Részletek Rosti Pál: Uti emlékezetek Amerikából (Pest, 1861) című albumának előszavából

2020. szeptember 22. Mai Manó Ház

Rosti Pál 1856. augusztus 5-én Le Havre-ból indult el Amerikába. 1857. január 12-én Kubában, Havannában kötött ki egy hajóval, és innen kezdődnek részletes leírásai, amelyek megjelentek Pesten könyv formában. Kubában, Venezuelában és Mexikóban szerzett új ismereteket, fényképezett és tárgyakat gyűjtött. 1858. augusztus 8-án érkezett vissza New Yorkból Southamptonba, majd vélhetően Párizsban töltött három hónapot. Rendeznie kellett negatívjait, nagyméretű pozitívokat készíttetett és több albumba köttette azokat a párizsi Despierres udvari könyvkötőnél. Végül Berlinbe utazott, ahol átnyújtott Humboldtnak egy példányt albumai közül. Rostia pesti nyilvánosság előtt 1859 legelején egy albummal jelent meg, melyet a Nemzeti Casinóban lehetett megtekinteni. Majd ezt a példányt a Nemzeti Múzeumnak ajándékozta. Az albumról a korabeli lapok lelkesen nyilatkoztak, ma is remek állapotban van, és az Országos Széchenyi Könyvtár Ritkaság gyűjteményében található.

Még további két évig dolgozott naplójegyzetei alapján úti élményeinek sajtó alá rendezésén, miközben a vásárolt grafikák mellett a saját fényképeinek Klette Gusztávval történő grafikai átírásait is megrendelték. Mivel a fényképeken az alakok számos esetben elmosódtak, így bizonyos részleteket Rosti maga egészítette ki tudásával, esetleg rajzokkal. Végül Heckenast Gusztávnál megjelent a kiváló mű: Uti emlékezetek Amerikából címmel kétféle kiadásban. Két színezett litográfiát, 13 kőnyomatot, két acélmetszetet és 25 fametszetet tartalmazott. 

A Mai Manó Házban 2020. október 4-ig látogatható kiállítás kapcsán a dunaujvarosmesel.hu oldal a múlt héten a legelső magyar fotóalbum előszavából közölt részleteket négy részben, melyek eddig nem voltak elérhetők az online világban. Rosti Pál Uti emlékezetek Amerikából című könyvébe a képre kattintva olvashatsz bele. 

33.jpgFotó: Rosti Pál: Temető egy kolostor romjaival Cortez idejéből, Tlalmanalco, Mexikóváros, 1858, Mexikó
© Magyar Fotográfiai Múzeum

(forrás: maimano.hu; dunaujvarosmesel.hu)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása