Százéves magyar rabosító képek, a Balaton 30 km magasból és sokkoló fotók gyerekekről

2020. augusztus 31. Mai Manó Ház

Mint ahogy azt már megszokhattátok itt a Mai Manó Ház Blogon hetente egyszer, minden hétfőn szemezgetünk az elmúlt időszak fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb hazai és nemzetközi híreiből. Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres ajánlónkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

rendormuzeum.jpgFotó: Rabosító fénykép az 1900-as évekből
  • Fejkendős női bűnöző a tükör előtt, szakadt álkoldus, bliccelő gyerekek, a másik oldalon pedig a változó rendszerek karhatalmának emberei, ilyen-olyan egyenruhákban. Az Index Nagykép rovatának szerkesztői ezúttal a Rendőrmúzeum fotótáraiból válogattak: 15 kép a századfordulótól az ötvenes évekig

  • A nyár utolsó hétvégéjén nosztalgiázunk pár retró fényképpel az Adriáról címmel jelent meg egy összeállítás a 24.hu oldalon. A Fortepan 238 fotót dob az Adria keresőszóra, ezekből válogattak most – Dubrovnik, Abbázia, Fiume és Split is feltűnik a fél évszázados képeken. 

  • Árva Gabriella 2018-ban látott egy érdekes kiállítást az Art Institut of Chicago múzeumban, melyről most a TravelBug blog oldalon írt egy cikket. A tárlat mottóját Nelson Algren City On the Make című lírai esszéjéből választották a kurátorok. Soha valóságosabb szépséget / Soha valóságosabb szerelmet - Fotó- és filmművészet Chicagóban, 1950-1980. A múzeum saját gyűjteményéből azokat a képeket és filmeket tárták elénk, amelyek a közösségek valódi mélyéről származnak. Keserédesek, költőiek, melankolikusak, meghökkentőek. Magukkal ragadnak és beszippantanak. Taszítanak és megbabonáznak. A kiállítás képeiből a TravelBug blogon találsz egy válogatást.

 

  • Az Űrbatyu II. ballont eredetileg az idei Csillagászat napján szerettük volna felengedni. A járványhelyzet miatt azonban a startot augusztus 20-ra halasztottuk. Több kamera is utazott a ballon műszergondolájában. A ballon 30600 méter felett durrant szét, majd az Űrbatyu II. a Tolna megyei Dúzs község határában egy 10 méteres fára akaszkodva várta meg a keresőcsapatot. – írta facebook oldalán a Bakonyi Csillagászati Egyesület, ahol az Űrbatyu II. képeit is megmutatták. (via 24.hu)  

  • Jemen ma a világ azon országainak az egyike, ahol a legveszélyesebb gyereknek lenni. Az ő arcukon keresztül talán megérthetünk valamit abból, hogy mi történik a világnak ezen az elfeledett részén. Nehéz szavakba önteni a gyermekek katasztrofális helyzetét, ezért beszéljenek helyettünk a képek arról, hogyan töltik mindennapjaikat a háborús konfliktus közepette Jemenben. – olvashatjuk a hvg.hu oldalán, ahol az UNICEF sokkoló képeiből találsz egy galériát. 

  • A B&W Minimalism magazin kiírására 4200 fotó érkezett be 41 országból. A 12 kategóriából most kiválasztották a legjobbakat, a fődíjat az Austrál George Byrne nyerte az Exit Vision című sorozatával. – számolt be a minimalista pályázat eredményeiről a Digitális Fotómagazin, ahol a legérdekesebb minimalista képekből mutatnak egy összeállítást.

További fotós hírek angol nyelven 

  • A Dazed Digital oldalán jelent meg egy könyvajánló és egy galéria, mely a Magnum gyűjteményéből válogat. A Magnum Artists: Great Photographers Meet Great Artists című könyv első ízben hozza össze a 20. és 21. század legjelentősebb művészeinek több mint 200 portréját. A tematikus válogatás érdekessége, hogy a szerkesztők olyan képeket válogattak, ahol világhírű fotográfusok világhírű művészeket fényképeztek. A képek mellett rengeteg anekdotát és háttérinformációt is megtudhatunk a fotók történetéről. Az album megrendelhető a Mai Manó Könyvesboltban. 

  • Az észlelés folyamata szeszélyes. Amennyire biztosan és jól segítik életben maradásunkat érzékszerveink, nem egyszer félrevezetnek vagy akár be is csapnak minket. Íme egy érdekes példa a PetaPixel oldalról, amit most ki is lehet próbálni. Nem kell mást tenni, mint az alábbi angol nyelvű cikkben látható szokatlan színű képen erősen koncentrálni a közepén lévő  pontra és megvárni, amíg újra meg nem jelenik a fekete-fehér kép. 

  • Szintén a PetaPixel oldalán találtunk egy érdekes történetet, melyben egy nagyapai örökség képeit tekintheted meg. 

  • Az HBO legújabb, Lovecraft Country című sorozatában a készítők több helyen is Gordon Parks fotográfus előtt tisztelegtek és a világhírű fotóművész képeit keltették életre. Az erről szóló cikket a PetaPixel oldalán olvashatod el.

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása