Válogatás Kieselbach Gyula, egy amatőr fotográfus sosem látott útiképeiből

2020. szeptember 08. Mai Manó Ház

A Fortepan nemrég ünnepelte fennállásának 10. születésnapját – melyhez ezúton is gratulálunk – és ebből az alkalomból három új sorozat, 1100 fotójával bővítették gyűjteményüket. Mivel a Mai Manó Házban jelenleg a korai utazó fotográfusok munkáiból látható két, nagyon érdekes kiállítás, így online felületünkre is a témához kapcsolódó anyagot mutatunk meg nektek. Tamási Miklós a Fortepan egyik alapítója így írt hírlevelükben a három sorozat egyikéről: 

Pár hónappal ezelőtt megkeresett minket Kieselbach Tamás művészettörténész, egy családi nagybácsi utazásos albumaival. A szerzőt Kieselbach Gyulának hívták, aki egészen ritka vidékeken járt a húszas-harmincas években. Megfordult a Baltikumban, Máltán, az északi sarkkörön – olyan helyeken, ahol magyar turista szinte alig járt. Mindenfelé fényképezett, ezekből válogattunk ki 500 fotót.

Kieselbach Tamás az ismert műgyűjtő és galériás nagyapja, idősebb Kieselbach Vilmos és annak testvére, Kieselbach Gyula egyaránt lelkes amatőr fotósok voltak. Kieselbach Gyulának egészen kalandos élete volt, hiszen katonatisztként Palesztinában harcolt az első világháborúban a britek ellen (közben persze lelkesen fotózott), Máltán volt hadifogoly, majd később Budapest élelmiszer-fővegyésze lett. 

Mai bejegyzésünkben Kieselbach Gyula 1915 és 1939 között készült képeiből válogattunk, a galériát a képre kattintva találod. 

(forrás: fortepan.hu

Az egyetemes fotótörténet első utazó fotográfusainak képeiből ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása