

„Anyámnak volt egy fekete-fehér fotója, mely Martin Luther Kinget ábrázolta, mikor beszédet mondott Washington DC-ben. Apám képei mellett ez volt az egyik korai inspirációm. A fényképezésem a megérzéseimen alapszik. Amikor a keresőn keresztül nézem, hogy mi történik a világban, mindent másképp látok. Mindig a fekete-fehér fotózást részesítettem előnyben, és örökké fekete-fehér rajongó leszek. Azt gondolom, hogy ez sokkal realisztikusabb.” - mondta Kravitz a Leica blogjának adott interjúban

A képre kattintva Lenny Kravitz fotóiból találsz egy válogatást.  

(forrás: leica-camera.blog; dw.com; gq.com)

Blogunkon már korábban is mutattunk be fényképező hírességeket, ezeket a posztokat itt találod:

Bryan Adams, zenész
Dennis Hopper, színész
Leonard Nimoy, színész
Karl Lagerfeld, divattervező
Jessica Lange, színésznő
Jeff Bridges, színész

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása