"A fényképészet az illúzió művészete." – Interjú Robert Doisneau lányával

2020. október 22. Mai Manó Ház

Az Atelier Robert Doisneau anyagából válogatott kiállítás 2020. szeptember 20-ig volt látható a bolognai Palazzo Pallaviciniben. A francia humanista fotográfus sokrétű életművét október közepétől már a Mai Manó Ház látogatói is megismerhetik a Fotóhónap 2020 programsorozat keretében. Ginevra Barbetti újságíró Robert Doisneau lányával, Francine Deroudille-lel készített interjút 2020. júliusban, mely az olasz Domus magazin online kiadásában jelent meg. A magyar fordítást most a kiadó engedélyével közöljük.
A gyűjteményt a fotográfus két lánya, Francine Deroudille és Annette Doisneau hozta létre 1986-ban, akik a hatvanéves életmű 450 ezer negatívját dolgozták fel, az általuk kiválasztott képeken keresztül pedig Doisneau élete is megelevenedik előttünk.
„Az elképzelésünk egyszerű, mégis nagyszabású volt: szerettük volna összefoglalni édesapánk 60 éves fotóművészi munkásságát néhány képpel. Az első fényképeket a régi nyomatok törzsanyagából válogattuk ki a nővéremmel. Ösztönösen és gyorsan választottunk, az alapműveket akartuk összeszedni, majd kevésbé ismert felvételekkel vegyíteni azokat, hogy a végeredmény jól tükrözze apánk fototropizmusát a mindennapi élet szépségei iránt. Egyúttal akaratunkon kívül elmeséltük élete történetét is.” 

A fotóra kattintva az interjú magyar fordítását olvashatod el. 

francine-deroudille-la-fille-du-photographe-presente-l-un_4129850.jpgFotó: Francine Deroudille, Robert Doisneau lánya
via letelegramme.fr


A Mai Manó Házban megrendezett Párizstól Palm Springsig című kiállításunk képeiből ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása